Ένοπλες Συρράξεις

Μεγάλη αντεπίθεση των Ουκρανών! Οι Ρώσοι αποσύρονται από το Χάρκοβο

Ο ρωσικός στρατός αποσύρει στρατεύματα από την πόλη Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, στην οποία είχε εντείνει τους βομβαρδισμούς του τις τελευταίες ημέρες, ανέφερε την Παρασκευή η εφημερίδα The New York Times.

Η εφημερίδα, η οποία επικαλείται επίσημες πηγές της Ουκρανίας και των δυτικών συμμάχων, διαβεβαιώνει ότι οι Ρώσοι έχουν χάσει έδαφος σε αυτήν την περιοχή γειτονική στο Ντονμπάς , όπου βρίσκονται οι αυτοαποκαλούμενες δημοκρατίες του Ντόνεστκ και του Λουγκάνσκ, αναγνωρισμένες και οι δύο από τη Μόσχα.

Φαίνεται ότι, ο ρωσικός στρατός σκοπεύει να ελέγξει το Kharkov προκειμένου να διασφαλίσει την επιτυχία της επίθεσης που έχει εξαπολύσει σε αυτές τις δύο φιλορωσικές περιοχές.

Εάν αυτή η κατάσταση επιβεβαιωθεί, θα είναι μια από τις «μεγαλύτερες αποτυχίες που υπέστη η Ρωσία από την αποχώρησή της από το Κίεβο τον περασμένο μήνα », ανέφερε η εφημερίδα.

Οι ουκρανικές αρχές πιστεύουν ότι, το Κρεμλίνο πιθανότατα θα ανακατευθύνει τα στρατεύματά του τώρα προς τα νοτιοανατολικά , όπου λέγεται ότι ενισχύει τις δυνάμεις του στο Izium, μια πόλη που κατέλαβε τον περασμένο μήνα.

Το Izium, περίπου δύο ώρες νοτιοανατολικά του Χάρκοβο, έχει γίνει ένα κρίσιμο κέντρο επιχειρήσεων για τη Ρωσία, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες σημειώνει κέρδη στην ανατολική περιοχή Donbass , όπου οι μάχες ήταν ανελέητες και οι δυνάμεις της υποστηρίζονται από ομάδες, φιλορώσους παραστρατιωτικούς.

Η Ρωσία προσπαθεί τις τελευταίες εβδομάδες να δημιουργήσει έναν διάδρομο, που θα επέτρεπε στα στρατεύματά της να μετακινηθούν από την ανατολική Ουκρανία στη χερσόνησο της Κριμαίας, στην οποία είχε ήδη εισβάλει το 2014.

Για να το κάνει αυτό, έχει διπλασιάσει την επίθεσή της στο Ντονμπάς και προσπαθεί να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της πόλης-λιμάνι της Μαριούπολης, όπου μόνο ένας μεγάλος αριθμός Ουκρανών στρατιωτών, κυρίως από το σύνταγμα του Αζόφ, αντιστέκονται εδραιωμένοι στις εγκαταστάσεις του χαλυβουργείου Azovstal .

Εν τω μεταξύ, όλα περιστρέφονται γύρω από την αντεπίθεση της Ουκρανίας στα βόρεια και βορειοανατολικά του περιφερειακού κέντρου. 

Το πρωί το Γενικό Επιτελείο της Ρωσίας ανέφερε ότι, ο εχθρός οχυρώνεται κοντά στο χωριό Veseloe, όπου προχωρούσαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. Επίσης, στις περιοχές όπου πλησίασε ο ουκρανικός στρατός, ανατινάχτηκαν γέφυρες στο Seversky Donets κοντά στους οικισμούς Rubizhne, Stary Saltov και Pechenegy.

Δηλαδή, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν πλέον πέσει σε ένα φυσικό υδάτινο φράγμα στο δρόμο της αντεπίθεσής τους στα βορειοανατολικά. Και αυτό μπορεί να περιπλέξει σημαντικά την πρόοδο.

Την ίδια στιγμή, οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν έντονα τις πόλεις που απελευθερώθηκαν πρόσφατα, για να σταματήσουν τη συνεχιζόμενη ουκρανική αντεπίθεση.

Ταυτόχρονα, η συγκέντρωση του πυροβολικού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην περιοχή της αντεπίθεσης, παρέσυρε τις προσπάθειες των ρωσικών πυρών από το Χάρκοβο. Ωστόσο, το Χάρκοβο εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στο ρωσικό πυροβολικό.

Σύμφωνα με το strana, η αντεπίθεση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στα βόρεια της περιοχής του Χάρκοβο, κινείται μέσα από θέσεις που καταλαμβάνουν κινητοποιημένοι από τις «δημοκρατίες» του Ντονμπάς.

Στόχος των Ουκρανικών δυνάμεων, είναι να ακολουθήσουν την  βόρεια διαδρομή που είναι η συντομότερη προς τα ρωσικά σύνορα προς την κατεύθυνση του Μπέλγκοροντ, το οποίο θα βρίσκεται στη ζώνη καταστροφής του ουκρανικού πυροβολικού, συμπεριλαμβανομένων των πολλαπλών συστημάτων πυραύλων εκτόξευσης.

"Ένα μήνυμα για το Μπέλγκοροντ. Μπέλγκοροντ - ετοιμαστείτε. Επειδή από τα σύνορά μας, τα συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης μπορούν ήδη να πυροβολήσουν στο Μπέλγκοροντ. Επομένως, νομίζω ότι στο εγγύς μέλλον θα μάθουν τι σημαίνει να τρέχεις στο υπόγειο, τι είναι σημαίνει όταν καίγονται τα σπίτια τους και ούτω καθεξής», δήλωσε σήμερα ο Βίκτορ Αντρούσιβ, σύμβουλος του επικεφαλής του  Ουκρανικού Υπουργείου Εσωτερικών.

Σε μια τέτοια περίπτωση, τα Ουκρανικά στρατεύματα είναι πραγματικά περίπου 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα στο Μπέλγκοροντ. Σχετικά με τις ουκρανικές θέσεις υπάρχουν ενδείξεις ότι σε ορισμένες περιοχές, τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν ήδη φτάσει στα σύνορα.  Δηλαδή, θεωρητικά, το Μπέλγκοροντ μπορεί να βομβαρδιστεί ανά πάσα στιγμή. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος 0

''Πνίγεται'' η Χερσώνα! Τεράστιες καταστροφές από την έκρηξη στο υδροηλεκτρικό φράγμα- Δρόμοι γέμισαν νερά, ποτάμια κινούνται προς τα... πίσω! (Εικόνες-Βίντεο) (upd)

«Ουκρανικά πλήγματα χτύπησαν το φράγμα» λέει η Μόσχα – Συμβούλιο Ασφάλειας συγκαλεί ο Ζελένσκι