Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ρωσική απόδραση από τη Συρία! Αποσύρουν δυνάμεις για να ενισχύσουν το ουκρανικό μέτωπο

Η Ρωσία έχει ξεκινήσει τη διαδικασία απόσυρσης ορισμένων από τα στρατεύματά της στη Συρία για να βοηθήσει στην ενίσχυση των δυνάμεών της στην Ουκρανία, ανέφεραν οι Moscow Times.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Παρασκευής στην ανεξάρτητη εφημερίδα που εδρεύει στην Ολλανδία, αρκετές στρατιωτικές μονάδες έχουν μεταφερθεί από βάσεις σε όλη τη χώρα σε τρία μη κατονομαζόμενα αεροδρόμια της Μεσογείου, από όπου θα μεταφερθούν στην Ουκρανία.

Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι οι εγκαταλειμμένες πλέον βάσεις έχουν μεταφερθεί στο παραστρατιωτικό Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, καθώς και στην λιβανική ένοπλη ομάδα Χεζμπολάχ.

Η Δαμασκός είναι σταθερός σύμμαχος της Μόσχας, η οποία παρενέβη στον συριακό εμφύλιο πόλεμο το 2015 εξαπολύοντας αεροπορικές επιδρομές για να υποστηρίξει τις μαχόμενες δυνάμεις του Σύριου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία σηματοδότησε σημείο καμπής στη σύγκρουση. Έδωσε τη δυνατότητα στις κυβερνητικές δυνάμεις να ανακτήσουν τα χαμένα εδάφη σε μια σειρά νικών κατά των ανταρτών και των τζιχαντιστών.

Περισσότεροι από 63.000 Ρώσοι στρατιωτικοί έχουν αναπτυχθεί στη Συρία, λέει η Μόσχα. Η νέα εξέλιξη θα μπορούσε να είναι προβληματική για το Ισραήλ, το οποίο προσπαθεί ενεργά να αποτρέψει την ιρανική περιχαράκωση στη Συρία, αναφέρουν ισραηλινές πηγές.

Σε ένα άρθρο για τις ειδήσεις του ισραηλινού Channel 12, ο ειδήμονας για τη Μέση Ανατολή Εχούντ Γιαάρι προειδοποίησε ότι χωρίς τη ρωσική επιρροή στη Δαμασκό και στο έδαφος, η Τεχεράνη θα μπορούσε πιο εύκολα να σπρώξει τις μονάδες της στη Συρία, καθώς και να επηρεάσει το καθεστώς Άσαντ.

«Το Ισραήλ δεν έχει κανέναν τρόπο να επηρεάσει πραγματικά τις εκτιμήσεις της ρωσικής ανάπτυξης στη Συρία», είπε ο Γιαάρι. «Ωστόσο, καθώς μειώνουν τη στρατιωτική τους παρουσία σε αυτή τη χώρα, η αυξανόμενη λαβή του Ιράν στην περιοχή είναι μια εξέλιξη που πρέπει να ανησυχεί. Αξίζει να θυμηθούμε ότι η Ρωσία, ακόμη και όταν συνεργαζόταν με το Ιράν στη Συρία, πάντα προσπαθούσε να περιορίσει και να συρρικνώσει τη θέση του Ιράν εκεί και το βάθος της διείσδυσης του Ιράν στον στρατό και τις υπηρεσίες ασφαλείας του Άσαντ».

Η Ιερουσαλήμ και η Μόσχα διατήρησαν τα τελευταία χρόνια τον λεγόμενο μηχανισμό αποκλιμάκωσης που λειτουργεί για να αποτρέψει τις ισραηλινές και ρωσικές δυνάμεις από τη σύγκρουση στη Συρία. Το Ισραήλ διεξήγαγε μια πολυετή εκστρατεία αεροπορικών επιδρομών με στόχο θέσεις φιλοϊρανών μαχητών που βρίσκονται εκεί και να αποτρέψουν τη μεταφορά όπλων που προμήθευσε το Ιράν.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ απέφυγε να επικρίνει ευθέως τη Ρωσία για εισβολή στην Ουκρανία καθώς το Ισραήλ επιδιώκει να διατηρήσει την ελευθερία κινήσεών του στους ουρανούς της γειτονικής Συρίας, όπου κυριαρχούν οι ρωσικές δυνάμεις.

Στις αρχές της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, που ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου, το Ισραήλ προσπάθησε να περπατήσει σε διπλωματικό τεντωμένο σκοινί μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, διατηρώντας τις σχέσεις και με τους δύο συμμάχους του και προσφέροντας να μεσολαβήσει σε συνομιλίες, παρέχοντας παράλληλα ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία.

Ωστόσο, καθώς εμφανίστηκαν αναφορές για ρωσικές θηριωδίες στην Ουκρανία, το Ισραήλ άλλαξε τον τόνο του και έγινε πιο αυστηρό στην κριτική του.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...