Ένοπλες Συρράξεις

Ειδήσεις... φαντάσματα για το “Φάντασμα του Κιέβου”- Τελικά υπήρξε ποτέ;

Κατά τη διάρκεια της 30ης Απριλίου 2022, διάφορες εφημερίδες ανακύκλωσαν ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε από τους βρετανικούς The Times, στο οποίο υποστηρίζεται ότι η ταυτότητα του πιλότου-φαντάσματος γνωστού ως "το φάντασμα του Κιέβου" ("Ghost of Κίεβο» )  είχε αποκαλυφθεί και επιβεβαιωθεί από τις ουκρανικές αρχές: ο Ταγματάρχης Στέπαν Ταραμπάλκα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο Πενταπόσταγμα αναφέραμε σε άρθρο μας: Ο θρύλος του «Φαντάσματος του Κιέβου»! Ο μυστηριώδης σούπερ-άσσος που μετρά 6 καταρρίψεις ρωσικών αεροσκαφών.

Κανείς δεν ξέρει το όνομά του, αλλά είναι ήδη ένας θρύλος, τουλάχιστον στο διαδίκτυο. Μέσα σε λίγες μόνο ώρες, σύμφωνα με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέβηκε προκλητικά στους ουρανούς πάνω από την Ουκρανία με το αξιόπιστο MiG-29 του και εξαπέλυσε μια επίθεση μόνος του εναντίον των επιδρομών της Ρωσικής Αεροπορίας.

Στο Πενταπόσταγμα αναφέραμε σε άρθρο μας "Πέρασε την όχθη" το Φάντασμα του Κιέβου! Νεκρός ο Ουκρανός πιλότος σύμφωνα με αναφορές.

Οι Times , ακολουθούμενες από εφημερίδες σε όλο τον κόσμο (ακόμη και την ουκρανική Kyiv Post), υποστήριξαν ότι ο άπιαστος ήρωας σκοτώθηκε από τους Ρώσους στις 13 Μαρτίου 2022, δίνοντας τον τίτλο «Το Ghost of Kyiv πεθαίνει στη μάχη «μετά την κατάρριψη 40 ρωσικών αεροσκαφών».  Το άρθρο δεν πέρασε απαρατήρητο στην Ουκρανία, τόσο που ο δημοσιογράφος του Kyiv Indipendent Illia Ponomarenko (ο οποίος στο παρελθόν, είχε ήδη παρερμηνευτεί με το "Φάντασμα του Κιέβου" για μια φωτογραφία του δίπλα σε ένα Mig-29) μοιράζεται το στιγμιότυπο σχολιάζοντας ως εξής: "Παιδιά, σοβαρολογείτε;" 

Η είδηση, που αποκάλυψε η βρετανική εφημερίδα Times, έκανε γρήγορα τον γύρο των social media. Γιατί στο διαδίκτυο το «φάντασμα του Κιέβου», είχε γίνει σταρ για τον ανάμεικτο ρόλο του ανάμεσα στην πραγματικότητα και τις ιστορίες, που συχνά γίνονται μύθοι όταν παραδίδονται.

«Ο πιλότος ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά: είναι ο ταγματάρχης Stepan Tarabalka, 29χρονος πατέρας ενός παιδιού. Εικάζεται ότι σκοτώθηκε στις 13 Μαρτίου ενώ πολεμούσε έναν πολύ μεγάλο αριθμό εχθρικών δυνάμεων.

ΟΤαραμπάλκα τιμήθηκε με το Μετάλλιο του Τάγματος του Χρυσού Αστέρα, το σημαντικότερο βραβείο ανδρείας στη μάχη, με τον τίτλο του Ήρωα της Ουκρανίας. Το κράνος και τα γυαλιά του, αναφέρουν Ουκρανοί αξιωματούχοι προωθώντας τον ηρωισμό του μέσω των social media, θα δημοπρατηθούν τώρα στο Λονδίνο», αναφέρει.

Ο θάνατος του ταγματάρχη Στέπαν Ταραμπάλκα, ήταν γνωστός εδώ και ένα μήνα, το ουκρανικό μέσο Obozrevatel μίλησε για αυτόν στις 25 Μαρτίου 2022, αρνούμενο ότι επρόκειτο για το «Φάντασμα του Κιέβου».  Ο σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου Oleksiy Arestovych και του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, επίσης  στην ανακοίνωση του θανάτου του Ταγματάρχη Ταραμπάλκα, δεν  το συνέδεσε με το «Φάντασμα».

Ο Illia Ponomarenko, σε άλλο tweet για την ιστορία που επανακυκλοφόρησε από τους The Times , δημοσιεύει το στιγμιότυπο ενός δελτίου τύπου από τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, που ζητούν να σταματήσουν οι φάρσες για το «Φάντασμα του Κιέβου». Το περιεχόμενο είναι το ίδιο που δημοσιεύεται στη σελίδα της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Facebook, στην οποία αρνούνται ότι ο Ταγματάρχης Στεπάν Ταραμπάλκα είναι το «Φάντασμα του Κιέβου», που επινόησαν οι ίδιοι οι Ουκρανοί. Ακόμη και τα επίσημα ουκρανικά κανάλια παραδέχονται ότι πρόκειται για θρύλο, εξηγώντας ότι αυτή η φιγούρα προσδιορίζεται ως «μια συλλογική εικόνα των πιλότων της 40ης Ταξιαρχίας Τακτικής Αεροπορίας της Πολεμικής Αεροπορίας, που προστατεύει τον ουρανό της πρωτεύουσας».

Μετά την επίσημη άρνηση των ουκρανικών αρχών, οι Times αλλάζουν τον τίτλο του άρθρου τους από "Το φάντασμα του Κιέβου πεθαίνει στη μάχη "μετά την κατάρριψη 40 ρωσικών αεροσκαφών"", σε "Το φάντασμα του Κιέβου είναι ζωντανό, σε όλους τους πιλότους που πολεμούν για την Ουκρανία».

Αρκετά ΜΜΕ, ιταλικά και όχι μόνο, ακολούθησαν στον απόηχο των The Times που ανέφεραν την ψευδή ιστορία, ότι πίσω από το "Ghost of Kiev", τον θρυλικό Ουκρανό ήρωα που δεν υπήρξε ποτέ, υπήρχε ο ταγματάρχης Stepan Tarabalka που πέθανε στις 13 Μαρτίου 2022. Η υποτιθέμενη πηγή των The Times ήταν οι ουκρανικές αρχές, αλλά οι ίδιες δημοσίευσαν μια άρνηση ζητώντας να σταματήσουν οι ψευδείς ειδήσεις για την υπόθεση, υπενθυμίζοντας ότι το «Φάντασμα του Κιέβου» δεν υπήρξε ποτέ.

Ο θρύλος του «Φαντάσματος του Κιέβου», είναι σχεδόν σίγουρα ένα παράδειγμα παράξενων παραμορφώσεων και χειρισμών γεγονότων ή... σχεδόν γεγονότων, που ενισχύονται κατά τη διάρκεια του χάους του πολέμου, ειδικά ενός νέου πολέμου κατά τις ώρες λειτουργίας. 

Αυτοί οι θρύλοι έχουν μερικές φορές, τουλάχιστον, κάποια βάση στην πραγματικότητα, αλλά καθώς ταξιδεύουν μέσα από γλωσσικά εμπόδια και διασχίζουν τα σύνορα με την ταχύτητα του φωτός μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ωραιοποιούνται, αναμεταδίδονται και αναμεταδίδονται ως «ειδήσεις». 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ