Οικονομία

Η πίεση από ΗΠΑ σε Αθήνα εξαφάνισε τον στόλο του Πούτιν που έκανε μεταγγίσεις πετρελαίου σε ελληνικά πλοία στον Λακωνικό Κόλπο

Εξαφανίστηκαν τα τάνκερ που μετέφεραν ρωσικό ρωσικό πετρέλαιο, από τα ανοικτά των νότιων ακτών της Πελοποννήσου Ελλάδας, και έπλευσαν σε διεθνή ύδατα στην Μεσόγειο, αφού ανακοινώθηκαν ναυτικές ασκήσεις στην περιοχή από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, αναφέρει το Bloomberg.

Οι δραστηριότητες, που ξεκίνησαν την 1η Μαΐου, θα συνεχιστούν έως τις 9 Μαΐου, αναφέρει η Υδρογραφική Υπηρεσία του του ελληνικού Λιμενικού σε ανακοίνωσή της στον ιστότοπό της.

Η δραστηριότητα λαμβάνει χώρα σχεδόν ακριβώς έναν μήνα αφότου η Δανία έκλεισε μια ναυτική περιοχή, μέσω της οποίας μεταφέρονταν το ρωσικό πετρέλαιο μέσω δεξαμενόπλοιων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι γινόντανε μέχρι τώρα στην Ελλάδα εν μέσω του εμπάργκο στην Ρωσία

Όταν επιβλήθηκαν κυρώσεις στις πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Λακωνικός Κόλπος, είχε γίνει το  βασικό σημείο για την μετάγγιση ρωσικών φορτίων σε άλλα πλοία ελληνικών συμφερόντων.

Ορισμένα τάνκερ που εκτελούσαν δρομολόγια από και προς τα ρωσικά λιμάνια, αντί να κάνουν ταξίδια μεγάλων αποστάσεων σε αγοραστές στην Ασία, μετάγγιζαν το ρωσικό πετρέλαιο σε ελληνικά και άλλα τάνκερ, και αυτά αναλάμβαναν να κάνουν την μεταφορά.

Οι ΗΠΑ, που θέλουν να μειώσουν την δυνατότητα απόκτησης χρημάτων από την Μόσχα με την επιβολή κυρώσεων, πίεσαν την Αθήνα να κλείσει κάθε δίοδο συνεργασίας ( νόμιμη ή παράνομη) ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών με την Ρωσία, σε όλο αυτό που ελάμβανε χώρα στο Κόλπο της Λακωνίας.     

Το Bloomberg, ανέφερε και για “περιβαλλοντικές ανησυχίες για τον κίνδυνο πετρελαιοκηλίδας σε έναν γραφικό ευρωπαϊκό κόλπο”, αλλά η ουσία είναι ο οικονομικός αποκλεισμός της Ρωσίας και η διακοπή της δυνατότητας μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου σε όλον τον κόσμο.

Οι επιχειρήσεις μετάγγισης ρωσικού πετρελαίου στον Λακωνικό Κόλπο, οι οποίες είχαν μετατοπιστεί προς τα ανατολικά προς τον κόλπο Λακωνίας από τον παρακείμενο κόλπο της Καλαμάτας μετά το 2021.

Η απουσία πλέον πλοίων που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο στα ανοιχτά της Πελοποννήσου είναι γεγονός, και ο λόγος για την ξαφνική μείωση των μεταγγίσεων ρωσικού πετρελαίου από πλοίο σε πλοίο στον κόλπο Λακωνίας είναι γεγονός.

“Η περιοχή είναι απαλλαγμένη πλέον από ρωσικά πλοία μεταφοράς πετρελαίου για πρώτη φορά τους τελευταίους 18 μήνες, εν μέσω αναφορών παρουσίας ασκήσεων του ΝΑΤΟ και του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην ευρύτερη περιοχή”, τονίζει ξένο ΜΜΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Τι συμβαίνει με το θέμα αυτό του ρωσικού πετρελαίου

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και το εμπάργκο της Δύσης στην Ρωσία, έδωσε την δυνατότητα της συνεργασίας κάποιων ελληνικών συμφερόντων εταιρειών με την Μόσχα, με την μετάγγιση ρωσικού πετρελαίου σε ελληνικά τάνκερ, για την αποκόμιση χρημάτων και κέρδους όπως γίνεται πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις.

Μόλις το πήραν χαμπάρι οι ΗΠΑ, αύξησαν την πίεση στην ελληνική πλευρά για να συμμορφωθεί με τις διεθνείς κυρώσεις, μη επιτρέποντας πλέον τέτοιες εργασίες σε ελληνικά χωρικά ύδατα.

Τώρα τα τάνκερ με ρωσικό πετρέλαιο κινούνται σε διεθνή ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο, και εκεί υπόκεινται στην πιθανή δράση έρευνας ή κατάσχεσης των φορτίων τους, από  Πολεμικά πλοία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ