Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Γιατί "βάλτωσαν" τα ρωσικά στρατεύματα-Προσπάθησαν να κερδίσουν γρήγορα και φθηνά μέσω των "thunder runs"

Αυτό που έχουμε δει μέχρι στιγμής στο μέτωπο της Ουκρανίας, υποδηλώνει ότι τα ρωσικά στρατεύματα δεν γνώριζαν ότι θα λάμβαναν εντολή να εισβάλουν και φαινόταν απρόθυμα να οδηγηθούν σε αυτόν τον πόλεμο. Δεν βλέπουν τους Ουκρανούς ως αντίπαλους και ο στρατός δεν τους προετοίμασε για αυτήν την εκστρατεία. Εκτός των Τσετσένων, το ηθικό φαίνεται χαμηλό.

Σύμφωνα με τον αναλυτή Μάικλ Κόφμαν, Διευθυντή Ρωσικών σπουδών  στο CNA, «αυτή είναι μια ανεφάρμοστη έννοια λειτουργιών. Φαίνεται ότι προσπάθησαν να κερδίσουν γρήγορα και φθηνά μέσω των "thunder runs", ελπίζοντας να αποφύγουν τις χειρότερες κυρώσεις και την οργή της Δύσης. Έχουν καταλήξει στην χειρότερη περίπτωση από όλες, διοχετεύοντας περισσότερους πόρους σε μια αποτυχημένη στρατηγική», αναφέρει.

Ωστόσο, είναι μόλις λίγες μέρες μετά τον πόλεμο. Η Ουκρανία τα πήγε εξαιρετικά καλά, αλλά κανένας αναλυτής (εκτός ίσως από τη Μόσχα) δεν περίμενε ότι η Ρωσία θα νικήσει τη μεγαλύτερη χώρα στην Ευρώπη μέσα σε 4 ημέρες, ειδικά δεδομένης της στρατιωτικής ικανότητας του UKR.

Σχετικά με τη επιχειρησιακή προσπάθεια - οι ρωσικές μονάδες δεν πολεμούν πραγματικά ως BTG. Οδηγούν στους δρόμους σε μικρές αποσπάσεις, ωθώντας τις μονάδες recon & VDV προς τα εμπρός. Τα τανκς  δρούν συχνά μόνα τους και το αντίστροφο.

Σύμφωνα με τον Κόφμαν έξω από τις μάχες ΒΔ του Κιέβου, υπάρχουν πολλά μικρότερα αποσπάσματα, τανκς, IFV, συχνά μονάδες αναγνώρισης ή VDV που πιέζουν δρόμους και πόλεις. Μικροί σχηματισμοί ξεπερνούν τακτικά την επιμελητεία, χωρίς υποστήριξη, ή αφήνουν την υποστήριξη και το πυροβολικό να μπουν σε ενέδρα πίσω τους.

Πέρα από μεγάλους αριθμούς μονάδων σκορπισμένες σε μικρά αποσπάσματα και σημεία ελέγχου, έχουμε και την αντίστροφη κατάσταση. Μεγάλοι συρμοί τρένων με ρωσικά οχήματα κολλημένα στο δικό τους μποτιλιάρισμα, μπαίνοντας πέρα ​​από τα σύνορα. Οι αντιαεροπορικές άμυνες αδυνατούν να τις καλύψουν, αφού έχουν κολλήσει στο δρόμο μαζί τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένα άλλο πρόβλημα εντοπίζεται στην επιμελητεία καθώς εταιρείες και διμοιρίες, προχωρούν για να κατακτήσουν πόντους, τα logistics δεν μπορούν να συμβαδίσουν και δεν καλύπτονται αποτελεσματικά από την υποστήριξη. Οι περισσότερες μάχες που λαμβάνουν χώρα είναι μικρές αψιμαχίες, ειδικά στα περίχωρα των μεγάλων πόλεων. Αυτές μπορεί να είναι έντονες, αλλά όχι μεγάλες μάχες.

Η ρωσική αποτυχία οφείλεται στο γεγονός, ότι προσπαθούν να πραγματοποιήσουν μια εισβολή πλήρους κλίμακας χωρίς την στρατιωτική επιχείρηση που θα απαιτούσε, νομίζοντας ότι μπορούν να αποφύγουν τις περισσότερες μάχες. Αυτό οδήγησε όχι μόνο σε αδύνατη απασχόληση, αλλά και έλλειψη απασχόλησης.

Η αλήθεια είναι ότι μεγάλα τμήματα του ρωσικού στρατού, δεν έχουν ακόμη εισέλθει σε αυτόν τον πόλεμο, με πολλές από τις δυνατότητες να είναι ακόμη αχρησιμοποίητες.

Τις πρώτες 4 ημέρες, η ρωσική τακτική αεροπορία, εκτός από ορισμένα Su-25, κάθισε σε μεγάλο βαθμό στο περιθώριο. Έτσι έχουν τα περισσότερα μαχητικά ελικόπτερα. Έχουν εκατοντάδες και τα δύο ανεπτυγμένα στην περιοχή. Η ρωσική αεροπορία λείπει σε δράση και σε μεγάλο βαθμό  παραμένει αχρησιμοποίητη.

Ο ρωσικός στρατός προσπάθησε να χρησιμοποιήσει πυραύλους κρουζ/βαλλιστικών πυραύλων για να καταστρέψει/καταστείλει την αεράμυνα του UKR και να στοχεύσει αεροπορικές βάσεις. Ωστόσο, μόνο σήμερα εντοπίστηκε το πρώτο βομβαρδιστικό Su-34 να πραγματοποιεί πλήγματα.

Εκτός από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς γύρω από το Χάρκοβο, η χρήση πυρών έχει περιοριστεί σε σύγκριση με τον τρόπο λειτουργίας του ρωσικού mil. Το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού στρατού δεν έχει ακόμη μπει στον αγώνα. «Έξω από το Χάρκοβο, το μεγαλύτερο μέρος της 1ης Στρατιάς των Φρουρών και της 20ης Στρατιάς, κάθονται εκεί. Έσπρωξαν μερικά BTG σε μεγάλη απόσταση από το Sumy, αλλά νομίζω ότι πολλές δυνάμεις της Ρωσίας είναι ακόμα στο περιθώριο», αναφέρει ο Κόφμαν.

Ένα άλλο σημείο,  είναι ότι οι ρωσικές απώλειες είναι σημαντικές. Σε γενικές γραμμές, οι Ουκρανοί δημοσιεύουν αποδεικτικά στοιχεία για τις μάχιμες επιτυχίες τους, αλλά το αντίθετο ισχύει λιγότερο, αλλοιώνοντας τη συνολική  εικόνα.

Εξ ου και η επόμενη σκέψη μου αναφέρει ο Κόφμαν. «Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κρατήσει τον πόλεμο κρυφό από το ρωσικό κοινό, χαρακτηρίζοντάς τον ως επιχείρηση του Ντονμπάς, η Μόσχα έχει παραχωρήσει πλήρως το περιβάλλον πληροφοριών στην Ουκρανία, η οποία έχει γαλβανίσει το ηθικό και την υποστήριξη πίσω από το Κίεβο. Άλλος ένας λάθος υπολογισμός».

«Δεν θα σχολιάσω το πλήθος των επίσημων ισχυρισμών που έγιναν σε αυτόν τον πόλεμο μέχρι στιγμής, εκτός από το ότι νομίζω ότι το Κίεβο κάνει εξαιρετική δουλειά διαμορφώνοντας τις αντιλήψεις και το περιβάλλον πληροφοριών. Τούτου λεχθέντος, οι άνθρωποι θα πρέπει να προσεγγίζουν κριτικά τις επίσημες αξιώσεις σε μια περίοδο πολέμου».

Εξετάζοντας τη στρατιωτική προσπάθεια, πιστεύεται ότι οι ρωσικές δυνάμεις κάνουν κάποια βασικά πράγματα πολύ λάθος, αλλά μαθαίνουμε επίσης πράγματα που πιθανώς δεν ισχύουν και για τον ρωσικό στρατό. Δεν πολεμούν πραγματικά με τον τρόπο που εκπαιδεύονται και οργανώνονται για έναν μεγάλο συμβατικό πόλεμο.

Η πολιτική ηγεσία της Ρωσίας, εξακολουθεί να μην παραδέχεται την αποτυχία του σχεδίου της, προσπαθώντας να καταλάβει γρήγορα το Κίεβο. Αλλά τους βλέπουμε να κάνουν μεγαλύτερη χρήση πυρών, χτυπημάτων και αεροπορικής ισχύος. Δυστυχώς, μάλλον τα χειρότερα είναι ακόμη μπροστά και αυτός ο πόλεμος θα μπορούσε να γίνει πολύ πιο άσχημος.

https://twitter.com/visegrad24/status/1498653250748399622

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ