Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Νέα "Γιάλτα"! Όλο και πιο κοντά σε ένα αυτόνομο Ντονμπάς- Σήμερα η συνομιλία Μπάιντεν-Πούτιν

Η συνέχιση της ύπαρξης της Ουκρανίας ως ανεξάρτητου κράτους, αποτελεί καθιερωμένο μέρος της ατζέντας εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι λόγοι για αυτό δεν έχουν καμία σχέση με την Ουκρανία αυτή καθαυτή , αλλά μάλλον,  πρόκειται για την αποτροπή της ανασύστασης της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Από την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, αυτός ο στόχος έχει βελτιωθεί περαιτέρω, μετατρέποντας την Ουκρανία σε μόνιμο προπύργιο ενάντια στη ρωσική επέκταση.

Την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ Μπάιντεν και Πούτιν. Αυτή είναι η δεύτερη επαφή τους  τελευταίους έξι μήνες μετά τη συνάντηση στη Γενεύη τον Ιούνιο. 

Οι πρόεδροι θα μιλήσουν με φόντο τις οξυμένες σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, τη διαμάχη από τη Δύση για το θέμα της «εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία» και την πρόταση του Ρώσου προέδρου στο ΝΑΤΟ να μην επεκταθεί προς την Ανατολή.

https://www.youtube.com/watch?v=Kt4kNK62CZk

Οι Πρόεδροι Βλαντιμίρ Πούτιν της Ρωσίας και ο Τζο Μπάιντεν των Ηνωμένων Πολιτειών, θα συζητήσουν ιδιαίτερα τη λειτουργία των διπλωματικών αποστολών των δύο χωρών.

Η Ουκρανία αναμένεται να είναι ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης. Θα μιλήσουν επίσης για περιφερειακές συγκρούσεις (Αφγανιστάν, Ιράν), κυβερνοασφάλεια (θέμα παρέμβασης στις αμερικανικές εκλογές, εγγυήσεις μη επιθέσεων σε εγκαταστάσεις υποστήριξης ζωής) και στρατηγική σταθερότητα (όπλα, σχέσεις με την Κίνα, καθεστώτα κυρώσεων).

Η Ουκρανία απροσδόκητα από το θέμα των περιφερειακών συγκρούσεων, όπου εξετάστηκε κατά τη σύνοδο κορυφής της Γενεύης, ήρθε στο προσκήνιο και θα γίνει ξεχωριστό βασικό μπλοκ στις διαπραγματεύσεις. Θα υπάρχουν πολλά στοιχεία. Αυτές είναι οι Συμφωνίες του Μινσκ και η ανάπτυξη της υποδομής του ΝΑΤΟ στο ουκρανικό έδαφος και η επέκταση του ΝΑΤΟ γενικά προς τα ανατολικά. Η Ρωσία θα απαιτήσει εγγυήσεις ασφάλειας και μη επέκτασης του ΝΑΤΟ τόσο de facto όσο και de jure.

Επίσης, η διατήρηση της διαμετακόμισης ενέργειας μέσω της Ουκρανίας. Δηλαδή, θα εξεταστεί μια ολόκληρη σειρά θεμάτων που σχετίζονται με την Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν υπάρχουν θεμελιώδεις διαφορές στις θέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, αλλά υπάρχουν ερωτηματικά για την τακτική υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου. Δηλαδή, η παύση των εχθροπραξιών, η προτεραιότητα των βημάτων και των ενεργειών των μερών.

Τη Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, είχε συνομιλίες με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ σχήματος Quint (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ). Οι πλευρές αναφέρθηκαν στις εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να σεβαστούν την ουκρανική κυριαρχία και τη δέσμευσή τους να εργαστούν για χάρη της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ευρώπη. 

«Οι ηγέτες του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας συζήτησαν τις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, υποστηρίζοντας την επανέναρξη των συνομιλιών σε σχήμα Νορμανδίας», δήλωσε την Τρίτη το Μέγαρο των Ηλυσίων.

https://www.youtube.com/watch?v=I4B8isKYm28

Εν τω μεταξύ ο  Ουίλιαμ Μπερνς, ο διευθυντής της υπηρεσίας κατασκοπείας των ΗΠΑ, της CIA, επισήμανε χθες Δευτέρα πως μολονότι οι προθέσεις του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν έναντι της Ουκρανίας δεν είναι σαφείς, δεν θα υποτιμούσε αυτό που χαρακτήρισε «όρεξη» του ενοίκου του Κρεμλίνου για την ανάληψη «ρίσκου».

«Αυτό το οποίο γνωρίζουμε είναι ότι τοποθετεί τον ρωσικό στρατό και τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας σε θέσεις από τις οποίες θα μπορούσαν να δράσουν με πολύ σαρωτικό τρόπο», δήλωσε ο κ. Μπερνς κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε η εφημερίδα Wall Street Journal.

Πολλοί Ρώσοι και Αμερικανοί ειδικοί,  δεν αποκλείουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία να συμφωνήσουν σε ένα νέο σχέδιο ειρηνικής διευθέτησης στην Ουκρανία. Άλλωστε, δεν υπάρχουν θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ των θέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας για μια ειρηνική διευθέτηση στην Ουκρανία. Δηλαδή, για τις Ηνωμένες Πολιτείες μοιάζει με ένα απολύτως φυσιολογικό μοντέλο αυτονομίας του Donbass και επιστροφής του στην Ουκρανία σε αυτόνομο καθεστώς. Συγκεκριμένα, κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μίλησε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Νούλαντ και ο Μπάιντεν το υποστήριξε με λόγια.

Το ουκρανικό πρακτορείο «Strana» συγκέντρωσε τις απόψεις Ουκρανών, Ρώσων και Αμερικανών ειδικών, τι να περιμένουμε από τις συνομιλίες μεταξύ των προέδρων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

«Πρόκειται για την ευρεία αποκέντρωση και το αυτόνομο καθεστώς του Donbass εντός της Ουκρανίας. Σε γενικές γραμμές, η Ρωσία επίσης επιμένει σε αυτό το μοντέλο», λέει ο Ruslan Bortnik, Διευθυντής του Ουκρανικού Ινστιτούτου Πολιτικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Το ουκρανικό ζήτημα πιθανότατα θα κυριαρχήσει αυτή τη φορά. Είναι ακόμη πιο δύσκολο, γιατί θα είναι είτε ένας συμβιβασμός (η Ρωσία συμφωνεί με την πολιτική κυριαρχία των ΗΠΑ στην Ουκρανία με αντάλλαγμα τις εγγυήσεις ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ), είτε μια ανοιχτή αντιπαράθεση», αναφέρει ο Konstantin Bondarenko, επικεφαλής του Ουκρανικού Ιδρύματος Πολιτικής.

«Αλλά οι ευρωπαϊκές χώρες, των οποίων οι οικονομίες είναι πιο στενά συνδεδεμένες με τη Μόσχα από τη δική μας, δεν θέλουν να αναλάβουν δεσμεύσεις. Η πρόταση του Μπάιντεν να συζητηθεί το πρόβλημα μπορεί να θεωρηθεί χρήσιμο βήμα. Ο Πούτιν λατρεύει να τον παίρνουν στα σοβαρά ως ηγέτη μιας υπερδύναμης. Ο Μπάιντεν θα πρέπει να διαφωνήσει με τις απαιτήσεις του Πούτιν για τις δυτικές χώρες να περιορίσουν τη στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο, αλλά μπορεί να καταστήσει σαφές ότι η βοήθεια είναι καθαρά αμυντική και δεν σημαίνει ότι η Ουκρανία θα πλησιάσει την ένταξη στο ΝΑΤΟ», είπε ο Doyle McManus, αρθρογράφος των Los Angeles Times.

https://www.youtube.com/watch?v=f-rHkkX6ULk

Τα πραγματικά συμφέροντα της Αμερικής βρίσκονται στη δημιουργία των συνθηκών για μια αυτοσυντηρούμενη, ειρηνική και ευημερούσα Ουκρανία που μπορεί να πάρει τις δικές της αποφάσεις για την ασφάλεια. Αντίθετα, η τρέχουσα πολιτική των ΗΠΑ ενθαρρύνει μια ανθυγιεινή εξάρτηση, η οποία έχει ήδη εμποδίσει τις ειρηνευτικές προσπάθειες, ενθαρρύνοντας Ουκρανούς αξιωματούχους να απορρίψουν τον διάλογο με τους ηγέτες των ανταρτών στο Ντονμπάς και προκάλεσε τεράστιες οικονομικές απώλειες διακόπτοντας τους κανονικούς οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία, πρώην μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της χώρας. 

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θεωρεί σημαντική τη συνέχιση του διαλόγου με τον Πούτιν, για να τον αποτρέψει από το να ενεργήσει κατά της Ουκρανίας. Ο Λευκός Οίκος, σαφώς δεν επιθυμεί περαιτέρω αντιπαράθεση με τον Πούτιν, ειδικά λόγω αυτής της χώρας. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Προέδρου, ο Μπαράκ Ομπάμα δεν δεσμεύτηκε με καμία υποχρέωση με την Ουκρανία, συνειδητοποιώντας ότι σε αυτό το παιχνίδι, ο Πούτιν μπορεί και θα αυξήσει τα διακυβεύματα.

Ο Μπάιντεν, ως αντιπρόεδρος υπό τον Ομπάμα, ταξίδεψε πολύ στο Κίεβο, αλλά τώρα σαφώς δεν είναι έτοιμος να λάβει μια απόφαση για μια στρατιωτική λύση του ζητήματος, προτιμώντας να επιλύσει το ζήτημα μέσω διαπραγματεύσεων.

Ταυτόχρονα, η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία είναι πιθανότατα μια δοκιμή από το Κρεμλίνο για την ετοιμότητα των Ηνωμένων Πολιτειών, του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης να δράσουν. Ωστόσο, η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν είναι ξεκάθαρα σαφές πότε και πώς μπορεί να υπερασπιστεί την Ουκρανία.

Μέχρι στιγμής, ο Αμερικανός πρόεδρος είναι προσηλωμένος μόνο στο θέμα του ανταγωνισμού με την Κίνα. Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι απρόθυμοι να συζητήσουν τη βοήθεια της Ουάσιγκτον προς το Κίεβο υπό τον φόβο περαιτέρω κλιμάκωσης. 

Οι κυβερνήσεις Πούτιν και Μπάιντεν εξακολουθούν να προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία, να συνάψουν νέους κανόνες για μια «ψυχρή ειρήνη» μεταξύ των χωρών. Όμως σταδιακά ο διάλογος μεταξύ Πούτιν και Μπάιντεν, αποκτά όλο και πιο έντονα χαρακτηριστικά της Γιάλτας. 

https://www.youtube.com/watch?v=3Vwb2u67xic

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ