Ένοπλες Συρράξεις

Η Τουρκία "ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη" με την Ρωσία! Συμπαραγωγή με την Ουκρανία Bayraktar, ανταλλαγή στρατιωτικών πληροφοριών, κατασκευή κορβέτας

Πολλοί αναμένουν από τη Ρωσία, μια εξαιρετικά σκληρή αντίδραση στη χρήση του τουρκικού UAV «Bayraktar» στη ζώνη σύγκρουσης στο Ντονμπάς μέχρι ένοπλης επέμβασης στην Ουκρανία. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει ακόμη ανάγκη για κάτι τέτοιο, αλλά υπό ορισμένες προϋποθέσεις το Bayraktar μπορεί να γίνει σοβαρή απειλή για το DPR και το LPR. Αυτό μπορεί να αποτραπεί μόνο μέσω της Τουρκίας.

Αυτό που είναι πραγματικά κρίσιμο θέμα  για τη Ρωσία και δεν θα  επιτρέψει σε καμία περίπτωση, είναι ο εντοπισμός της παραγωγής Bayraktars στην Ουκρανία και η δημιουργία εκεί κέντρου εκπαίδευσης πιλότων, που μπορούν να μετατρέψουν ένα σμήνος UAV σε τρομερό όπλο.

Όμως η Τουρκία και η Ουκρανία, υπέγραψαν πρόσφατα αρκετές συμφωνίες για την ενίσχυση της συνεργασίας στον οικονομικό και στρατιωτικό τομέα. Η τελευταία Συμφωνία Πλαίσιο Στρατιωτικής Συνεργασίας, που υπεγράφη από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Hulusi Akar και τον τότε ομόλογό του, Andrii Taaran, τον Οκτώβριο του 2020, επιτρέπει στο ουκρανικό στρατιωτικό προσωπικό να λάβει εκπαίδευση στην Τουρκία ή το αντίστροφο.

Μάλιστα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Τρίτη, ότι το προσωπικό της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων της Ουκρανίας έλαβε εκπαίδευση «Πρακτικής Ναυτικής» σε τουρκική κορβέτα.

Η ανακοίνωση συνέπεσε με την αυξανόμενη δυσφορία της Ρωσίας για την τουρκική-ουκρανική στρατιωτική συνεργασία, μετά από επίθεση τουρκικής κατασκευής drone, εναντίον δυνάμεων που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα.

Και ενώ ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Serhiy Shaptala ,δήλωσε την Πέμπτη, ότι ο στρατός σχεδιάζει να αυξήσει τον αριθμό των διαθέσιμων μη επανδρωμένων οχημάτων Bayraktar TB2 τουρκικής κατασκευής,  έγινε γνωστό, ότι μεταξύ των τομέων συνεργασίας είναι η ανταλλαγή πληροφοριών. Η ρήτρα στρατιωτικών πληροφοριών της συμφωνίας, καλύπτει την ανταλλαγή στρατιωτικών πληροφοριών σχετικά με χώρες που θεωρούνται επιβλαβείς για τα αμοιβαία συμφέροντα Τουρκίας και Ουκρανίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκτός από την εκπαίδευση προσωπικού, οι δύο χώρες θα συνεργαστούν και σε πωλήσεις όπλων. Τον Φεβρουάριο, φιλοκυβερνητικά τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν, ότι τρεις κορβέτες για το ουκρανικό ναυτικό θα κατασκευαστούν σε συνεργασία μεταξύ τουρκικών και ουκρανικών ναυπηγείων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη από τις κορβέτες πρόκειται να κατασκευαστεί στην Τουρκία, ενώ οι υπόλοιπες στην Ουκρανία. Κατά την εκτέλεση του έργου πρόκειται να παραχθούν μια κορβέτα «Ada-class»,  και ένα ανθυποβρυχιακό σκάφος που αναπτύχθηκε για το Τουρκικό Ναυτικό, ως μέρος ενός εθνικού προγράμματος πολεμικού πλοίου που ονομάζεται MİLGEM. 

Σύμφωνα με τις επίσημες πληροφορίες, η κορβέτα κλάσης Ada έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει δυνατότητες ανθυποβρυχιακού πολέμου και περιπολίας ανοιχτής θάλασσας. Η Τουρκία έχει παράγει μέχρι στιγμής, τέσσερις από αυτή την κατηγορία κορβετών. Δεν είναι τυχαίο ότι η κορβέτα Kınalıada, το πολεμικό πλοίο στο οποίο εκπαιδεύτηκε το προσωπικό του ουκρανικού ναυτικού αυτή την εβδομάδα, είναι ένα από αυτήν την κατηγορία κορβετών. Υπάρχουν ενδείξεις, ότι η συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Ουκρανίας θα συνεχιστεί, ιδίως όσον αφορά τη Μαύρη Θάλασσα. 

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, την περασμένη εβδομάδα έγραψε  ένα άρθρο για το Ατλαντικό Συμβούλιο υποστηρίζοντας, ότι υπάρχει ισχυρό επιχείρημα για ενισχυμένη θαλάσσια συνεργασία μεταξύ ΝΑΤΟ και Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, ένας λόγος για τον οποίο η Τουρκία είναι πρόθυμη να ενισχύσει τη ναυτική της στάση στην περιοχή και επί του παρόντος, ασχολείται με την ενίσχυση συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας με την Ουκρανία.

Η Ουκρανία είναι μία από τις πολλές χώρες, που παρακολουθούν μια ναυτική άσκηση 11 ημερών που ονομάζεται Eastern Mediterranean 2021 που ξεκίνησε από την Τουρκία τη Δευτέρα, με προσωπικό από 10 χώρες που συμμετέχουν. 

Αναμφίβολα, η Ρωσία είναι η χώρα που ενοχλείται περισσότερο από τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Ουκρανίας. Τον Απρίλιο η Ρωσία προειδοποίησε την Τουρκία, για τις προσπάθειες της Άγκυρας να ενισχύσει τη συνεργασία με το Κίεβο.

 Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Argumenty i Fakty, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε: «Συνιστούμε ανεπιφύλακτα στους Τούρκους συναδέλφους μας, να αναλύσουν προσεκτικά την κατάσταση και να σταματήσουν να τροφοδοτούν το μιλιταριστικό αίσθημα του Κιέβου», το οποίο θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως απειλή. «Ελπίζουμε ότι η Άγκυρα θα προσαρμόσει τη γραμμή της με βάση τις νόμιμες ανησυχίες μας», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένα δείγμα των προθέσεων της Ρωσίας, είναι η δήλωση του Πούτιν μετά την κατάθεση λουλουδιών στο μνημείο αφιερωμένο στο τέλος του Εμφυλίου Πολέμου στη Σεβαστούπολη, ότι η Κριμαία και η Σεβαστούπολη είναι πλέον για πάντα με τη Ρωσία, γιατί αυτή είναι η κυρίαρχη, ελεύθερη και ανυποχώρητη βούληση ολόκληρου του ρωσικού λαού.

«Η χώρα μας έχει ανακτήσει την ιστορική της ενότητα. Αυτή η ζωντανή, άρρηκτη σύνδεση γίνεται ιδιαίτερα αισθητή, φυσικά, εδώ, στη Σεβαστούπολη, στην Κριμαία. Τώρα είναι για πάντα με τη Ρωσία, γιατί αυτή είναι η κυρίαρχη, ελεύθερη και ανυποχώρητη βούληση του λαού, ολόκληρου του λαού μας», ανέφερε.

Οι εντάσεις με τη Ρωσία για την Ουκρανία, αποτελούν μεγάλη απειλή για τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στη Συρία την παραμονή των προετοιμασιών για μονομερή στρατιωτική επιχείρηση στο βόρειο τμήμα της χώρας. Η Ρωσία πιέζει εδώ και καιρό την Τουρκία, για πλήρη αποχώρηση από τη Συρία και οι εντάσεις στη Μαύρη Θάλασσα ενδέχεται να επιταχύνουν αυτή τη διαδικασία.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ