βομβαρδιστικό Su-24
Ένοπλες Συρράξεις

Σμήνος ρωσικών βομβαρδιστικών Su-24 μεταφέρθηκε στη Συρία

Σε πορεία σύγκρουσης με τη Ρωσία και πίσω στην αγκαλιά της Ουάσινγκτον βρίσκεται η Άγκυρα - με συνέπειες φυσικά για Ελλάδα και Κύπρο - με αφορμή τις επιχειρήσεις του Συριακού Στρατού για την απελευθέρωση και των τελευταίων περιοχών που ελέγχονται από τους φιλότουρκους τζιχαντιστές στη Συρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σήμερα, ενώ ήταν σε εξέλιξη οι συνομιλίες των επιτροπών Ρωσίας-Τουρκίας για την εξεύρεση λύσης στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, σμήνος βομβαρδιστικών αεροσκαφών τύπου Su-24 πέταξε στη Συρία.

Τα βομβαρδιστικά Su-24 απογειώθηκαν από αεροπορική βάση βορείως του Αστραχάν και πετώντας πάνω από την Κασπία και τον εναέριο χώρο του Ιράν και του Ιράκ, προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση Χμεϊμίν, στη Λατάκεια της Συρίας.

Η μετακίνηση μαχητικών αεροσκαφών και μάλιστα βομβαρδιστικών, τη συγκεκριμένη συγκυρία, είναι ένδειξη ότι η Ρωσία είναι αποφασισμένη να συνεχίζει να στηρίζει τον Άσαντ και την επιχείρηση ανακατάληψης των περιοχών που δεν είναι υπό τον έλεγχο του συριακού στρατού.

Όπως σημείωσε χθες ο Σύριος Πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ σε μια χαρακτηριστική και ιστορική πλέον ομιλία για την απελευθέρωση του Χαλεπίου, "η νίκη αυτή θα σηματοδοτεί το τέλος του πολέμου, αλλά την αρχή της ήττας του εχθρού. Θα συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις και στην Ιντλίμπ".

 

Το γεγονός αυτό αναμένεται να “σπρώξει” την Τουρκία πιο κοντά στις ΗΠΑ, με ό,τι σημαίνει αυτό για τους Κούρδους της Συρίας, την Κύπρο και την Ελλάδα. Σε αυτό το σημείο υπενθυμίζεται πως ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης προχώρησε σε μια δραματική τοποθέτηση, κατηγορώντας τις ΗΠΑ πως έχει αφήσει ανεξέλεγκτη την Τουρκία στην Α. Μεσόγειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Η Τουρκία αισθάνεται απεριόριστη ισχύ λόγω των προσπαθειών των ΗΠΑ να διατηρήσουν τη χώρα αυτή στη δυτική συμμαχία", δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξή του.

Το σκηνικό στη Συρία έχει ανατρέψει πλήρως το ευάλωτο γεωπολιτικό κατεστημένο των τελευταίων ετών και φαίνεται οι συμμαχίες ανατρέπονται ξανά, καθώς Μόσχα και Άγκυρα βρίσκονται σε πορεία σύγκρουσης, και αυτή τη φορά μάλλον χωρίς επιστροφή.

Η Τουρκία θα αναπτύξει μεγαλύτερο αριθμό στρατιωτών στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ και θα ανταποδώσει σε επιθέσεις συριακών δυνάμεων στην περιοχή εκεί, ακόμα και όταν η Άγκυρα συνεχίζει τις συζητήσεις με την Μόσχα για την κατάσταση που επικρατεία βορειοανατολική Συρία, δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν.

Τουρκική αντιπροσωπεία είχε σήμερα συναντήσεις με Ρώσους ομολόγους της στη δεύτερη μέρα των συνομιλιών στην Μόσχα, χωρίς να διαφαίνεται κάποια συμφωνία για το Ιντλίμπ, όπου η προώθηση συρο-ρωσικών δυνάμεων τις τελευταίες εβδομάδες έχει σκοτώσει Τούρκους στρατιώτες και έχει οδηγήσει σε μαζικό εκτοπισμό άμαχου πληθυσμού.

«Θα συνεχίσουμε την ανάπτυξη και την ενίσχυση στρατιωτών στην περιοχή για να θωρακίσουμε την ασφάλεια της περιοχής (Ιντλίμπ) και των αμάχων εκεί», δήλωσε ο Καλίν σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα.

 

GALLERY

μεταφορά Su-24 - Συρία -χάρτης
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ