Μακρόν και χάρτης Ευρώπης
Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Αποσαφηνίζει ο Μακρόν: «Θα επέμβουμε στην Ουκρανία αν απειληθούν τα συμφέροντα και η ασφάλειά μας»

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε πως ελπίζει να μην χρειαστεί η Γαλλία να πολεμήσει στο ουκρανικό πεδίο της μάχης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι Ακριβώς Είπε ο Ηγέτης του Παρισιού

Πιο συγκεκριμένα όμως και σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του Μακρόν, ο Γάλλος πρόεδρος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να «επέμβει» η χώρα του στον εν εξελίξει ρωσο-ουκρανικό πόλεμο.

Αυτό είπε μεταξύ άλλων ο Γάλλος πρόεδρος σε βίντεο που ανάρτησε στο X, απαντώντας σε ερωτήσεις χρηστών της πλατφόρμας. Τα λόγια του μεταδόθηκαν γρήγορα από διάφορα γαλλικά και ευρωπαϊκά μέσα, όπως από την γνωστή σελίδα Le Figaro.

«Αν θέλουμε ειρήνη πρέπει να την υπερασπιστούμε. Για αυτό πρέπει να οπλίσουμε τους εαυτούς μας και για αυτό πρέπει να γίνουμε αποτρεπτικοί παράγοντες για τους εχθρούς μας και να τους πούμε πως εάν περάσεις τα όρια και απειλήσεις τα συμφέροντά μας, την ασφάλειά μας, τότε δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να επέμβουμε στον πόλεμο» είπε χαρακτηριστικά ο Μακρόν.

Ο ίδιος τόνισε πως σήμερα απειλείται η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, όπως επίσης απειλείται η τάξη και οι κανονισμοί.

«Αν αφήσουμε τα πράγματα να κινηθούν μόνα τους στην Ουκρανία, θα νικήσει ο δυνατότερος. Έτσι όμως δεν θα είμαστε ασφαλείς, επειδή αυτό συμβαίνει μόνο 1.500 χιλιόμετρα μακριά από εμάς. Έτσι, στην Ουκρανία διακυβεύεται το μέλλον και η ασφάλειά μας» κατέληξε ο Γάλλος ηγέτης.

Ο Εμανουέλ Μακρόν επανειλημμένα έχει μιλήσει για την πιθανότητα να διατάξει αποστολή γαλλικών στρατευμάτων στην Ουκρανία με στόχο την υπεράσπιση του κράτους και την αποτροπή περαιτέρω ρωσικής προέλασης. Πρόσφατα είχε αναφέρει πως εάν ο ρωσικός στρατός σπάσει την γραμμή αμύνης των Ουκρανών και το Κίεβο αιτηθεί γαλλική βοήθεια τότε το Παρίσι θα παρατάξει στρατό στην χώρα. Ο Μακρόν εξέφρασε την άποψή του πως η επιθετική απάντηση της Μόσχας στις πρώτες σχετικές δηλώσεις του «απέδειξαν πως τα λόγια μου πέτυχαν αυτό που ήθελα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι νέες δηλώσεις του Γάλλου προέδρου έγιναν μία περίοδο που η Ευρώπη και οι ΗΠΑ συσπειρώνονται και υποστηρίζουν την Ουκρανία με πακέτα στρατιωτικής βοήθειας υπέρογκης αξίας. Η Βρετανία μάλιστα θα αποστείλει σύντομα στο Κίεβο το ακριβότερο πακέτο μέχρι σήμερα, αξίας 500 εκατομμυρίων λιρών. Σε αυτό θα περιλαμβάνονται 4 εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού και εκατοντάδες οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του τεθωρακισμένου Husky.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ