Collins και Κάμπελ
Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Αυστραλία: Έχουμε τα χειρότερα υποβρύχια του κόσμου (Εικόνες)

«Η αυστραλιανή κλάση υποβρυχίων Collins είναι η χειρότερη στον κόσμο» είπε ο Αυστραλιανός στρατηγός Άνγκους Κάμπελ σε δημόσιες δηλώσεις του. Με τα λόγια αυτά ο Αυστραλός διοικητής υποστήριξε την άποψή του πως πρέπει να συνεχιστεί κανονικά το πρόγραμμα απόκτησης πυρηνοκίνητων υποβρυχίων για την χώρα υπό την αιγίδα ενός προγράμματος συνεργασίας μεταξύ της Αυστραλίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η κλάση υποβρυχίων Collins αποτελείται από τα χειρότερα υποβρύχια στον πλανήτη» είπε ο υψηλόβαθμος Αυστραλός αξιωματούχος.

Η Καμπέρα Χρειάζεται Υποβρύχια Άμεσα

Ο στρατηγός Κάμπελ πλησιάζει το τέλος της θητείας του, για αυτό και κάνει ότι μπορεί για να διασφαλίσει πως το πρόγραμμα των νέων αυστραλιανών υποβρυχίων θα συνεχιστεί κανονικά και αφού ολοκληρώσει την θητεία του. Ο στρατηγός νιώθει βαριά ευθύνη, διότι η Αυστραλία ακύρωσε μία συμφωνία με την Γαλλία για την ναυπήγηση υποβρυχίων της κλάσης Scorpio όσο ήταν αυτός υπεύθυνος. Επί της ουσίας ο Κάμπελ επέλεξε Αμερική και Βρετανία αντί για Γαλλία όσον αφορά τα νέα αυστραλιανά υποβρύχια.

Ωστόσο στην Αυστραλία και στην Δύση πολλοί είναι αυτοί που κατακρίνουν την επιλογή του Κάμπελ, λέγοντας πως τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια που θα ναυπηγηθούν εντός του πλαισίου της συνεργασίας AUKUS (Αυστραλία-ΗΠΑ-Βρετανία) δεν είναι αυτό που χρειάζεται το πολεμικό ναυτικό της χώρας. Ένα από τα επιχειρήματα των επικριτών του προγράμματος είναι πως το κόστος των σκαφών θα είναι εξωφρενικά υψηλό, αφού θα ξεπεράσει τα 243 δισεκατομμύρια δολάρια. Παράλληλα, η Αυστραλία θα πρέπει να περιμένει πολλά χρόνια μέχρι να λάβει το πρώτο τέτοιο υποβρύχιο. Συγκεκριμένα, το πρώτο σκάφος της μελλοντικής κλάσης Virginia θα παραδοθεί το 2032. Τέλος, πολλοί φοβούνται πως με αυτό το πρόγραμμα η Αυστραλία θα εξαρτηθεί ακόμη περισσότερο στρατιωτικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως και να έχει, σήμερα η Καμπέρα ήδη τρέχει το πρόγραμμα, το οποίο θα παράξει την κλάση υποβρυχίων Virginia. Η κλάση αυτή θα αντικαταστήσει τα υποβρύχια Collins που βρίσκονται σήμερα σε υπηρεσία στο πολεμικό ναυτικό της χώρας. Τα λόγια του Κάμπελ δεν ήταν η πρώτη φορά που αυτά τα σκάφη δέχονται σκληρή κριτική. Τα 6 υποβρύχια Collins έχουν χαρακτηριστεί αρκετές φορές στο παρελθόν «κατώτερα από αντίστοιχα υποβρύχια άλλων εθνών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αλήθεια είναι ότι τα υποβρύχια αντιμετώπισαν σημαντικά προβλήματα, τόσο κατά την ανάπτυξη όσο και κατά την λειτουργία τους. Έχουν εμφανιστεί θέματα με το σύστημα προώθησης, δυσκολίες με την συντήρησή τους και πολλά άλλα ζητήματα που καθιστούν αυτά τα σκάφη αναξιόπιστες πλατφόρμες. Ως αποτέλεσμα, οι Αυστραλοί ομόφωνα θέλουν να τα αντικαταστήσουν, ωστόσο διαφωνούν αν πρέπει να επιλέξουν την γαλλική κλάση Scorpion ή την αμερικανικοβρετανική κλάση Virginia.

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Φωτιά” άναψε στον Μακρόν ο Ερντογάν-Ενισχύσεις από τον γαλλικό στρατό έφθασαν στη Νέα Καληδονία που “ καίγεται” από άκρη σε άκρη

Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες (DGSI) βλέπουν ξεκάθαρα πλεκτάνη πίσω από την εξέγερση από τις τουρκικές μυστικές...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Ο Ζελένσκυ σε πανικό: Μία ρωσική τεθωρακισμένη Μεραρχία κινείται ανεξέλεγκτα στο Χάρκοβο ενώ συναντώνται Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ (Βίντεο)

ΟΙ Ρώσοι προελαύνουν σε Ζαπορίζιε Χερσώνα και Ντιεπρπετρόφσκ-Αλεξάνντερ Ζιμόφσκυ : Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν...