Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Στρατηγός του ΝΑΤΟ "κρούει τον κώδωνα του κινδύνου": Η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για ρωσική πυραυλική επίθεση

Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να είναι προετοιμασμένο για πιθανές ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις στην Ευρώπη σε περίπτωση ολοκληρωτικού πολέμου με τη Ρωσία

Η προειδοποίηση προέρχεται από τον αντιστράτηγο Alexander Sollfrank σε συνέντευξή του που έδωσε στους Times.

Τις τελευταίες εβδομάδες έρχεται η μία προειδοποίηση μετά την άλλη από δυτικούς στρατιωτικούς ηγέτες σχετικά με τον κίνδυνο πιθανής ρωσικής επίθεσης εναντίον της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων των χωρών του ΝΑΤΟ.

Αυτό έρχεται παρά το γεγονός ότι αρκετοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες έχουν υποβαθμίσει την απειλή, καθώς η Ρωσία έχει χάσει εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες και τεράστιες ποσότητες στρατιωτικού υλικού.

Θεωρείται απίθανο η Ρωσία να έχει την ικανότητα να διεξαγάγει έναν πολυμέτωπο πόλεμο, συμπεριλαμβανομένης μιας ανοιχτής αντιπαράθεσης με το ΝΑΤΟ. Ωστόσο, υπάρχουν προειδοποιήσεις ότι ο Πούτιν έχει βάλει τη Ρωσία σε μια πολεμική οικονομία και πιθανότατα θα προσπαθήσει να οικοδομηθεί στρατιωτικά μέσα σε λίγα χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είναι αυτή η απειλή, σε συνδυασμό με την επισφαλή ανάγκη της Ουκρανίας για περισσότερα πυρομαχικά και όπλα, κάνει τους Ευρωπαίους ηγέτες και στρατιωτικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το τι θα μπορούσε να συμβεί μέσα σε πολύ λίγα χρόνια.

Προτρέπει όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ να είναι σε εγρήγορση και προετοιμασμένες για μελλοντικές απειλές σε ένα ολοένα και πιο ταραγμένο και αβέβαιο γεωπολιτικό τοπίο

Ο υποναύαρχος Ρομπ Μπάουερ, ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, δήλωσε νωρίτερα τον Ιανουάριο ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες για το ενδεχόμενο ενός ολοκληρωτικού πολέμου με τη Ρωσία. Ο Sollfrank και άλλοι στρατηγοί του ΝΑΤΟ προειδοποιεί ότι μια άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία θα μπορούσε να συμβεί το συντομότερο μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Εν μέσω της καταρρέουσας υποστήριξης των ΗΠΑ προς την Ουκρανία και της αυξανόμενης δημοτικότητας του Ντόναλντ Τραμπ στην κούρσα για την προεδρία, τα ευρωπαϊκά κράτη και το ΝΑΤΟ καταστρώνουν σχέδια για να αναμετρηθούν μόνα τους με τη Ρωσία, σημειώνει σε δημοσίευμά της η «New York Times».

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν διακήρυξε κάποτε τη διάλυση της σοβιετικής αυτοκρατορίας ως «τη μεγαλύτερη γεωπολιτική καταστροφή του 20ού αιώνα». Εκείνη την εποχή, το 2005, λίγοι περίμεναν ότι θα έκανε κάτι γι’ αυτό. Αλλά μετά ήρθε η κατοχή της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας στη Γεωργία το 2008, η υποστήριξή της στους Ουκρανούς αυτονομιστές και η προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και, το πιο ηχηρό, η εισβολή σε πλήρη κλίμακα στην Ουκρανία το 2022.

Τώρα, με την άνοδο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος στο παρελθόν έχει ορκιστεί να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ και πρόσφατα απείλησε να μην προστρέξει ποτέ σε βοήθεια των συμμάχων της Συμμαχίας του, αυξάνονται οι ανησυχίες μεταξύ των ευρωπαϊκών εθνών ότι ο κ. Πούτιν θα μπορούσε να εισβάλει σε ένα κράτος του ΝΑΤΟ κατά την προσεχή δεκαετία και ότι ίσως χρειαστεί να αντιμετωπίσουν τις δυνάμεις του χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Αυτό θα μπορούσε να συμβεί σε μόλις πέντε χρόνια μετά τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με ορισμένους αξιωματούχους και εμπειρογνώμονες που πιστεύουν ότι θα ήταν αρκετός χρόνος για τη Μόσχα να ανασυγκροτήσει και να επανεξοπλίσει τον στρατό της.

«Πάντα υποψιαζόμασταν κατά κάποιον τρόπο ότι αυτή είναι η μόνη υπαρξιακή απειλή που έχουμε», δήλωσε ο στρατηγός της κύριας χερσαίας μεραρχίας του εσθονικού στρατού Βέικο-Βέλο Παλμ (Veiko-Vello Palm) για μια πιθανή ρωσική εισβολή.

Η ανησυχία για αυτό που οι ειδικοί περιγράφουν ως ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες του κ. Πούτιν αποτελεί εδώ και καιρό κομμάτι της ψυχοσύνθεσης των κρατών που συνορεύουν με τη Ρωσία ή βρίσκονται σε δυσάρεστη εγγύτητα. «Νομίζω ότι για την Εσθονία, ήταν το 1991» όταν άρχισαν να χτυπούν τα καμπανάκια συναγερμού στη χώρα του, δήλωσε ο Παλμ, αναφερόμενος στη χρονιά που η Εσθονία κήρυξε την ανεξαρτησία της από την καταρρέουσα Σοβιετική Ενωση.

Ακριβώς όπως ο Πούτιν υποβάθμισε τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν ότι σχεδίαζε να εισβάλει στην Ουκρανία, η Μόσχα απέρριψε τις ανησυχίες ότι η Ρωσία σχεδιάζει να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ. Ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών, Σεργκέι Ναρίσκιν (Sergei Naryshkin), δήλωσε σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «RIA Novosti» ότι αποτελούν μέρος μιας δυτικής εκστρατείας παραπληροφόρησης για την πρόκληση δυσαρέσκειας κατά της Μόσχας.

Η ανησυχία της Ευρώπης έχει τροφοδοτηθεί περαιτέρω τους τελευταίους μήνες από τη στρατιωτικοποίηση της ρωσικής οικονομίας από τον κ. Πούτιν και τις τεράστιες αυξήσεις των δαπανών για τον στρατό και την οπλική βιομηχανία της, ενώ, την ίδια στιγμή, ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο επιδιώκουν να περιορίσουν την αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Δραματικές ώρες- Πλακώθηκαν ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών με τον Ουκρανό Α/ΓΕΕΔ Στρατηγό Α. Σίρσκι για την κατάρρευση του μετώπου (Βίντεο)

Ο ουκρανικός στρατός έχει υποχωρήσει από τουλάχιστον 11 οικισμούς-Οι Ρώσοι προελαύνουν από Χάρκοβο έως Λιμάν­-Δύο...