Κόσμος

Οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης φοβούνται μεγάλο σεισμό: Κοιμούνται με νερό, κροτίδες και σφυρίχτρες δίπλα στα κρεβάτια τους

Ο κίνδυνος να πληγεί η Κωνσταντινούπολη από σεισμό με μέγεθος μεγαλύτερο των 7,3 ρίχτερ τα επόμενα 30 χρόνια είναι 47%, ανακοίνωσαν οι σεισμολόγοι.

Ωστόσο, ο σεισμός που κατέστρεψε την Τουρκία στις αρχές Φεβρουαρίου αύξησε τον πανικό στους κατοίκους και το επίπεδο εγρήγορσης. Οι άνθρωποι λένε ότι έχουν αρχίσει να κρατούν μπουκάλια νερό και κροτίδες κάτω από τα  κρεβάτια τους σε περίπτωση που συμβεί μεγάλος σεισμός.

Οι πωλήσεις κιτ έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων κουβερτών και ιατρικών , έχουν εκτιναχθεί στα ύψη τον περασμένο μήνα. Έως και 20 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στην Κωνσταντινούπολη, πολλοί από τους οποίους εξακολουθούν να πλήττονται από τις αναμνήσεις του τελευταίου μεγάλου σεισμού το 1999.

Περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι πέθαναν στην Τουρκία τότε, 1.000 από αυτούς στην Κωνσταντινούπολη. Έκτοτε, η πόλη αναπτύχθηκε και έγινε μαγνήτης για τους ανθρώπους που προσελκύονται από την άνθηση της οικονομίας και ο φόβος ενός μεγάλου σεισμού έχει αρχίσει να εξασθενεί.

Όμως τα πράγματα άλλαξαν στις 6 Φεβρουαρίου, όταν ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ σκότωσε περισσότερους από 48.000 ανθρώπους στη νοτιοανατολική Τουρκία και σχεδόν 6.000 στα σύνορα με τη Συρία, αφήνοντας ολόκληρες πόλεις σε ερείπια.

Έκτοτε, κατάσταση συλλογικού πανικού έχει κυριεύσει τους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης, οι οποίοι έχουν υποβάλει περισσότερα από 140.000 αιτήματα για επαλήθευση των σπιτιών στα οποία διαμένουν ότι αντέχουν.

Ο Durmus Uygun, ένας μηχανικός που κάνει τέτοιους ελέγχους, λέει ότι φοβάται ότι ένας μεγάλος σεισμός θα χτυπήσει την Κωνσταντινούπολη. "Αν το αποτέλεσμα είναι καλό και δεν είναι μεγάλος ο σεισμός, θα ζήσουμε ειρηνικά. Αλλά ποιος ξέρει πού θα είμαστε όταν χτυπήσει ο σεισμός; Μπορεί να είμαστε στο σούπερ μάρκετ ή στη δουλειά και αυτό μας τρομάζει", λέει, σύμφωνα με το France24.ro.

Οι αρχές στην Κωνσταντινούπολη παραδέχθηκαν ότι σχεδόν 100.000 κτίρια θα καταρρεύσουν ή θα υποστούν σοβαρές ζημιές σε περίπτωση σεισμού 7,5 Ρίχτερ.

Πενήντα ομάδες μηχανικών περιφέρονται στην πόλη από την καταστροφή του περασμένου μήνα, μετρώντας την ποιότητα του σκυροδέματος και του οπλισμού. Οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης έχουν ζητήσει περισσότερους από 140.000 ελέγχους ασφαλείας στα σπίτια τους από τον φονικό σεισμό του περασμένου μήνα.

Εάν ο κίνδυνος για ένα κτίριο θεωρείται "πολύ υψηλός", θα μπορούσε να κατεδαφιστεί και οι άνθρωποι να αναγκαστούν να βρουν άλλο μέρος για να ζήσουν. Οι σεισμολόγοι υπολόγισαν τον κίνδυνο 47% ενός σεισμού με μέγεθος μεγαλύτερο από 7,3 Ρίχτερ να χτυπήσει την Κωνσταντινούπολη μέσα σε 30 χρόνια.

Δύο τετράγωνα από το κτίριο του Uygun, ο ιδιοκτήτης του καταστήματος Ali Nezir άρχισε να πουλάει σφυρίχτρες στους ντόπιους που φοβούνται ότι μπορεί να παγιδευτούν κάτω από τόνους σκυροδέματος. «Οι άνθρωποι φοβούνται», είπε ο Nezir, του οποίου το μικρό κατάστημα του βρίσκεται στο ισόγειο ενός πύργου 12 ορόφων. . Κάποιοι κάτοικοι λένε ότι έχουν αρχίσει να κρατούν κροτίδες και μπουκάλια νερό κάτω από τα  κρεβάτια τους σε περίπτωση που σημειωθεί σεισμός στη μέση της νύχτας και εγκλωβιστούν.

Ο Ugur Erisoglu, έμπορος στην Κωνσταντινούπολη, πουλά σακούλες επιβίωσης από τον σεισμό για 200 λίρες. «Πουλούσαμε 1.000 το μήνα», είπε ο Ερίσογλου. «Λάβαμε 15.000 παραγγελίες από τον σεισμό, εκ των οποίων 8.000 από την Κωνσταντινούπολη».

Υπό την ξαφνική απειλή του σεισμού, πολλοί κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης σκέφτονται να φύγουν από το κέντρο. «Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για γειτονιές στα βόρεια της Κωνσταντινούπολης και για απομακρυσμένα σπίτια», δήλωσε ο Μεχμέτ Ερκέκ, διευθυντής ιστοσελίδας ακινήτων.

Στην κορυφή των αναζητήσεων βρίσκονται πόλεις όπως η Αδριανούπολη και το Κιρκλαρέλι, που βρίσκονται σε μια περιοχή λιγότερο επιρρεπή σε σεισμούς, 200 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Κωνσταντινούπολης.

Ο ψυχολόγος Nil Akat λέει ότι έχει ασθενείς που του μιλούν για το σχέδιό τους να μετακομίσουν από την Κωνσταντινούπολη. "Πολλοί δεν αισθάνονται πλέον ασφαλείς στο σπίτι τους. Είναι σε εγρήγορση, πάντα σε εγρήγορση. Στο δρόμο επιλέγουν πεζοδρόμια που φαίνονται πιο ασφαλή σε περίπτωση που καταρρεύσει ένα κτίριο".

Ο Ακάτ είπε ότι μίλησε με μερικούς συναδέλφους που του είπαν: «Κάποιοι (από τους ασθενείς μας) δεν μπορούν πλέον να σκεφτούν ορθολογικά». Αυτός ο φόβος μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως ηλικίας ή κοινωνικής τάξης, είπε η ψυχολόγος.

Μια νεαρή γυναίκα που μένει στον 12ο όροφο μιας πολυκατοικίας στην Κωνσταντινούπολη απολαμβάνει τώρα μια εκπληκτική θέα στην πόλη, αλλά σκέφτεται να μετακομίσει εδώ και αρκετό καιρό. Η καταστροφή του περασμένου μήνα έκανε τηον φόβο «προτεραιότητα», είπε. «Ακόμα κι αν δεν συνέβαινε τίποτα στο κτήριο μου, μάλλον δεν θα άντεχα αυτό που βλέπω», είπε η νεαρή γυναίκα.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ