Κόσμος

Νεοναζί στρατολογούν νέα μέλη από αγώνες πυγμαχίας

Σε μια μικρή αποθήκη στη νότια Καλιφόρνια, νεοναζί επευφημούν καθώς δύο δικοί τους χτυπιούνται. Στη μια πλευρά του ρινγκ, ένας μαχητής που εκπροσωπεί μια τοπική νεοναζιστική αθλητική λέσχη. Στην άλλη πλευρά, εκπρόσωπος της Patriot Front, μιας γνωστής νεοφασιστικής οργάνωσης. Ήταν ο τελευταίος αγώνας του Birth of a New Frontier, μια εκδήλωση που πλασαρίστηκε ως το πρώτο τουρνουά πάλης υποστηρικτών της «λευκής υπεροχής» στις ΗΠΑ. Έξω από το ρινγκ επικρατούσε φασαρία: black metal, πάγκοι με συμπληρώματα, ενθουσιασμένοι νεοναζί που περιφέρονταν και κουβέντιαζαν.

Δεν είχε σημασία ποιος κέρδισε. Για τους Νεοναζί, η εκδήλωση ήταν νίκη. Μια νίκη που οι λευκοί εθνικιστές ελπίζουν ότι αποτελεί ένδειξη πως θα γίνουν κι άλλες τέτοιες, φασιστικές εκδηλώσεις πάλης — κάτι που πιστεύουν ότι σημαίνει περισσότερη δικτύωση, χτίσιμο κοινότητας και γενικά μια πιο δυνατή σκηνή λευκών εθνικιστών.

Από το πρώτο Birth of a New Frontier, τον Αύγουστο του 2022, τουλάχιστον άλλο ένα τουρνουά έχει πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ και οι διοργανωτές υπόσχονται κι άλλα.

Τα νεοναζιστικά τουρνουά ΜΜΑ ή μποξ δεν είναι καινούργιο φαινόμενο και υπάρχουν στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Από το 2008, ο νεοναζί influencer και χούλιγκαν Denis Nikitin είναι υπεύθυνος της White Rex, μιας εταιρείας ρούχων και lifestyle όπου συχνάζουν μέλη της ακροδεξιάς και έχει φιλοξενήσει πολλές εκδηλώσεις ΜΜΑ. Υπάρχουν επίσης ομάδες ενεργές στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ελλάδα, που συχνά χρησιμοποιούν το ΜΜΑ ως εργαλείο δικτύωσης και στρατολόγησης. Και μετά από μια μικρή παύση, το ίδιο κίνημα εμφανίζεται ξανά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ένας άνδρας, ο Robert Rundo, Αμερικανός νεοναζί που ζει στην Ευρώπη, είχε μεγάλη επιρροή στο άνοιγμα στην Αμερική.

Στο δεύτερο μισό του 2022, τουλάχιστον δύο γνωστά τουρνουά πάλης υποστηρικτών της λευκής υπεροχής και ένα καινούργιο από μια σχολή βραζιλιάνικου ζίου ζίτσου με νεοφασιστικούς δεσμούς πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ. Στις 20 Αυγούστου, το Birth of a New Frontier έλαβε χώρα στη νότια Καλιφόρνια και οργανώθηκε από τη So-Cal Active Club, τη Will2Rise (την οργάνωση του Rundo) και την Patriot Front. Το Left Coast Right Watch (LCRW) κάλυψε την εκδήλωση και είπε ότι οι διαγωνιζόμενοι ήταν από κάθε μεριά των ΗΠΑ, μέχρι και τη Φιλαδέλφια. Στο πλήθος είδαν τον Thomas Rousseau, αρχηγό της Patriot Front και άλλες γνωστές μορφές της ακροδεξιάς. Την εκδήλωση προώθησαν και άλλες φασιστικές οργανώσεις.

Τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τη Daily Kos, μια λέσχη δραστηριότητας ξεγέλασε έναν χώρο στο Πάσκο της Ουάσινγκτον, το Hapo Center, ώστε να διοργανώσει ένα τουρνουά. Η εκδήλωση με τίτλο Martyr’s Day Rumble στόχο είχε να τιμήσει τον υποστηρικτή της λευκής υπεροχής Robert Matthews, που ήταν επικεφαλής της νεοναζιστικής συμμορίας, the Order, η οποία ήταν υπεύθυνη για πολλές ληστείες και τη δολοφονία του Εβραίου παρουσιαστή Alan Berg, το 1984. Οι υπεύθυνοι του Hapo Center είπαν στην Daily Kos ότι η εκδήλωση έκλεισε νωρίς όταν μαθεύτηκε τί συνέβαινε και στη συνέχεια οι αστυνομικές αρχές ήρθαν σε επαφή μαζί τους.

«Η ακροδεξιά πάντα προσπαθεί να βρει νέους δρόμους»

Η σχολή ζίου ζίτσου Devotion, που έχει δεσμούς με τους Wolves of Vinland, μια νεοφασιστική οργάνωση από το Λίντσμπεργκ της Βιρτζίνια -τα μέλη της οποίας έχουν συνδεθεί με τον εμπρησμό μιας εκκλησίας μαύρων και μια πρόσφατη συνωμοσία ληστείας- διοργάνωσαν ένα τουρνουά των Ιούνιο με τίτλο Blood on the Mats. Ενώ δεν ήταν τόσο ξεκάθαρο ως προς την πολιτική του όσο τα άλλα δύο, οι διοργανωτές έχουν στενούς δεσμούς με τη σκηνή των λευκών εθνικιστών.

«Η ακροδεξιά πάντα προσπαθεί να βρει νέους δρόμους να μπει στο μέινστριμ και αυτός είναι ο πιο πρόσφατος», είπε στο VICE News ο δημοσιογράφος David Neiwert, που γράφει χρόνια για την ακροδεξιά στις ΗΠΑ. «Σημαίνει ότι άλλο ένα κομμάτι της μέινστριμ ζωής θα πρέπει να μάθει πώς να αναγνωρίζει τους τοξικούς απατεώνες. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μια ενεργή καμπάνια και θα διαδοθεί».

Οι αγώνες αυτοί δεν είναι απλά αθλητικά γεγονότα, αλλά στόχο έχουν τη δικτύωση και το χτίσιμο της κοινότητας. Όπως τα εθνικοσοσιαλιστικά black metal festival είναι μέρη όπου οι υποστηρικτές της λευκής υπεροχής από διάφορες ομάδες μπορούν να συγκεντρωθούν και να κάνουν σχέδια.

«Οι αγώνες ΜΜΑ ή βραζιλιάνικου ζίου ζίτσου, ως χώρος συνάντησης για λευκούς εθνικιστές, υποστηρικτές της λευκής υπεροχής και νεοφασίστες, είναι προβλέψιμη τακτική», λέει ο Μatthew Kriner, managing director του Accelerationism Research Consortium. «Ιστορικά οι συναυλίες white power μουσικής είχαν την ίδια λειτουργία, ήταν συναντήσεις σε δημόσιο χώρο, χωρίς αυξημένο έλεγχο και αντίδραση από τις κοινότητες. Αυτό το μοτίβο σήμερα και ο ρόλος των λεσχών δραστηριότητας, τονίζει τον ρόλο των νεοφασιστών στο να στρέφουν τις εκδηλώσεις μίσους τους εκτός ίντερνετ».

Στις εκδηλώσεις αυτές, επίσης, συγκεντρώνονται χρήματα για τους διοργανωτές και τις ομάδες. Σε πολλά τμήματα προωθητικών βίντεο που έφτιαξαν οι νεοναζί για το τουρνουά στην Καλιφόρνια, φαίνεται ένα τραπέζι με merchandize. Η Daily Kos έγραψε ότι μετά το Martyrs’ Day Rumble, ο διοργανωτής πουλούσε t-shirts.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Rundo είναι η κινητήριος δύναμη πίσω από την ανάπτυξη των λεσχών αυτών. Είναι ο πρώην ηγέτης της νεοναζιστικής street fighting ομάδας Rise Above Movement (RAM) και έχει κατηγορηθεί για διάφορα εγκλήματα σε σχέση με τη RAM στις ΗΠΑ, αλλά αυτήν τη στιγμή είναι στην Ευρώπη. Ειδικοί λένε ότι μάλλον θα μείνει εκεί, παρά θα γυρίσει ρισκάροντας φυλάκιση. Ο ίδιος δήλωσε σε συνέντευξη ότι αυτές οι εκδηλώσεις είναι μια προσπάθεια να δημιουργηθεί κάτι, μια ολόκληρη underground κουλτούρα, μια παράλληλη κοινωνία. Με τον στόχο αυτό εργάζεται για να επεκτείνει και το brand και τα παραρτήματα των λεσχών δραστηριότητας, πράγμα που περιλαμβάνει σχέδια για μελλοντικά τουρνουά.

Η  street culture του εθνικισμού

«Θα γίνουν κι άλλες τέτοιες εκδηλώσεις. Θα πηγαίνουν από πολιτεία σε πολιτεία. Θα κάνουμε όλο και περισσότερες. Θα υπάρξουν περισσότερες λέσχες δραστηριότητας. Θα είναι είναι street culture του λευκού εθνικισμού», λέει ο Rundo σε πρόσφατο βίντεο στο YouTube.

Ο Rundo ξεκίνησε το τελευταίο του εγχείρημα, ένα δίκτυο λευκών εθνικιστών με τη μορφή τοπικών γυμναστηρίων, πριν από μερικά χρόνια. Οι λέσχες αυτές στόχο έχουν να συνεργάζονται με τις νεοναζιστικές και νεοφασιστικές ομάδες. Ενώ δεν είναι επαναστατική ιδέα -υπάρχουν εδώ και δεκατίες- το εγχείρημα απογειώθηκε. Μια ματιά στο Telegram όπου οι λέσχες στρατολογούν και οργανώνουν, εμφανίζει πάνω από 25 λέσχες σε όλο τον κόσμο και ειδικοί είπαν στο VICE News ότι ο αριθμός είναι μάλλον πολύ υψηλότερος. Η αποκεντρωμένη φύση των ομάδων επιτρέπει στην καθεμιά να είναι προσαρμοσμένη στην τοπική κοινότητα, που σημαίνει ότι κάθε λέσχη διαφέρει πολύ σε μέγεθος και στιλ.

Αυτές οι λέσχες δεν συνδέονται απλώς με το σύγχρονο νεοναζιστικό κίνημα, αλλά και με το παρελθόν. Μια έρευνα του καναδικού Anti-Hate Network έδειξε ότι πολλές ενεργές λέσχες είχαν δεσμούς με τους Hammerskins, μια συμμορία που αποτελούνταν από υποστηρικτές της λευκής υπεροχής και είναι ενεργή από τα τέλη της δεκαετίας του ’80. Για παράδειγμα, ο διοργανωτής του τουρνουά στο Πάσκο είναι ένας skinhead που έκανε τέσσερα χρόνια φυλακή επειδή μαχαίρωσε ένα διαφυλετικό ζευγάρι. Ένας άλλος διοργανωτής και ιδρυτικό μέλος του Media2rise, της ομάδας μίντια του Rundo, ο Allen Michael Goff, κατηγορήθηκε και αργότερα αθωώθηκε για κακουργηματική επίθεση και έγκλημα μίσους καθώς φερόταν να έχει πυροβολήσει έναν έφηβο νοτιοαμερικανικής καταγωγής.

Οι εκδηλώσεις και οι λέσχες έχουν τραβήξει την προσοχή διαφόρων μορφών του οικοσυστήματος των νεοναζί. Ο Rinaldo Nazzarro, Αμερικανός ιδρυτής της νεοναζιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης The Base, που ζει στη Ρωσία, είπε τη γνώμη του για τις λέσχες στη σελίδα του στο Telegram. Έιπε ότι ενώ του αρέσει ότι οι λέσχες εστιάζουν στο street fighting ελπίζει να επεκτείνουν τους στόχους τους.

«Το να μπορείς να βγάλεις νοκ-άουτ τους antifa σε διαδηλώσεις είναι σίγουρα διασκεδαστικό. Αλλά δεν αρκεί», έγραψε στο Telegram . «Για να διασφαλίσουμε ένα μέλλον για τους δικούς μας θα απαιτεί να διασφαλίσουμε την περιοχή μας που είναι ανεξάρτητη από την εξουσία του συστήματος».

Παρόλο που οι λέσχες αυτές δεν έχουν το μιλιταριστικό όραμα του Nazzarro, αποδεικνύονται δημοφιλείς. Εκδηλώσεις όπως αυτά τα τουρνουά ενδυναμώνουν τόσο τα εσωτερικά όσο και τα εξωτερικά δίκτυα. «Η μεγαλύτερη μάχη είναι για να κερδίσουμε την καρδιά και το μυαλό του κόσμου», λέει ο Rundo στο Telegram. «Μετά, όλα τα άλλα είναι εύκολα».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ