ΗΠΑ

Ομοβροντία Ρεπουμπλικανών κατά της Τουρκίας: Έξω από το ΝΑΤΟ!

Google Logo Προσθέστε το pentapostagma.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Οξύτατες είναι οι αντιδράσεις Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών κατά της Τουρκίας, οι οποίες πυροδοτήθηκαν από την επίσημη απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (U.S. Treasury) να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις κατά της τουρκικής τράπεζας Golden Global Bank.

Σύμφωνα με το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ, η συγκεκριμένη τράπεζα διευκόλυνε συναλλαγές δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων προς όφελος της ιρανικής Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης.

Κορυφαία στελέχη, όπως ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ρικ Σκοτ, δήλωσαν δημόσια ότι «Η Τουρκία δεν είναι φίλη μας». Ζήτησαν την άμεση απόδοση ευθυνών σε οποιονδήποτε συνδέεται με το καθεστώς της Τεχεράνης.

Η ευθυγράμμιση της Άγκυρας με συμφέροντα αντιπάλων της Ουάσινγκτον προκαλεί εκ νέου έντονες πιέσεις στο Κογκρέσο, με Γερουσιαστές να αμφισβητούν αν μια χώρα που στηρίζει δίκτυα που στρέφονται κατά αμερικανικών δυνάμεων έχει θέση στη Συμμαχία.

Στο Κογκρέσο παραμένουν ενεργές νομοθετικές πρωτοβουλίες (όπως τροπολογίες στο NDAA) που στοχεύουν στο μπλοκάρισμα εξοπλιστικών προγραμμάτων (π.χ. F-35).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 Η ένταση εκδηλώνεται παρά το γεγονός ότι η Τουρκία φιλοξένησε πρόσφατα τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα και επιχειρεί να διατηρήσει ρόλο διαμεσολαβητή στην ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Ο γερουσιαστής της Φλόριντα Ρικ Σκοτ ανέφερε: «μόλις την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Σκοτ Μπέσεντ αναγκάστηκε να τους χτυπήσει γιατί χρηματοδοτούν ενεργά Ιρανούς τρομοκράτες που σκοτώνουν τους στρατιώτες και τις στρατιωτίνες μας», σημείωσε.

Ο Γερουσιαστής της Γιούτα Μάικ Λι πήρε αμέσως τη σκυτάλη. Παραθέτοντας την ανάρτηση του Σκοτ, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν θα έπρεπε ποτέ να χρειαστεί να πολεμήσουν έναν πόλεμο για την Τουρκία» και ότι η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ τις υποχρεώνει να το κάνουν. «Πρέπει να φύγουμε από το ΝΑΤΟ», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε μια περίοδο έντονης δυσπιστίας πολλών Ρεπουμπλικανών απέναντι στην Άγκυρα. Ο Σκοτ έχει επανειλημμένα κατηγορήσει την Τουρκία ότι στηρίζει τη Χαμάς, τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και το Ιράν, ενώ έχει δηλώσει ότι η χώρα δεν πρέπει να λάβει F-35. Ο Λι έχει στο παρελθόν θέσει ακόμη και θέμα αποβολής της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ λόγω της στάσης του Ερντογάν απέναντι στη Χαμάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρόμοια σκεπτικισμό έχουν εκφράσει και άλλοι Ρεπουμπλικανοί. Ο γερουσιαστής Τζον Κόρνιν του Τέξας έχει αντιταχθεί σε πωλήσεις οπλικών συστημάτων όσο η Τουρκία διατηρεί το ρωσικό σύστημα S-400.

Έλληνο-Αμερικανοί βουλευτές του κόμματος έχουν καταγγείλει την κατοχή της Κύπρου, τις διεκδικήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη ρητορική κατά του Ισραήλ.

Η εικόνα που διαμορφώνεται στο Καπιτώλιο είναι σαφής: μεγάλο τμήμα των Ρεπουμπλικανών δεν αντιμετωπίζει πλέον την Τουρκία ως αξιόπιστο σύμμαχο, αλλά ως παράγοντα που συνεργάζεται με αντιπάλους των ΗΠΑ και δημιουργεί υποχρεώσεις που το αμερικανικό κοινό δεν θέλει να αναλάβει. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ