Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αιγύπτιο πρόεδρο για την λιβυκή ΑΟΖ και τα σχέδια της Τουρκίας στην περιοχή, σε κλίμα πλήρης σύμπνοιας για τα τουρκικά σχέδια.
Μέσα σε αρκετά ζητήματα, οι δύο ηγέτες, συντονίστηκαν στο ζήτημα της οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, αφού η Τουρκία ετοιμάζεται να επιβάλει (πιθανόν με τη δράση του στόλου της), όπως όλα δείχνουν, το παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Η κλήση του Έλληνα πρωθυπουργού είναι προπομπός εξελίξεων το επόμενο διάστημα, νοτίως της Κρήτης, μεταξύ του νησιού και του Κόλπου της Σύρτης, στον οποίο κουμάντο κάνει ο Στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ.
Ο Πρωθυπουργός συζήτησε τη διαμάχη για τα θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Ελ Σίσι, ο οποίος τόνισε «τη σημασία του συνεχούς συντονισμού και της κοινής συνεργασίας για την επίτευξη ανάπτυξης και ευημερίας για όλους τους λαούς της περιοχής», αναφέρει το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων youm7.com.
Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Ελ-Σίσι δέχθηκε τηλεφωνική κλήση από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο Προεδρικός Εκπρόσωπος, Πρέσβης Μοχάμεντ Ελ-Σέναουι, δήλωσε ότι η τηλεφωνική επικοινωνία ασχολήθηκε με τις εξελίξεις στις εξέχουσες στρατηγικές διμερείς σχέσεις μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας.
Και οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν να ενισχύουν και να προωθούν τους διμερείς μηχανισμούς συνεργασίας, ιδίως στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, των επενδύσεων, της ενέργειας, της ηλεκτρικής διασύνδεσης και της καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης.
Ο Αιγύπτιος εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η τηλεφωνική επικοινωνία ασχολήθηκε επίσης με την τρέχουσα περιφερειακή κατάσταση, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να ακούει το όραμα του Αιγύπτιου Προέδρου σχετικά με τους τρόπους αντίδρασης των υφιστάμενων συγκρούσεων στην περιοχή.
Ο εκπρόσωπος του Αιγύπτιου προέδρου εξήγησε ότι η συνομιλία των δύο ηγετών ασχολήθηκε επίσης με τις εξελίξεις στη Λιβύη, τονίζοντας την ανάγκη διατήρησης της ειρήνης και της σταθερότητας στην χώρα αυτή και συνέχισης της προώθησης της πολιτικής διαδικασίας, που θα οδηγήσει στον σχηματισμό μιας ενιαίας κυβέρνησης υπεύθυνης για τη διοργάνωση ταυτόχρονων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.
Ο ίδιος ανέφερε ότι η κλήση άγγιξε επίσης το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας τη σημασία του συνεχούς συντονισμού και της κοινής συνεργασίας για την επίτευξη ανάπτυξης και ευημερίας για όλους τους λαούς της περιοχής.
Ο Αλ Σίσι επιβεβαίωσε επίσης την ακλόνητη δέσμευση της Αιγύπτου για την προστασία των θρησκευτικών χώρων στο έδαφός της, συμπεριλαμβανομένης της Μονής της Αγίας Αικατερίνης, δεδομένης της βαθιάς θρησκευτικής και ιστορικής της αξίας.