Η απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να εκπαιδεύσει υποψήφιους αξιωματικούς από την γειτονική μας χώρα, τη Συρία, στις στρατιωτικές μας Ακαδημίες εμφανίζεται ως φυσική επέκταση ενός στρατηγικού οράματος, αναφέρει σε άρθρο του τουρκικό ΜΜΕ, επισημαίνοντας:
Οι στόχοι της Τουρκίας μέσω της εκπαίδευσης Σύρων Αξιωματικών στις στρατιωτικές Ακαδημίες της
Αυτό το βήμα όχι μόνο ενισχύει το πνεύμα της συμμαχίας, αλλά ανοίγει και ένα παράθυρο ευκαιρίας που ενισχύει την περιφερειακή σταθερότητα.
Ωστόσο, αυτή η απόφαση διαστρεβλώθηκε από την γνωστή νοοτροπία. Αμέσως ξέσπασε δημόσια κατακραυγή. Ορισμένα μέσα ενημέρωσης και πολιτικοί σύντροφοι ισχυρίστηκαν ότι οι υπολοχαγοί που δήλωσαν «Είμαστε οι στρατιώτες του Μουσταφά Κεμάλ» που είχαν αποβληθεί από τον στρατό, ξεσήκωσαν φασαρία, ότι «Θα στρατολογηθούν Σύριοι για να τους αντικαταστήσουν».
Τα μέσα ενημέρωσης υπό τον έλεγχο του CHP ή τα μέσα ενημέρωσης που υποστηρίζουν το CHP, εσείς αποφασίζετε ποιο επίθετο είναι πιο κατάλληλο, τάισαν τις μάζες τους με το ψέμα «απολύσατε τους υπολοχαγούς και προσλάβετε Σύρους».
Το μέλλον των 49 Σύριων στρατιωτικών φοιτητών στις τουρκικές στρατιωτικές Ακαδημίες
Οι στρατιωτικές ακαδημίες φιλοξενούν χιλιάδες φιλοξενούμενους στρατιωτικούς φοιτητές από 39 χώρες εδώ και χρόνια.
Το εκπαιδευτικό δίκτυο του Εθνικού Πανεπιστημίου Άμυνας, το οποίο έχει ιδρυθεί από το 2016 φιλοξενεί στρατιωτικούς φοιτητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες έως τα Βαλκάνια, από την Αφρική έως τα τουρκικά κράτη και υπάρχει ακριβώς για την ενίσχυση τέτοιων δεσμών.
Η εισαγωγή 49 Σύριων φοιτητών σε στρατιωτικές ακαδημίες πραγματοποιείται στο πλαίσιο του «Κοινού Μνημονίου Συνεργασίας για την Εκπαίδευση και τη Συμβουλευτική» και αυτοί οι νέοι θα επιστρέψουν στη χώρα τους μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής τους.
Είναι αποκλεισμένο να υπηρετήσουν στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ούτως ή άλλως.
Αυτή είναι μια χειρονομία φιλοξενίας, μια χειρονομία αδελφοσύνης.
Τώρα, ας σταματήσουμε και ας σκεφτούμε για μια στιγμή.
Γιατί δεν πρέπει να εκπαιδευτούν σε Ελλάδα-Ισραήλ;
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του να λέμε «Ας μην δεχτούμε Σύρους φοιτητές σε στρατιωτικές ακαδημίες» από του να πούμε «Ας εκπαιδεύσουν τους αξιωματικούς τους ακαδημίες χωρών όπως το Ισραήλ ή η Ελλάδα, σύμφωνα με τις πολιτικές απόψεις αυτών των χωρών, δηλαδή, ως εχθρούς της Τουρκίας, ενώ εμείς παραμένουμε αδιάφοροι σε αυτή την πιθανότητα και την αγνοούμε»;
Στόχος η τουρκοποίηση Αξιωματικών χωρών που ανήκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία
Αυτοί οι αξιωματικοί που θα αποφοιτήσουν από τις στρατιωτικές μας ακαδημίες θα είναι ηγέτες που μιλούν τουρκικά, θα γνωρίζουν την τουρκική αμυντική βιομηχανία και θα έχουν εξωτερικευτεί την πειθαρχία του τουρκικού στρατού.
Αυτή είναι μια δικλείδα ασφαλείας όχι μόνο για τη Συρία αλλά και για την Τουρκία.
Ας θυμηθούμε ότι από την οθωμανική εποχή, οι στρατιωτικές μας ακαδημίες έχουν διαμορφώσει τους στρατούς των γειτονικών χωρών.
Σήμερα, αναλαμβάνουμε τον ίδιο ρόλο του «μεγάλου αδελφού»
Μέχρι σήμερα, 418 ξένοι αξιωματικοί έχουν αποφοιτήσει από τη Ναυτική Ακαδημία, ενώ οι Σχολές Πολέμου Ξηράς και Αεροπορίας φιλοξενούν φοιτητές από δεκάδες χώρες, από το Αζερμπαϊτζάν μέχρι τη Λιβύη, από τη Σομαλία μέχρι την Ιορδανία.
Αυτή είναι η σύγχρονη εκδοχή της αυτοκρατορικής κληρονομιάς: επέκταση της επιρροής μέσω της εκπαίδευσης, καλλιέργεια φίλων, όχι εχθρών.
Εκπαιδεύουμε τους διοικητές που θα καθορίσουν το μέλλον του συριακού στρατού, ώστε να μπορούν να υπηρετήσουν ως φίλοι και εταίροι της Τουρκίας πέρα από τα σύνορα.
Οι Σύροι στρατιωτικοί φοιτητές θα επιστρέψουν στη χώρα τους
Το Υπουργείο Αμύνης της Τουρκίας,μέσω του εκπροσώπου του, τόνισε ότι οι Σύριοι στρατιωτικοί φοιτητές στο MSÜ θα επιστρέψουν στη χώρα τους μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής τους.
Στην ανακοίνωση, αναφέρθηκε ότι το Υπουργείο διεξάγει δραστηριότητες εκπαίδευσης και συμβουλευτικής στο πλαίσιο συμφωνιών που έχει υπογράψει με πολλές φίλες και συμμαχικές χώρες, και σημειώθηκαν τα ακόλουθα:
Οι αλλοδαποί στρατιωτικοί φοιτητές λαμβάνουν εκπαίδευση στη χώρα μας για συγκεκριμένες περιόδους και επιστρέφουν στις χώρες καταγωγής τους μετά την ολοκλήρωσή τους.
Σε αυτό το πλαίσιο, Σύριοι στρατιωτικοί φοιτητές λαμβάνουν επίσης εκπαίδευση στο MSÜ στο πλαίσιο του «Κοινού Μνημονίου Συνεργασίας για την Εκπαίδευση και τη Συμβουλευτική». Αυτά τα άτομα δεν είναι επιλέξιμα για να υπηρετήσουν στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.