Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Πυρετός στην τουρκική πολεμική βιομηχανία: Παραδίδει τα UAV Alpagu & "τρέχει" για να παραδώσει τα μίνι-υποβρύχια STM500 το 2023

Όσο πλησιάζουμε προς τις τουρκικές εκλογές, θα γίνεται ολοένα και περισσότερο αναφορά στα επιτεύγματα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας από τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας, σε μια προσπάθεια διασύνδεσής τους με τον Τούρκο Πρόεδρο για προσπορισμό ψήφων από αυτόν.

Σε αυτό το πλαίσιο άρθρο σε τουρκικό ΜΜΕ  αναφέρει τα εξής:

"Η Τουρκία ετοιμάζεται να γίνει μια από τις 5-6 χώρες στον κόσμο που μπορεί να σχεδιάσει και να κατασκευάσει τα δικά της υποβρύχια. Το εθνικό υποβρύχιο, που ξεκίνησε τη δοκιμαστική παραγωγή, θα είναι ορατό το 2023. Ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το εθνικό υποβρύχιο STM500 από το εξωτερικό.

Το εθνικό υποβρύχιο STM500 θα είναι ορατό φέτος και το  UAV Alpagu με σταθερές πτέρυγες μετράει μέρες για να μπει στο οπλοστάσιο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Özgür Güleryüz, Γενικός Διευθυντής της STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ, δήλωσε στο Anadolu Agency (AA) ότι το εθνικό υποβρύχιο STM500 είναι το έργο  που τον ενθουσιάζει περισσότερο, δηλώνοντας:

"Ο σχεδιασμός έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό. Ο λεπτομερής σχεδιασμός θα συνεχιστεί ακόμη και κατά τη φάση κατασκευής. Αφενός, ξεκινήσαμε τη δοκιμαστική παραγωγή του εξωτερικού τμήματος του υποβρυχίου, το οποίο ονομάζεται ανθεκτικό σκάφος. Στόχος μας είναι να δείξουμε ότι η παραγωγή ανθεκτικών σκαφών μπορεί να γίνει από τον ιδιωτικό τομέα στην Τουρκία. Πραγματοποιούμε αυτές τις δραστηριότητες σε ειδικό χώρο. Θα συνεχίσουμε τη δοκιμαστική παραγωγή του STM500 το 2023. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το STM500 από διαφορετικούς πελάτες, ειδικά από το εξωτερικό.

Υπάρχουν επίσης ζητήματα όπως η δημιουργία ενός μοντέλου έργου μαζί τους, αλλά εμείς, ως STM, θα συνεχίσουμε να παράγουμε το STM500 όσο μπορούμε, με δικούς μας πόρους, χωρίς να περιμένουμε. Έχουμε κίνητρο

Το 2023 θα είμαστε πολύ απασχολημένοι, ειδικά με το STM500." 

 

Το  ALPAGU

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το έργο Alpagu, ο Güleryüz δήλωσε ότι ο σχεδιασμός και η παραγωγή του UAV σταθερής πτέρυγας είχε ολοκληρωθεί εδώ και πολύ καιρό.

Ο Güleryüz είπε, "Υπήρχαν ορισμένα θέματα  σχετικά με το απόθεμά του, και αυτά τα ζητήματα επιλύθηκαν. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, το Alpagu θα μπει στον κατάλογο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων μας.

Το κίνητρό μας στο Alpagu από την αρχή ήταν να χρησιμοποιηθεί  από εξέδρες ξηράς και  ίσως από  εναέριες και ναυτικές πλατφόρμες. Πιστεύουμε ότι μπορεί να ενσωματωθεί σε άλλες πλατφόρμες πολύ πιο εύκολα. Υπό αυτή την έννοια, εργαζόμαστε εντατικά για την ενσωμάτωση σε διαφορετικές πλατφόρμες.

Ο Özgür Güleryüz είπε ότι στοχεύουν να απελευθερώσουν το Alpagut, το Ευφυές Σύστημα Πυρομαχικών Περιαγωγής στο οποίο εργάζονται με τη ROKETSAN, από την πλατφόρμα UAV στο πρώτο στάδιο, και στη συνέχεια να πραγματοποιήσουν την ενσωμάτωση σε πλατφόρμες ξηράς και θάλασσας σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο Güleryüz δήλωσε ότι η STM και η ROKETSAN συνεχίζουν τις μελέτες Ε&Α για τη δημιουργία διαφόρων τακτικών συστημάτων UAV για διαφορετικές ανάγκες.

Ο Güleryüz μίλησε επίσης για τον οδικό χάρτη της εταιρείας για το UAV με περιστροφική πτέρυγα και δήλωσε ότι αυτά τα προϊόντα αναπτύχθηκαν ως οικογένεια με ίδιους πόρους της STM.

Ο Güleryüz παρείχε τις ακόλουθες πληροφορίες:

Είναι δυνατόν να πάτε σε πολύ μεγαλύτερες πλατφόρμες στο περιστροφικό φτερό, αλλά όσο μεγαλύτερη είναι η πλατφόρμα, τόσο περισσότερο φαίνεται και αυξάνεται η πιθανότητα να χτυπηθεί, αλλά από τη μια πλευρά, μεταφέρετε πολύ περισσότερο ωφέλιμο φορτίο. Υπό αυτή την έννοια, είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους τελικούς μας χρήστες. Μας κοινοποιούνται διαφορετικές ανάγκες και έννοιες χρήσης και είμαστε σε θέση να δημιουργούμε λύσεις με τις μηχανολογικές μας δυνατότητες. Το έργο μας σε αυτόν τον τομέα θα συνεχιστεί».

Ο Güleryüz εξήγησε επίσης ότι συνεχίζουν τις μελέτες Ε&Α προκειμένου να αναπτύξουν διαφορετικά σενάρια στην έννοια της αγέλης."

 

 

 

Από τα παραπάνω επισημαίνουμε ιδιαίτερα ότι χάρη στο μίνι υποβρύχιο STM500 οι Τούρκοι SAT, θα έχουν τη δυνατότητα  να διενεργήσουν υποθαλάσσια διείσδυση σε βραχονησίδες-νησίδες-ενδιάμεσες και κύριες νήσους στο Αιγαίο, κάτι το οποίο αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο για εμάς.

Καθίσταται επιτακτικό πλέον το Αιγαίο να παρακολουθείται όχι μόνο επιφανειακά αλλά και υποθαλάσσια, όπου πλέον κυρίαρχο ρόλο  θα αποκτήσουν οι υποβρύχιοι αισθητήρες, οι  ειδικές δυνάμεις άμεσης επέμβασης μας, καθώς και υλικά αποτροπής, όπως λόγου χάρη παραγωγείς ήχων καταστρεπτικών για τους δύτες, καθιστώντας απαγορευτική την προσέγγιση της ακτής.

Εκτιμούμε τέλος ότι  θα πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα η απόκτηση και τοποθέτηση  σε ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ-ΡΩ-ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ, των παραπάνω συστημάτων καθώς και  σε νησίδες-βραχονησίδες μας έναντι του Κόλπου Γκιουλούκ, στα μικρασιατικά παράλια ,ο οποίος αποτελεί μια περιοχή που φιλοξενεί σύμφωνα με ανοικτές πηγές Ειδικές δυνάμεις  του Τουρκικού ΓΕΕΘΑ( Bordo Bereli ) αλλά και SAT.

Τέλος αναφορικά με την αντιμετώπιση του drone καμικάζι Alpagu, η χώρα μας έχει προβεί στην εγκατάσταση αποτελεσματικού  anti-drone συστήματος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ