Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

"Σοκ και δέος" στην Τουρκία με τους ελληνικούς εξοπλισμούς-Έβγαλαν λίστα με όσα θα πάρουμε... ομολογούν την ανωτερότητα της Π.Α.

Με την υποβολή της Ελλάδας  ως επίσημο αίτημα αγοράς F-35 για δεύτερη φορά, ασχολείται σύσσωμος ο τουρκικός τύπος καταδεικνύοντας την πρεμούρα και το άγχος που έχει καταβάλει την γείτονα Τουρκία

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε σήμερα ότι, η Ελλάδα έχει επισημοποιήσει το αίτημά της για μαχητικά αεροσκάφη F-35 από τις Ηνωμένες Πολιτείες και η Αθήνα προσπαθεί να ενισχύσει την ελληνική Πολεμική Αεροπορία», αναφέρουν και συνεχίζουν:

«Έχουμε την πρόθεση να αγοράσουμε ένα στόλο F-35 με την επιλογή δεύτερου στόλου, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι, η Ελλάδα αναμένει την παράδοση των αεροπλάνων το 2027 και το 2028 και δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει στείλει επίσημη επιστολή αίτησης (LoR) για τα F-35. Απάντησε στον Νίκο Φίλη,  μέλος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επέκρινε τον Μητσοτάκη, ότι αυτή η αγορά ήταν «επιτακτική ανάγκη» για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας».

Αναφέρουν επίσης ότι, η Ελλάδα έκανε επίσημη προσφορά LoR για 24 αεροσκάφη, 18+6, για παλαιά αεροσκάφη F-4E AUP το 2020. Αλλά εκείνη την εποχή, η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα είπε: «Εργαζόμαστε για να την κάνουμε πιο ισχυρή κάθε μέρα, συμπεριλαμβανομένης της μελλοντικής αγοράς του F-35 από την Ελλάδα. Ο δρόμος για την απόκτηση του F-35 είναι φυσικά μια πολυετής διαδικασία που θα βασιστεί στις επιτυχίες που έχουν επιτευχθεί στο ελληνικό πρόγραμμα αναβάθμισης F-16 Viper», θέλοντας να τονίσουν έτσι ότι, με αυτές τις  δηλώσεις,  υπήρξε τότε μια ψυχρή άποψη για το αίτημα της Ελλάδας για το F-35.

Στη συνέχεια, η Ελλάδα ζήτησε το F-35 για δεύτερη φορά. Αυτή η προσφορά σχεδιάζεται για την προμήθεια 20+20 F-35. Τα F-35 αναμένεται να αντικαταστήσουν τα αεροσκάφη F-4E AUP, τα οποία αρχίζουν να βγαίνουν από υπηρεσία, γύρω στο 2028.

Παρά τη σύγκριση των φαινομενικών ιδιοτήτων stealth κάθε αεροσκάφους, μεγάλο μέρος της υπεροχής του F-35 έγκειται στα συστήματα αποστολής του, στους αισθητήρες μεγάλης εμβέλειας, υψηλής ανάλυσης και στα συστήματα στόχευσης, υπολογιστών, εμβέλειας όπλων και συστημάτων καθοδήγησης. 

Αυτές οι μεταβλητές, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την ικανότητα των F-35 να ξεπερνούν τους αισθητήρες στόχευσης του εχθρού και να χρησιμοποιούν τη «σύντηξη αισθητήρων» για την ταχεία ενσωμάτωση και ανάλυση διαφορετικών κατά τα άλλα ομαδοποιήσεων εισερχόμενων δεδομένων, είναι πιθανό να είναι οι παράγοντες που προκαλούν το F-35 να έχει ανώτερη σε ικανότητες και επιδόσεις μάχης…πράγμα που ανησυχεί την Τουρκία.

Με άλλα λόγια, έχουν αναπτυχθεί τεχνολογίες που μπορούν να αντέξουν ή να ξεπεράσουν τις προσπάθειες του εχθρού, να παρεμποδίσει τα συστήματα καθοδήγησης όπλων. Σε περίπτωση που ένας εχθρός, επιχειρήσει να μπλοκάρει μηχανισμούς στόχευσης ραδιοσυχνοτήτων ή υπέρυθρων που καθοδηγούν τα εκτοξευόμενα όπλα F-35, μπορεί να υπάρχουν αντίμετρα ηλεκτρονικού πολέμου ή διάφορες τεχνικές σκληρύνσεως των επικοινωνιών, όπως η αναπήδηση συχνότητας

Στο Πενταπόσταγμα αναφέραμε σε άρθρο μας, πως το F-35 είναι ένα μαχητικό πολλαπλών ρόλων και, όταν  απαιτηθεί, μπορεί να διαμορφωθεί εκ νέου ως ένα απλό, βομβαρδιστικό αεροσκάφος που σύρει τις αρθρώσεις. Η αναδιάρθρωση είναι γνωστή ως "Λειτουργία θηρίου".

Στη λειτουργία Beast Mode, το F-35 μπορεί να χειριστεί τέσσερις φορές περισσότερα φορτία από ότι, όταν λειτουργεί σε λειτουργία stealth. Χρησιμοποιώντας τα εξωτερικά σκληρά σημεία συν τον εσωτερικό χώρο όπλων, το F-35 μπορεί να μεταφέρει 22.000 λίβρες βάρος φορτίου. Αυτό κατανέμεται σε 14 AMRAAM και δύο πυραύλους AIM-3x Sidewinder για βλήματα αέρος-αέρος.

Αυτό που διαφαίνεται πως τους ανησυχεί ιδιαίτερα είναι ότι, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, σχεδιάζει να προμηθευτεί 150 σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη 4,5 και 5ης γενιάς έως το 2030.

Πρόσφατες Αγορές της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας

Αυτό καταδεικνύεται από τις πολλές αναφορές του τουρκικού τύπου ότι, η  Ελλάδα υπέγραψε τη σύμβαση για 18 μαχητικά αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία στις 25 Ιανουαρίου 2021. Αργότερα, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 24 με την αγορά επιπλέον 6 μονάδων. «Με πρόσθετες παραγγελίες, μέχρι το 2025 σχεδιάζεται να παραδοθούν στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία 40 μαχητικά αεροσκάφη Dassault Rafale!. Εκτός από τα αεροσκάφη Rafale 4,5 γενιάς με ραντάρ AESA, η Ελλάδα προμηθεύτηκε επίσης πυραύλους Cruise SCALP, Exocet Anti-Ship Missile, MICA Air-to-Air Missile και METEOR RamJet Propulsion Air-to-Air Missile», αναφέρουν σε μια διαφαινόμενη αγωνία, δηλώνοντας καθαρά το αποτέλεσμα σε μια αναμέτρηση επί του πεδίου.

Να υπενθυμίσουμε ότι,  η Ελλάδα αποφάσισε να αναβαθμίσει 82 μαχητικά αεροσκάφη F-16 στη διαμόρφωση Block 70. Προς αυτή την κατεύθυνση, η αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin συνεχίζει να εργάζεται για το ελληνικό F-16 Block 70 Modernization. Η Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, εκσυγχρονίζει τα πολεμικά της αεροπλάνα Block 50 με εξαρτήματα από τα αεροσκάφη Block 52+ αναβαθμισμένα στη διαμόρφωση Block 70.

Ανίκητη πάνω από το Αιγαίο η Πολεμική Αεροπορία: Αναβαθμίζονται και τα 38 F-16 block 50

Η Πολεμική Αεροπορία αυτή τη στιγμή πορεύεται, με την ολοκλήρωση το 2027, του προγράμματος των VIPER, θα έχει συνολικά στη διάθεσή της συνολικά 170 ετοιμοπόλεμα μαχητικά, F-16 Viper & Block 50 σε επίπεδο Advanced, Rafale F3R, Mirage 2000-5.

Στο Πενταπόσταγμα αναφέραμε ότι ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων, καθώς  εθνική αντιπροσωπεία προχώρησε σε έγκριση για ένα νέο εξοπλιστικό πακέτο. Πρόκειται για πολύ σημαντικά όπλα, που θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τις ένοπλες δυνάμεις.

Αφορά συγκεκριμένα: 

• Δομικό εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση 38 Α/Φ F-16 σε Block50++ Adv. με Link-16

• Κ/Β αντι-ραντάρ AGM-88E HARM

• Κ/Β αέρος-επιφανείας AGM-84L Harpoon Block II για F-16 και P-3H

• Προηγμένα Ατρακτίδια Σκόπευσης (ATP) AN/AAQ-33 Sniper.

 Αντι-ραντάρ AGM-88E AARGM

To AGM-88E AARGM αναπτύχθηκε ως εξέλιξη του HARM, με νέο τμήμα κατευθύνσεως και τροποποιημένο τμήμα ελέγχου ενώ διατηρούνται ο πυραυλοκινητήρας, η πολεμική κεφαλή και τα πτερύγια του HARM. Ο αισθητήρας πολλαπλών διαμορφώσεων, είναι σχεδιασμένος για να αντιμετωπίζει την παύση λειτουργίας των συστημάτων ραντάρ του αντιπάλου που στοχοποιεί ο πύραυλος.

Ο αισθητήρας ενσωματώνει τερματικό αισθητήρα χιλιοστομετρικού μήκους κύματος, προηγμένο δέκτη αντι-ραντάρ και σύστημα ναυτιλίας GPS/INS. Ο πύραυλος λαμβάνει τακτικές πληροφορίες μέσω ενσωματωμένου Ολοκληρωμένου Συστήματος Μετάδοσης Δέκτη, που παρέχει πληροφορίες καταστάσεως και επιβεβαίωση δεύτερης πηγής στον χειριστή. Ο πύραυλος μεταδίδει αναφορές εκτιμήσεως πρόσκρουσης όπλου σε πραγματικό χρόνο και έχει δυνατότητα πλήγματος από μεγάλες αποστάσεις.

Εξάλλου στο "κλειστό Club” του F-35, ανήκουν μόνο στενοί σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών, από τη Βρετανία και το Ισραήλ μέχρι την Αυστραλία και την Ιαπωνία, προσφάτως και η Ελλάδα… ενώ παρελθόν αποτελεί η Τουρκία λόγω της κατοχής των ρωσικών πυραύλων.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ