Ένοπλες Συρράξεις

"Λειτουργία θηρίου": Πώς το F-35 από ένα μαχητικό πολλαπλών ρόλων μετατρέπεται σε βομβαρδιστικό

Το F-35 θεωρείται συνήθως ως ένα υπερσύχρονο και εκλεπτυσμένο μαχητικό, που δημιουργήθηκε με προηγμένα χαρακτηριστικά που δίνουν έμφαση στην απόκρυψη και τη χειρουργική ακρίβεια . Η κοινή αντίληψη βασίζεται στην αλήθεια. Πράγματι, το F-35 είναι ένα μαχητικό stealth πέμπτης γενιάς, κατασκευασμένο για να φιλοξενεί λογισμικό που βελτιώνει τη συνδεσιμότητα δικτύου και την κοινή χρήση δεδομένων. Αλλά η κοινή αντίληψη, δυσφημεί το F-35 για την ευελιξία του  και για την ικανότητά του να «σηκώνει τα μανίκια του».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θυμηθείτε, το F-35 είναι ένα μαχητικό πολλαπλών ρόλων και, όταν  απαιτηθεί, μπορεί να διαμορφωθεί εκ νέου ως ένα απλό, βομβαρδιστικό αεροσκάφος που σύρει τις αρθρώσεις. Η αναδιάρθρωση είναι γνωστή ως "Λειτουργία θηρίου".

Πτήση All Out 

Σχεδιασμένο με τεχνολογία stealth, το F-35 είναι ικανό να εισέρχεται στον αμφισβητούμενο εναέριο χώρο, να αποφεύγει τον εντοπισμό και να εμπλέκεται με εχθρικούς στόχους, όλα αυτά πριν εδραιωθεί η αεροπορική υπεροχή. Πραγματικά, το F-35 έχει σχεδιαστεί ρητά για να θεμελιώνει αρχικά την αεροπορική υπεροχή. Και επειδή το F-35 έχει σχεδιαστεί για να είναι stealth, έγιναν παραχωρήσεις όσον αφορά τα ωφέλιμα φορτία όπλων. 

Για να βελτιώσει τα χαρακτηριστικά του stealth, το F-35 χρησιμοποιεί έναν εσωτερικό χώρο όπλων, αντί για εξωτερικά σκληρά σημεία που αυξάνουν δραστικά τη διατομή ραντάρ ενός αεροσκάφους. Ενώ η εσωτερική φωλεά όπλων δημιουργεί ένα πιο κρυφό πλαίσιο, ο αποθηκευτικός χώρος, μέσα στην άτρακτο, είναι περιορισμένος.

Stealth ή Carry

Στη λειτουργία stealth, όταν το F-35 φέρει όπλα εσωτερικά, το τζετ μπορεί να χειριστεί μόλις 5.700 λίβρες σε βάρος. Αυτό αναλύεται είτε σε τέσσερις πυραύλους AIM 120 AMRAAM (για αποστολές αέρος-αέρος), είτε εναλλακτικά – για υβριδικές αποστολές – δύο AMRAAM σε συνδυασμό με δύο βόμβες GBU-31 JDAM. Αυτό δεν είναι πολύ μεγάλη δύναμη πυρός, αλλά η παραχώρηση αξίζει τον κόπο για να κερδίσει οφέλη μυστικότητας.

Ωστόσο, μόλις εδραιωθεί η εναέρια υπεροχή, όταν ο εχθρός χάσει τα αντιαεροπορικά του συστήματα, όπως πυραύλους και πυροβόλα αεράμυνας, καθώς και τους  αισθητήρες αναχαίτισης, η λειτουργία stealth γίνεται λιγότερο σχετική. Και όταν το stealth χάσει τη συνάφειά του, το F-35 μπορεί να μπει στο "Beast Mode" και να χρησιμοποιήσει τα εξωτερικά σκληρά σημεία του για να μεγιστοποιήσει την ισχύ του πυρός του.

Στη λειτουργία Beast Mode, το F-35 μπορεί να χειριστεί τέσσερις φορές περισσότερα φορτία από ότι, όταν λειτουργεί σε λειτουργία stealth. Χρησιμοποιώντας τα εξωτερικά σκληρά σημεία συν τον εσωτερικό χώρο όπλων, το F-35 μπορεί να μεταφέρει 22.000 λίβρες βάρος φορτίου. Αυτό κατανέμεται σε 14 AMRAAM και δύο πυραύλους AIM-3x Sidewinder για βλήματα αέρος-αέρος.

Ή, για υβριδικές αποστολές, το τζετ μπορεί να εξοπλιστεί με δύο AMRAAM, δύο Sidewinder και έξι βόμβες JDAM 2.000 λιβρών. Πράγματι, η ώθηση στην ισχύ πυρός είναι σημαντική αν και, στη λειτουργία Beast Mode, η επιχειρησιακή εμβέλεια του F-35 μειώνεται στο μισό, σε μόλις 1.400 χιλιόμετρα. 

Κάτι που μπορεί να φαίνεται αδιανόητο σχετικά με τη χρήση του F-35, ενός τζετ/υπερυπολογιστή πέμπτης γενιάς , ως ένα απλό βομβαρδιστικό φορτηγό,  ένας ρόλος που είναι εξ ολοκλήρου εξοπλισμένα αεροσκάφη της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, όπως το F-16 ή το B-52.

 Ωστόσο, αν σκεφτεί κανείς ότι το πρόγραμμα F-35 κόστισε στους φορολογούμενους 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, η ιδέα της χρήσης του τζετ μόνο για να διασφαλιστεί η αεροπορική υπεροχή στην εναρκτήρια σύγκρουση γίνεται «προσβλητική». 

Και για τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν την τάση να εισβάλλουν σε χώρες με υποτυπώδη συστήματα αεράμυνας, το F-35 πρέπει να είναι σε θέση να κάνει περισσότερα από το διατηρεί τις ιδιότητες stealth  και να εξαφανίζει τα συστήματα αεράμυνας στις πρώτες μέρες της σύγκρουσης. 

ΓΙΑ αυτό, αν η Ελλάδα προμηθευτεί F-35δεν θα μιλάμε απλά για υπεροπλία, αλλά για αεροπορική κυριαρχία της χώρας μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...