Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Eurasian Times: Δεύτερος πόλεμος στην Ευρώπη; Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν προσομοιώνουν επίθεση κατάληψης Ελληνικών νησιών

"Δεύτερος πόλεμος στην Ευρώπη; Η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν προσομοιώνουν επίθεση σε χώρα του ΝΑΤΟ και ασκούνται  στην κατάληψη των νησιών της", είναι ο τίτλος άρθρου έγκριτου ΜΜΕ, το οποίο αναφέρεται εκτενώς στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Τούρκων-Αζέρων με στόχο τα νησιά μας στο Αιγαίο, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Παρόλο που μαίνεται ο αιματηρός πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, οι προετοιμασίες φαίνεται να συνεχίζονται για έναν άλλο  πόλεμο αυτή τη φορά μεταξύ δύο μελών της συμμαχίας του ΝΑΤΟ , της Τουρκίας και της Ελλάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Ειδικές Δυνάμεις Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν προσομοίωσαν πρόσφατα απόβαση σε ελληνικά νησιά στο πλαίσιο της κοινής στρατιωτικής άσκησης «EFES-2022» που βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι δύο δυνάμεις αναμένεται να δράσουν από κοινού σε περίπτωση ελληνοτουρκικής κρίσης, ανέφεραν οι Greek City Times.

Το σενάριο περιλαμβάνει εκπαίδευση «στη διείσδυση πίσω από τις εχθρικές γραμμές μέσω της θάλασσας, την εκκαθάριση ακτών και την επίθεση σε παράκτιες εχθρικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις καθώς και την εξουδετέρωση στόχων». 

«Προετοιμασία για την άσκηση EFES 2022, ο Στρατός του Αζερμπαϊτζάν πραγματοποίησε εκπαίδευση για διείσδυση πίσω από τις εχθρικές γραμμές δια θαλάσσης, εκκαθάριση της ακτογραμμής, επίθεση στις παράκτιες στρατιωτικές εγκαταστάσεις του εχθρού και εξουδετέρωση στόχων».

Στο πλαίσιο των ασκήσεων, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο και πετούν πάνω από το ελληνικό έδαφος.

«Την Παρασκευή, 7 Μαΐου 2022, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος πέταξε στις 12:55 πάνω από το Μακρονήσι και στις 12:56 πάνω από τα νησιά των Aνθρωποφάγων στα 19.000 πόδια αντίστοιχα».

Η προσομοίωση της επίθεσης στην Ελλάδα έρχεται στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δύο χωρών του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να τριπλασιάσει το μήκος του χαλύβδινου τείχους κατά μήκος των συνόρων της χώρας με την Τουρκία. Κατηγόρησε επίσης σταθερά την Τουρκία ότι «εργαλοποιεί» τη μετανάστευση για να αυξήσει την πίεση στις χώρες της ΕΕ.

Αν και η Τουρκία είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ, ο οποίος έχει συμβάλει στη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία και φιλοξενεί διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, δεν είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, παραμένει εγκλωβισμένη σε μια εδαφική διαμάχη με την Ελλάδα και την Κύπρο για το Αιγαίο Πέλαγος.

Το μένος της Τουρκίας

Η Ελλάδα και η Τουρκία είχαν παραδοσιακά τεταμένες σχέσεις σε πολλά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των αμφισβητούμενων αξιώσεων για τα θαλάσσια σύνορα στην ανατολική Μεσόγειο που επηρεάζει τα δικαιώματα εξερεύνησης ενέργειας και ζητήματα που σχετίζονται με τη διακυβέρνηση.

Οι εντάσεις άρχισαν να κλιμακώνονται το 2020 λόγω των αλληλεπικαλυπτόμενων αξιώσεων και των δικαιωμάτων διερευνητικής γεώτρησης στη Μεσόγειο Θάλασσα. Οι Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) που διεκδικούν η Ελλάδα και η Κύπρος στη Μεσόγειο Θάλασσα είναι ασυμβίβαστες με την τουρκική αντίληψη και διεκδίκηση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια περιορισμένη ναυτική αντιπαράθεση

Οι εντάσεις είναι τόσο υψηλές μεταξύ των δύο πλευρών που, την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι θα σταματήσει να μιλά με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και θα ακυρώσει μια μεγάλη συνάντηση, κατηγορώντας τον Μητσοτάκη ότι ανταγωνίζεται την Τουρκία.

Προηγουμένως, η Τουρκία αποχώρησε από άσκηση του ΝΑΤΟ που διεξήχθη στην Αθήνα.

 

 

Η Ελλάδα απέκτησε πρόσφατα μαχητικά αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία και ανακοίνωσε ότι θα διαπραγματευτεί την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-35 από τη Lockheed Martin.

Από την πλευρά της, η Τουρκία κέρδισε την υποστήριξη του Προέδρου των ΗΠΑ Μπάιντεν για τα αεροσκάφη F-16 και θα μπορούσε σύντομα  τα αμερικανικά μαχητικά να αναβαθμίσουν τον στόλο της.

Επιπλέον, η Άγκυρα ζήτησε από τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν τη συμφωνία για τα F-35 μετά την απομάκρυνσή της για την αγορά ρωσικών πυραύλων S-400. Εν τω μεταξύ, η Άγκυρα κατασκευάζει επίσης το δικό της μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς TF-X με την πρώτη πτήση να προγραμματίζεται για τα επόμενα δύο χρόνια.

Σε αυτό το σκηνικό, η Τουρκία στέλνει σήματα πόλεμου στην Ελλάδα και έχει  αγκαλιάσει τον στενό της εταίρο Αζερμπαϊτζάν προκειμένου  να την υποστηρίξει στρατιωτικά σε περίπτωση που ξεσπούσαν εχθροπραξίες μεταξύ των δύο χωρών στην περιοχή.

Η "Αδελφή Ταξιαρχία" κατά της Ελλάδος

Σύμφωνα με τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης και την κοινή γνώμη στην Αθήνα, η Άγκυρα ακολουθεί τη «φόρμουλα» της χρήσης μισθοφόρων όπως ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky, ο οποίος στρατολόγησε χιλιάδες δυτικούς μισθοφόρους στον στρατό του, ουσιαστικά πρώην δυτικούς στρατιωτικούς.

Το συναίσθημα στην Αθήνα είναι ότι η Άγκυρα εξοικειώνει τους Αζερμπαϊτζάνους με το περιβάλλον του Αιγαίου στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την «ανταπόδοση» από το Αζερμπαϊτζάν στην Τουρκία για τη νίκη επί της Αρμενίας το 2021.

Είναι σκόπιμο να σημειωθεί εδώ ότι η Τουρκία στάθηκε πίσω από το Αζερμπαϊτζάν στη σύγκρουσή της με την Αρμενία και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 της αποδείχθηκαν ότι άλλαξαν το παιχνίδι στον πόλεμο.

Ομάδες κομάντο του Αζερμπαϊτζάν, που έχουν σχεδιαστεί σύμφωνα με το πρότυπο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (TSK), έχουν αποκτήσει ταυτότητα  ως νέα αποτρεπτική δύναμη εδώ και αρκετό καιρό στο πλαίσιο του σχεδιασμού «Brother Brigade».

Αυτοί οι κομάντος των μπλε μπερέ, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν ως επί το πλείστον στην Τουρκία για να ανταποκρίνονται σε οποιαδήποτε πιθανή κρίση σύγκρουσης, αποτελούν ένα από τα αποτρεπτικά στρατεύματα της Τουρκίας και τις νέες στρατιωτικές δυνάμεις της.

Η Τουρκία είχε ήδη αναλάβει ασκήσεις με το Πακιστάν κατά της Ελλάδας σε παρόμοιο σενάριο, ενώ οι επιθέσεις προσομοίωσης είναι μια λιγότερο από κρυφή προειδοποίηση για την Ελλάδα.

Η άσκηση EFES-2022 είναι μια από τις μεγαλύτερες προγραμματισμένες ασκήσεις των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Πάνω από χίλια ξ άτομα ξένο προσωπικό από 37 χώρες συμμετέχουν στην άσκηση που αναμένεται να ολοκληρωθεί κάποια στιγμή τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου.

Ενώ οι ασκήσεις είναι μια σημαντική τουρκική πρωτοβουλία με στόχο τη διαλειτουργικότητα, η προσομοίωση κατά της Ελλάδας παρουσιάζει μια ζοφερή εικόνα. Αξίζει να αναρωτηθούμε εάν ένας ακόμη ευρωπαϊκός πόλεμος θα μπορούσε να είναι στον ορίζοντα."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι το εν λόγω έγκριτο ΜΜΕ  ανησυχεί αναφορικά με την πιθανότητα πολέμου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, στον οποίο μάλιστα το Αζερμπαϊτζάν θα μετέχει στο πλευρό των Τούρκων

Η σημασία της διακήρυξης της Σούσα για την Ελλάδα

Σε άρθρο μας εδώ και 8 μήνες..... αναφέραμε χαρακτηριστικά:

"Καθοριστική και εξόχως σημαντική εξέλιξη για την Ελλάδα, ήταν ότι στις 15 Ιουνίου 2021, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο ομόλογός του Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, υπέγραψαν τη "Διακήρυξη της Σούσα", η οποία έχει σημαντικές επιπτώσεις για τη χώρα μας.

Η εν λόγω Διακήρυξη περιγράφει κοινές προσπάθειες για την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, ενώ επιβάλλει κοινή δράση σε περίπτωση επιθετικότητας τρίτων κατά της ανεξαρτησίας ή της κυριαρχίας ενός από τα μέρη.

Συμπεραίνουμε  λοιπόν ότι η Ελλάδα σε περίπτωση στρατιωτικής αναμέτρησης με την Τουρκία, θα πρέπει να προσμετρήσει και το Αζερμπαϊτζάν ως δυνητικό αντίπαλό της, κυρίως τις αεροπορικές δυνάμεις και τις Ειδικές Δυνάμεις αυτής της χώρας "

Eπίσης σε προγένετερο άρθρο μας εδώ  και 9 μήνες..... κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου αναφέροντας:

Τι δείχνουν οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Τούρκων-Αζέρων

"Στο παραπάνω πλαίσιο στις αρχές Μαρτίου 2021, το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας είχε αναφέρει ότι θα πραγματοποιηθούν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Τουρκίας- Αζερμπαϊτζάν διάρκειας 6 εβδομάδων στην Ισπάρτα, ύστερα από την άφιξη Αζέρων στρατιωτικών.

«Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με το Αζερμπαϊτζάν σύμφωνα με την αρχή «ένα έθνος, δύο κράτη». Χαιρετούμε τους στρατιώτες του ηρωικού στρατού του Αζερμπαϊτζάν που έφτασαν στην Ισπάρτα για να πραγματοποιήσουμε από κοινού στρατιωτικές ασκήσεις έξι εβδομάδων», είχε αναφέρει το δελτίο τύπου του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας, τότε

Η επιλογή της Ισπάρτας είχαμε επισημάνει ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία , αφού εκεί εδρεύει η τουρκική Σχολή Αεροπορίας Στρατού η οποία διαθέτει περίπου 180 πτητικά μέσα.

Η εν λόγω Σχολή είχε έδρα την Άγκυρα, αλλά μετά το πραξικόπημα του 2016 και του γεγονότος ότι στελέχη της συμμετείχαν ενεργά σε αυτό, ο Ερντογάν έδωσε διαταγή για την μετακίνησή της στην Ισπάρτα.

Πλησίον της Ισπάρτα και ΒΑ αυτής, βρίσκεται η Σχολή και Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ορεινών Καταδρομών, επιπέδου Μεραρχίας με έδρα το Egirdir.

Με δεδομένο ότι η Τουρκία δίνει τεράστιο βάρος στη διεξαγωγή αεροκινήτων επιχειρήσεων και στην Ισπάρτα αλλά και πλησίον της φιλοξενούνται ελικόπτερα και Τούρκοι Καταδρομείς, εκτιμούσαμε ότι η συνεκπαίδευση Τούρκων-Αζέρων θα αφορά τη διεξαγωγή αεροκίνητων επιχειρήσεων ".

Τι δείχνει η στρατιωτική σύμπραξη Αζέρων-Τούρκων-Πακιστανών;
 

Οι τρείς χώρες κατά τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιούν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις

Ιδιαίτερα όμως πρέπει να μας προβληματίσει η άσκηση "Anatolian Eagle 2021", η οποία έγινε στις 21 Ιουνίου  2021 στην Τουρκία.

Στη  διεθνή άσκηση της "Αnatolian Eagle-2021",  συμμετείχαν οι αεροπορικές δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν με 2 μαχητικά MIG-29 και 2 μαχητικά  SU-25, το Κατάρ με 4 μαχητικά Rafale, το Πακιστάν με 5 μαχητικά JF-17s και το ΝΑΤΟ με 1 E- 3Α αεροσκάφος AWACS.

Η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε με 38 μαχητικά F-16C / D των 113ης (5), 132ηε (10), 151ης (6), 152ης (6), 181ξς (8), and 191ης  (3) Μοιρών αεροσκαφών, 1x KC -135R της 101ης Μοίρας, 1 Ε-7Τ της 131ης Μοίρας και 1 ΑΝΚΑ-Σ της 302ης Μοίρας.

Εκεί τα  αεροσκάφη των Αζέρων  που μετείχαν  συνεκπαιδεύτηκαν  με τα τουρκικά F-16, οπότε θα γνωρίζουν την "τακτική συμπεριφορά" των εν λόγω αεροσκαφών στο πεδίο της μάχης, τα οποία όμως έχει η χώρα μας.

Ομοίως το ίδιο ισχύει  και  με τα πακιστανικά μαχητικά JF-17s

Εδώ επισημαίνουμε ότι η Ελλάδα δεν έχει αντιμετωπίσει στον αέρα MIG-29 και   SU-25 που διαθέτουν οι Αζέροι.

Το αυτό ισχύει και με τα μαχητικά Rafale του Κατάρ, με αποτέλεσμα να γνωρίσουν τα τουρκικά F-16 στην εν λόγω άσκηση από κοντά και συνεπώς να εξετάσουν τρόπους αντιμετώπισης στο πλαίσιο αυτό των ελληνικών Rafale.

Επιπλέον οι Αζέροι διαθέτουν 2 συστοιχίες με περίπου 200 βλήματα των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-300MMU2, που διαθέτει και η Ελλάδα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εκπαίδευση των τουρκικών F-16  στην καταστολή τους.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με το όραμα της "Γαλάζιας Πατρίδας", μας ωθούν να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου  για το Αιγαίο .

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...