Ελληνοτουρκικά

Σε επιφυλακή η Ελλάδα για την αυξανόμενη στρατιωτική συνεργασία Τούρκων-Αζέρων-Πακιστανών

"Μια πανηγυρική τελετή λήξης των διεθνών ασκήσεων "Τρεις Αδελφοί - 2021" πραγματοποιήθηκε στο Μπακού με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Ειδικών Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, της Τουρκίας και του Πακιστάν", δήλωσε το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν στο AZERTAC.

Ο διοικητής των Ειδικών Δυνάμεων, Αντιστράτηγος Hikmat Mirzayev συνεχάρη τους  συμμετέχοντες Αξιωματικούς και στρατιώτες για την ολοκλήρωση των κοινών ασκήσεων.

Ο Αντιστράτηγος Mirzayev απευθύνθηκε στους καλεσμένους και στο στρατιωτικό προσωπικό λέγοντας:

«Οι συμμετέχοντες που επέδειξαν υψηλές δεξιότητες ολοκλήρωσαν με επιτυχία τα καθήκοντα που τους  είχαν ανατεθεί. Είμαι βέβαιος ότι μαζί με την επαγγελματική εξέλιξη, είχατε την ευκαιρία να ανταλλάξετε ιδέες και εμπειρίες που είναι πολύ επωφελείς για την επαγγελματική σας καταξίωση κατά τη διάρκεια των ασκήσεων. Οι κοινές ασκήσεις που πραγματοποιούνται μεταξύ των χωρών μας αποτελούν πρότυπο φιλίας και στενής συνεργασίας μεταξύ των λαών μας. Ο καθένας από εμάς είχε ένα αίσθημα υπερηφάνειας που οι στρατιώτες των τριών αδελφικών χωρών εκτέλεσαν από κοινού καθήκοντα πλάι -πλάι στο στίβο της  εκπαίδευσης ».

Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες, ο Διοικητής της Μεραρχίας Ειδικών Δυνάμεων Στρατηγός του Τουρκικού Στρατού Omer Ertugrul Erbakan, τόνισε με μεγάλη αίσθηση υπερηφάνειας ότι οι ασκήσεις «Τρεις Αδελφοί - 2021» ολοκληρώθηκαν με επιτυχία.

«Ο δεσμός της αδελφότητας μεταξύ μας ήταν πάντα πολύ ισχυρός και θα συνεχίσει να μεγαλώνει. Οι δραστηριότητες αμοιβαίας συνεργασίας, εκπαίδευσης και κατάρτισης μεταξύ των Ειδικών Δυνάμεων των τριών χωρών θα συνεχιστούν περαιτέρω», είπε.

"Είναι μεγάλη τιμή και υπερηφάνεια για μένα να παρακολουθώ τις κοινές ασκήσεις μεταξύ των Ειδικών Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, της Τουρκίας και του Πακιστάν, και να  στέκεται ο ένας στον άλλο. Ο επαγγελματισμός που αποδείχθηκε από τις ειδικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης είναι αξιέπαινος. Οι στόχοι που τέθηκαν για έχει επιτευχθεί η εφαρμογή των ασκήσεων "Three Brothers-2021". Αυτό θα συμβάλει στην αύξηση του επαγγελματικού επιπέδου όλων των συμμετεχόντων ", δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής Ασφάλειας και Αντιτρομοκρατίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Πακιστάν, Υποστράτηγος Mumtaz Χουσεΐν.

Οι ομιλητές ευχήθηκαν στους συμμετέχοντες καλή επιτυχία στην περαιτέρω υπηρεσία τους, ενώ δόθηκαν και αναμνηστικά δώρα.

Μετά το επίσημο μέρος της τελετής λήξης, παρουσιάστηκε ένα πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο "Σήμερα μαζί, αύριο επίσης!", Σε σενάριο και σκηνοθεσία του τιμώμενου Συνταγματάρχη Αμπντούλα Γκουρμπάνι.

Η σημασία της διακήρυξης της Σούσα για την Ελλάδα

Καθοριστική και εξόχως σημαντική εξέλιξη για την Ελλάδα, ήταν ότι στις 15 Ιουνίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο ομόλογός του Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, υπέγραψαν τη "Διακήρυξη της Σούσα", η οποία έχει σημαντικές επιπτώσεις για τη χώρα μας.

Η εν λόγω Διακήρυξη περιγράφει κοινές προσπάθειες για την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, ενώ επιβάλλει κοινή δράση σε περίπτωση επιθετικότητας τρίτων κατά της ανεξαρτησίας ή της κυριαρχίας ενός από τα μέρη.

Συμπεραίνουμε  λοιπόν ότι η Ελλάδα σε περίπτωση στρατιωτικής αναμέτρησης με την Τουρκία, θα πρέπει να προσμετρήσει και το Αζερμπαϊτζάν ως δυνητικό αντίπαλό της, κυρίως τις αεροπορικές δυνάμεις και τις Ειδικές Δυνάμεις αυτής της χώρας.

Τι δείχνει η στρατιωτική σύμπραξη Αζέρων-Τούρκων-Πακιστανών;

Οι τρείς χώρες κατά τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιούν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, γεγονός που έχουμε επισημάνει και αναλύσει εκτενέστατα σε προγενέστερο άρθρο μας.

Ιδιαίτερα όμως πρέπει να μας προβληματίσει η άσκηση "Anatolian Eagle 2021", η οποία ξεκίνησε στις 21 Ιουνίου στην Τουρκία.

Στη  διεθνή άσκηση της "Αnatolian Eagle-2021",  συμμετείχαν οι αεροπορικές δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν με 2 μαχητικά MIG-29 και 2 μαχητικά  SU-25, το Κατάρ με 4 μαχητικά Rafale, το Πακιστάν με 5 μαχητικά JF-17s και το ΝΑΤΟ με 1 E- 3Α αεροσκάφος AWACS.

Η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε με 38 μαχητικά F-16C / D των 113ης (5), 132ηε (10), 151ης (6), 152ης (6), 181ξς (8), and 191ης  (3) Μοιρών αεροσκαφών, 1x KC -135R της 101ης Μοίρας, 1 Ε-7Τ της 131ης Μοίρας και 1 ΑΝΚΑ-Σ της 302ης Μοίρας.

Εκεί τα  αεροσκάφη των Αζέρων  που μετείχαν  συνεκπαιδεύτηκαν  με τα τουρκικά F-16, οπότε θα γνωρίζουν την "τακτική συμπεριφορά" των εν λόγω αεροσκαφών στο πεδίο της μάχης, τα οποία όμως έχει η χώρα μας.

Ομοίως το ίδιο ισχύει  και  με τα πακιστανικά μαχητικά JF-17s

Εδώ επισημαίνουμε ότι η Ελλάδα δεν έχει αντιμετωπίσει στον αέρα MIG-29 και   SU-25 που διαθέτουν οι Αζέροι.

Το αυτό ισχύει και με τα μαχητικά Rafale του Κατάρ, με αποτέλεσμα να γνωρίσουν τα τουρκικά F-16 στην εν λόγω άσκηση από κοντά και συνεπώς να εξετάσουν τρόπους αντιμετώπισης στο πλαίσιο αυτό των ελληνικών Rafale.

Επιπλέον οι Αζέροι διαθέτουν 2 συστοιχίες με περίπου 200 βλήματα των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-300MMU2, που διαθέτει και η Ελλάδα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εκπαίδευση των τουρκικών F-16  στην καταστολή τους.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με το όραμα της "Γαλάζιας Πατρίδας", μας ωθούν να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου  για το Αιγαίο .

Προτεινόμενη λύση

Προτείνεται η διεξαγωγή συνεκπαιδεύσεων και ασκήσεων με την Ινδία που διαθέτει MIG-29, SU-30, στο Αιγαίο, προκειμένου να εκπαιδευθούν τα μαχητικά μας στην αντιμετώπισή τους.

Με αυτόν τον τρόπο θα έχουν τη δυνατότητα οι πιλότοι μας να γνωρίσουν τα σύν και τα πλήν των μαχητικών των Αζέρων, στην περίπτωση που ήθελε  απαιτηθεί μελλοντικά στο Αιγαίο

Εκτίμηση είναι  ότι οι ΗΠΑ  επίσης θα δούν με καλό μάτι την διεξαγωγή τέτοιων ασκήσεων από τη χώρα μας, αφού προσβλέπουν στην βοήθεια της Ινδίας για αντιμετώπιση της Κίνας μέσω της συμμαχίας QUAD στον Ειρηνικό.

Η Ελλάδα με τον τρόπο αυτό μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα διασύνδεσης ΝΑΤΟ-Ινδίας, κάτι το οποίο θα ωφελήσει την χώρα μας ενάντια στην τουρκική επιθετικότητα, εξυπηρετώντας τα σχέδια της Συμμαχίας  και των ΗΠΑ παράλληλα κατά της Κίνας.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ