Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Το Αιγαίο φλέγεται! Τουρκία-Αζερμπαϊτζάν το βάζουν στο στόχαστρο με κοινή αεροπορική άσκηση-Ρόλος κλειδί για το Πακιστάν

Το ΥΠΑΜ του Αζερμπαϊτζάν προέβη σε μια λιτή πλήν όμως άκρως διαφωτιστική ανακοίνωση, η οποία πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα από την Ελλάδα, η οποία έχει ως ακολούθως:

"Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των κοινών ασκήσεων αεροπορικής τακτικής "TurAz Falcon - 2021", μαχητικά αεροσκάφη Αζερμπαϊτζάν και Τουρκίας πραγματοποίησαν  από κοινού επιχειρησιακές πτήσεις.

Οι ασκήσεις μελετούν τις δυνατότητες διαλειτουργικότητας μεταξύ των αεροπορικών δυνάμεων των δύο χωρών σε κοινές επιχειρήσεις και συντονισμό επικοινωνιών μεταξύ μαχητικών αεροσκαφών με διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, η καταστροφή των συστημάτων αεράμυνας και των στρατηγικών στρατιωτικών στόχων του φανταστικού εχθρού από αεροπορικές επιδρομές, καθώς και  οι αερομαχίες (dogfight) από κοντινή απόσταση και άλλες αεροπορικές συνεργασίες πραγματοποιούνται με επιτυχία.

Οι ασκήσεις θα διαρκέσουν έως τις 17 Σεπτεμβρίου".

Η Διακήρυξη της Σούσα

Καθοριστική και εξόχως σημαντική εξέλιξη για την Ελλάδα, ήταν ότι στις 15 Ιουνίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο ομόλογός του Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, υπέγραψαν τη "Διακήρυξη της Σούσα", η οποία έχει σημαντικές επιπτώσεις για τη χώρα μας.

Η εν λόγω Διακήρυξη περιγράφει κοινές προσπάθειες για την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, ενώ επιβάλλει κοινή δράση σε περίπτωση επιθετικότητας τρίτων κατά της ανεξαρτησίας ή της κυριαρχίας ενός από τα μέρη.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο που θα συμβάλει στη στενότερη διμερή στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν, είναι η δέσμευση να διοργανώνονται τακτικές κοινές συναντήσεις των συμβουλίων ασφαλείας των δύο χωρών.

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι η Ελλάδα σε περίπτωση στρατιωτικής αναμέτρησης με την Τουρκία, θα πρέπει να προσμετρήσει και το Αζερμπαϊτζάν ως δυνητικό αντίπαλό της, κυρίως τις αεροπορικές δυνάμεις και τις Ειδικές Δυνάμεις αυτής της χώρας.

Τόσο σε τακτικό όσο και σε στρατηγικό επίπεδο αυτό δίνει επιπρόσθετες δυνατότητες στις ήδη υπάρχουσες στην Τουρκία, όπως λόγου χάρη τη δυνατότητα παροχής ακόμη μεγαλύτερου στρατηγικού βάθους στην τουρκική πολεμική αεροπορία, η οποία θα δύναται με εναέριο ανεφοδιασμό να εφορμά από το έδαφος του Αζερμπαϊτζάν εναντίον της χώρας μας, ακόμη και στην περίπτωση που καταστρέψουμε με στρατηγικά όπλα-πυρομαχικά της πολεμικής αεροπορίας και του ναυτικού μας κρίσιμες αεροπορικές εγκαταστάσεις-αεροδρόμια στην ενδοχώρα της Τουρκίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι δείχνουν οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Τούρκων-Αζέρων

Στο παραπάνω πλαίσιο στις αρχές Μαρτίου 2021, το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας είχε αναφέρει ότι θα πραγματοποιηθούν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Τουρκίας- Αζερμπαϊτζάν διάρκειας 6 εβδομάδων στην Ισπάρτα, ύστερα από την άφιξη Αζέρων στρατιωτικών.

«Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με το Αζερμπαϊτζάν σύμφωνα με την αρχή «ένα έθνος, δύο κράτη». Χαιρετούμε τους στρατιώτες του ηρωικού στρατού του Αζερμπαϊτζάν που έφτασαν στην Ισπάρτα για να πραγματοποιήσουμε από κοινού στρατιωτικές ασκήσεις έξι εβδομάδων», είχε αναφέρει το δελτίο τύπου του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας, τότε

Η επιλογή της Ισπάρτας είχαμε επισημάνει ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία , αφού εκεί εδρεύει η τουρκική Σχολή Αεροπορίας Στρατού η οποία διαθέτει περίπου 180 πτητικά μέσα.

Η εν λόγω Σχολή είχε έδρα την Άγκυρα, αλλά μετά το πραξικόπημα του 2016 και του γεγονότος ότι στελέχη της συμμετείχαν ενεργά σε αυτό, ο Ερντογάν έδωσε διαταγή για την μετακίνησή της στην Ισπάρτα.

Πλησίον της Ισπάρτα και ΒΑ αυτής, βρίσκεται η Σχολή και Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ορεινών Καταδρομών, επιπέδου Μεραρχίας με έδρα το Egirdir.

Με δεδομένο ότι η Τουρκία δίνει τεράστιο βάρος στη διεξαγωγή αεροκινήτων επιχειρήσεων και στην Ισπάρτα αλλά και πλησίον της φιλοξενούνται ελικόπτερα και Τούρκοι Καταδρομείς, εκτιμούσαμε ότι η συνεκπαίδευση Τούρκων-Αζέρων θα αφορά τη διεξαγωγή αεροκίνητων επιχειρήσεων.

Επίσης στα τέλη Ιουλίου, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters τουρκικά στρατεύματα βρίσκονται στο Αζερμπαϊτζάν για  διεξαγωγή  κοινής εκπαιδευτικής άσκησης.

Οι νέες ασκήσεις περιελάμβαναν την ανάπτυξη drones, ελικοπτέρων και αρμάτων μάχης, δήλωσε το Reuters, επικαλούμενο το πρακτορείο ειδήσεων RIA της Ρωσίας, το οποίο ενημερώθηκε για την άσκηση από το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν.

Σύμφωνα με τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκικής Δημοκρατίας, οι κοινές τακτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά, με την επωνυμία "Mustafa Kemal Ataturk - 2021" έχουν ξεκινήσει στο Μπακού στις 28 Ιουνίου.

Ο κύριος στόχος των ασκήσεων που πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή Αζέρων και Τούρκων στρατιωτών είναι η βελτίωση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των μονάδων των στρατών των δύο χωρών κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων, η ανάπτυξη στρατιωτικών δεξιοτήτων και λήψης αποφάσεων των Διοικητών στο πεδίο της μάχης (έκδοση διαταγών πεδίου μάχης), καθώς και η ικανότητά τους για τον έλεγχο Διοίκησης στρατιωτικών μονάδων.

Στις ασκήσεις που διήρκησαν έως τις 30 Ιουνίου, μετείχαν 600 Αξιωματικοί και στρατιώτες ,40 άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα, έως 20 πυροβόλα και όλμοι διαφόρων διαμετρημάτων, 7 επιθετικά ελικόπτερα και μεταφορικά ελικόπτερα, 3 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα για εκτέλεση διάφορων αποστολών καθώς και 50 λοιπά στρατιωτικά οχήματα.

Επιπρόσθετα τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη που ανήκουν στην αεροπορική δύναμη του Αζερμπαϊτζάν βρέθηκαν  στην Τουρκία και συμμετείχαν στην άσκηση "Anatolian Eagle 2021", η οποία ξεκίνησε στις 21 Ιουνίου στην Τουρκία.

Στη  διεθνή άσκηση της "Αnatolian Eagle-2021",  συμμετείχαν οι αεροπορικές δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν με 2 μαχητικά MIG-29 και 2 μαχητικά  SU-25, το Κατάρ με 4 μαχητικά Rafale, το Πακιστάν με 5 μαχητικά JF-17s και το ΝΑΤΟ με 1 E- 3Α αεροσκάφος AWACS.

Η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε με 38 μαχητικά F-16C / D των 113ης (5), 132ηε (10), 151ης (6), 152ης (6), 181ξς (8), and 191ης  (3) Μοιρών αεροσκαφών, 1x KC -135R της 101ης Μοίρας, 1 Ε-7Τ της 131ης Μοίρας και 1 ΑΝΚΑ-Σ της 302ης Μοίρας.

Οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις συμμετείχαν επίσης με 2 φρεγάτες και 2 σκάφη ταχείας επέμβασης.

Όπως διαπιστώνεται, στην τουρκική  άσκηση "Anatolian Eagle 2021",  τα αεροσκάφη των Αζέρων  που μετείχαν  συνεκπαιδεύτηκαν  με τα τουρκικά F-16, οπότε θα γνωρίζουν την "τακτική συμπεριφορά" των εν λόγω αεροσκαφών στο πεδίο της μάχης, τα οποία όμως έχει η χώρα μας.

Εδώ επισημαίνουμε ότι η Ελλάδα δεν έχει αντιμετωπίσει στον αέρα MIG-29 και   SU-25 που διαθέτουν οι Αζέροι.

Το αυτό ισχύει και με τα μαχητικά Rafale του Κατάρ, με αποτέλεσμα να γνωρίσουν τα τουρκικά F-16 στην εν λόγω άσκηση από κοντά και συνεπώς να εξετάσουν τρόπους αντιμετώπισης στο πλαίσιο αυτό των ελληνικών Rafale.

Επιπλέον οι Αζέροι διαθέτουν 2 συστοιχίες με περίπου 200 βλήματα των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-300MMU2, που διαθέτει και η Ελλάδα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εκπαίδευση των τουρκικών F-16  στην καταστολή τους.

Τέλος κοινές ασκήσεις τουρκικών ομάδων βατραχανθρώπων SAT και SAS με ειδικές δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν πραγματοποιήθηκαν πριν τρείς ημέρες με σενάρια προσομοίωσης το Αιγαίο.

Οι παραπάνω προβληματισμοί θα πρέπει να απασχολήσουν το  στρατιωτικό επιτελείο και την πολιτική ηγεσία πριν είναι αργά.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με το όραμα της "Γαλάζιας Πατρίδας", μας ωθούν να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου  για το Αιγαίο .

Τα στρατιωτικά επιτελεία μας θα πρέπει να θεωρούν ως δεδομένη την στρατιωτική εμπλοκή του Αζερμπαϊτζάν σε περίπτωση διεξαγωγής στρατιωτικών επιχειρήσεων  της Τουρκίας σε βάρος της χώρας μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η λύση έρχεται από την Ινδία

Προτείνεται η διεξαγωγή συνεκπαιδεύσεων και ασκήσεων με την Ινδία που διαθέτει MIG-29, SU-30, στο Αιγαίο, προκειμένου να εκπαιδευθούν τα μαχητικά μας  F-16 και Mirage 2000 στην αντιμετώπιση τους, αλλά και στη συνεργασία με Rafale που επίσης διαθέτει η Ινδική πολεμική αεροπορία, εν αναμονή της αφίξεων των δικών μας Rafale από την Γαλλία

Με τον τρόπο αυτό θα αφενός θα εκπαιδευτούν οι πιλότοι μας όπως προανέφερα, αφετέρου θα ενισχύσουμε τη συμμαχία με μια πολύ μεγάλη περιφερειακή  πυρηνική δύναμη, η οποία είναι το αντίπαλο δέος για το τουρκόφιλο Πακιστάν, "φέρνοντάς" την στο Αιγαίο

Εκτίμηση είναι  ότι οι ΗΠΑ  επίσης θα δούν με καλό μάτι την διεξαγωγή τέτοιων ασκήσεων από τη χώρα μας, αφού προσβλέπουν στην βοήθεια της Ινδίας για αντιμετώπιση της Κίνας μέσω της συμμαχίας QUAD στον Ειρηνικό.

Η Ελλάδα με τον τρόπο αυτό μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα διασύνδεσης ΝΑΤΟ-Ινδίας, κάτι το οποίο θα ωφελήσει την χώρα μας ενάντια στην τουρκική επιθετικότητα, εξυπηρετώντας τα σχέδια της Συμμαχίας  και των ΗΠΑ παράλληλα κατά της Κίνας.

Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Αζερμπαϊτζάν, Τουρκίας και Πακιστάν στις 12-20 Σεπτεμβρίου

Το Αζερμπαϊτζάν, η Τουρκία και το Πακιστάν θα πραγματοποιήσουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις από τις 12 ως τις 20 Σεπτεμβρίου στο Μπακού, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, ενώ πρόκειται για τις πρώτες ασκήσεις αυτού του είδους μεταξύ των τριών χωρών.

Ο σκοπός των ασκήσεων των "Τριών Αδελφών - 2021" είναι να βελτιωθεί η συνεργασία ανάμεσα στις ειδικές τους δυνάμεις και να ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρία, προσθέτει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν πραγματοποίησαν κοινά στρατιωτικά γυμνάσια στο Μπακού νωρίτερα φέτος.

Η Άγκυρα υποστήριξε πέρυσι την προσπάθεια του Αζερμπαϊτζάν να εκδιώξει τις αρμενικές δυνάμεις από περιοχές υπό τον έλεγχό τους από τα χρόνια του 1990 μέσα στην περιφέρεια του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και γύρω απ' αυτή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ