Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Θα σταματήσει και το Ακούγιου ή εκεί δεν πιάνουν οι κυρώσεις κατά των ρωσικών εταιρειών;

Την ώρα που σοβαρά οικονομικά μέτρα  από ΗΠΑ-ΕΕ και κράτη του ΝΑΤΟ έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, η Τουρκία "σφυρίζει αδιάφορα" και δεν επιβάλλει ανάλογες κυρώσεις στη Μόσχα, ακολουθώντας κατά γράμμα την γνώριμη διπρόσωπη και καιροσκοπική εξωτερική της πολιτική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το παράδοξο είναι ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν ακόμη και τώρα να χαϊδέψουν την Τουρκία, προτείνοντας της να παραδώσει τους S-400  στην Ουκρανία, με αντάλλαγμα την επανεξέταση του αιτήματος της για αγορά 40 F-16 Block 70 και τον εκσυγχρονισμό 80 μαχητικών F-16 που διαθέτει ήδη η πολεμική αεροπορία της Τουρκίας, ακόμη και πιθανή επανείσοδο της στο πρόγραμμα των μαχητικών 5ης γενιάς F-35.

Ωστόσο πέραν των παραπάνω, υπάρχει κάτι ακόμη σπουδαιότερο.

Όπως ο Πρέσβης ε.τ Αλέξανδρος Μαλλιάς επισημαίνει  σε Twitter του, αυτό αφορά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ ανέχονται και δεν ασχολούνται καθόλου με το ζήτημα του Ακουγιού, αναφέοντας :

"Kατάλαβα λάθος; Ενώ εργάζονται με λίγο  έως πολύ πεπεισμένους Ευρωπαίους για να απαλλαγούν από το ρωσικό πετρέλαιο κ.λπ., οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν κανένα πρόβλημα με την Ρωσική πυρηνική τεχνολογία και τον εξοπλισμό  που παρέχεται από τη ρωσική Atomstroyexport στον πυρηνικό σταθμό στην Νατοϊκή Τουρκία.  Ο πυρηνικός σταθμός του Ακούγιου θα λειτουργεί το 2023.

H παραπάνω τοποθέτηση είναι λίαν εύστοχη, επισημαίνοντας την αντιφατική στάση των ΗΠΑ σε θέματα ενέργειας παρεχόμενη από την Ρωσία προς χώρες της Δύσης.

Από την μια η Ουάσιγκτον θέλει η Ευρώπη να απαλλαγεί από το Ρωσικό πετρέλαιο, γεγονός αναμφίβολα που θα έχει επιπτώσεις στην οικονομία της και από την άλλη ανέχεται την νατοϊκή Τουρκία να αποκτήσει  Ρωσική πυρηνική τεχνολογία και τεχνογνωσία με τον πυρηνικό σταθμό στο Ακουγιού σε ένα μόλις χρόνο από σήμερα.

Όπως είχαμε επισημάνει σε προγενέστερο άρθρο μας ο Ερντογάν οραματίζεται αρχικά την "Γαλάζια πατρίδα" και στη συνέχεια την "πυρηνική πατρίδα".

Ένα μήνα νωρίτερα η γενική διευθύντρια της Akkuyu Nuclear JSC Αναστασία Ζοτέεβα δεν απέκλεισε ότι η πρώτη μονάδα ισχύος του πυρηνικού σταθμού Akkuyu στην Τουρκία θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία πριν από το χρονοδιάγραμμα , έως το 2023, σύμφωνα με δηλώσεις στις οποίες προέβη στο κανάλι NTV.

«Η διακυβερνητική συμφωνία μεταξύ των χωρών μας προβλέπει ότι αφού λάβουμε όλες τις απαραίτητες άδειες, πρέπει να θέσουμε σε λειτουργία τη μονάδα ισχύος εντός επτά ετών. Δηλαδή,  αυτό θα πρέπει να γίνει μέχρι το 2025. Τώρα όμως κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να ολοκληρώσουμε την κατασκευή της πρώτης μονάδα μέχρι το 2023», είπε. Η Ζοτέεβα τόνισε ότι «η ποιότητα της εργασίας και η ασφάλεια παραμένουν η κορυφαία προτεραιότητα για την εταιρεία».

Σημείωσε ότι η ιδιαιτερότητα του ρωσικού έργου είναι ακριβώς η ταχύτητα υλοποίησης με την υποχρεωτική πλήρη τήρηση των μέτρων ασφαλείας. "Έχουμε ένα πολυεπίπεδο σύστημα ποιοτικού ελέγχου και ελέγχων ασφαλείας. Η βασική αρχή είναι τα υψηλά πρότυπα ασφαλείας και τα ακολουθούμε σταθερά", είπε η Ζοτέεβα. Μετά την έναρξη λειτουργίας της πρώτης μονάδας ισχύος, σύμφωνα με αυτήν, η Akkuyu Nuclear σχεδιάζει να ολοκληρώνει την κατασκευή κάθε επόμενης μονάδας ετησίως.

Ο πυρηνικός σταθμός Akkuyu κατασκευάζεται στη νότια ακτή της Τουρκίας στο πλαίσιο ενός ρωσικού έργου, το οποίο περιλαμβάνει την κατασκευή και την λειτουργία τεσσάρων μονάδων παραγωγής ενέργειας με αντιδραστήρες γενιάς VVER-1200 3+.

Η συμφωνία για την κατασκευή του σταθμού υπογράφηκε τον Μάιο του 2010. Μέχρι σήμερα, το εργοτάξιο του πυρηνικού σταθμού Akkuyu είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα πυρηνικής κατασκευής στον κόσμο. Περισσότεροι από 13000  άνθρωποι εργάζονται σε αυτό καθημερινά, εμπλέκονται περισσότερες από 1.000 μονάδες κατασκευαστικού εξοπλισμού και οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 70 γερανών.

Ο αντιδραστήρας VVER-1200 του Ακουγιού

Ο VVER-1200 είναι ένας καινοτόμος αντιδραστήρας 3+ γενιάς ισχύος 1150 MW.

Χάρη στις μοναδικές τεχνικές δυνατότητές του, έχει σχεδόν απόλυτη ασφάλεια λειτουργίας. Ο αντιδραστήρας είναι εξοπλισμένος με συστήματα παθητικής ασφάλειας που θα λειτουργούν ακόμη και αν δεν υπάρχει τροφοδοσία ρεύματος σε αυτόματο τρόπο.

Επίλογος

Εμείς με πληθώρα σχετικών άρθρων μας έχουμε επισημάνει αλλά και τονίσει το τουρκικό ενδιαφέρον για απόκτηση πυρηνικών όπλων στο μέλλον και τον τουρκικό εναγκαλισμό του πυρηνικού Πακιστάν, το οποίο έχει την τεχνογνωσία για μετατροπή της πυρηνικής ενέργειας που χρησιμοποιείται για ειρηνικούς σκοπούς, όπως αυτός του Ακουγιού για παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, σε πυρηνικά όπλα.

Με άρθρο μας επισημαίναμε ότι το Ακούγιου είναι μια πυρηνική περιβαντολλογική βόμβα στην πόρτα μας, στο οποίο αναλύαμε στοιχεία του του Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητή σεισμολογίας Άκη Τσελέντη, αναφορικά με τη σεισμικότητα της περιοχής του Ακουγιού, αφού το εργοστάσιο βρίσκεται μόλις 25 χιλιόμετρα από το ρήγμα του Ετσέμις το οποίο μπορεί να δώσει σεισμό έως και 8 Ρίχτερ.

Η κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα στο Ακούγιου συνεπάγεται την κατακόρυφη αύξηση των περιβαλλοντικών κινδύνων, καθώς η περιοχή που έχει επιλεγεί για την εγκατάσταση του εργοστασίου έχει ιστορικό μεγάλων σεισμών και συνακόλουθων καταστροφών.

Τα  διαβήματα που έχει κάνει τη προηγούμενη δεκαετία η Ελλάδα βέβαια εστιάστηκαν κυρίως στην πτυχή των πυρηνικών όπλων και λιγότερο στους κινδύνους που απορρέουν από τη σεισμικότητα της περιοχής του Ακούγιου και από το ενδεχόμενο να προκληθεί μείζονα περιβαλλοντολογική καταστροφή στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ούτως ή άλλως, αν κατασκευαστεί τελικά ο πυρηνικός σταθμός του Ακούγιου, το μεγάλο και άμεσο πρόβλημα θα είναι οι σεισμοί.

Κλείνοντας επισημαίνουμε  για μια ακόμη φορά ότι το μόνο που θα κοιτάξει να κάνει ο Ερντογάν, θα είναι να βγάλει "την ουρά του  απέξω", όπως λέμε στην καθομιλουμένη, προτάσσοντας ως δικαιολογία την εξάρτηση της χώρας του από τη Ρωσία, την οποία όμως ο ίδιος έχτισε αργά και μεθοδικά στρεφόμενος κατά των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Η Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί ανάλογα  στην Κυβέρνηση των ΗΠΑ και στην Αμερικανική γερουσία προκειμένου να ληφθούν άμεσα μέτρα έτσι ώστε να  σταματήσει η κατασκευή του Πυρηνικού εργοστασίου στο Ακουγιού, επιβάλλοντας κυρώσεις στην ρωσική Atomstroyexport και απαγορεύοντας την συνέχιση των εργασιών της στην Τουρκία.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...