Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Τουρκία-Πυρηνικά: Χάρη στη φίλη της Ρωσία το 2023 έτοιμος ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας στο Ακουγιού

Η γενική διευθύντρια της Akkuyu Nuclear JSC Αναστασία Ζοτέεβα δεν απέκλεισε ότι η πρώτη μονάδα ισχύος του πυρηνικού σταθμού Akkuyu στην Τουρκία θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία πριν από το χρονοδιάγραμμα , έως το 2023, σύμφωνα με δηλώσεις στις οποίες προέβη την Τετάρτη στο κανάλι NTV.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η διακυβερνητική συμφωνία μεταξύ των χωρών μας προβλέπει ότι αφού λάβουμε όλες τις απαραίτητες άδειες, πρέπει να θέσουμε σε λειτουργία τη μονάδα ισχύος εντός επτά ετών. Δηλαδή,  αυτό θα πρέπει να γίνει μέχρι το 2025. Τώρα όμως κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να ολοκληρώσουμε την κατασκευή της πρώτης μονάδα μέχρι το 2023», είπε. Η Ζοτέεβα τόνισε ότι «η ποιότητα της εργασίας και η ασφάλεια παραμένουν η κορυφαία προτεραιότητα για την εταιρεία».

Σημείωσε ότι η ιδιαιτερότητα του ρωσικού έργου είναι ακριβώς η ταχύτητα υλοποίησης με την υποχρεωτική πλήρη τήρηση των μέτρων ασφαλείας. "Έχουμε ένα πολυεπίπεδο σύστημα ποιοτικού ελέγχου και ελέγχων ασφαλείας. Η βασική αρχή είναι τα υψηλά πρότυπα ασφαλείας και τα ακολουθούμε σταθερά", είπε η Ζοτέεβα. Μετά την έναρξη λειτουργίας της πρώτης μονάδας ισχύος, σύμφωνα με αυτήν, η Akkuyu Nuclear σχεδιάζει να ολοκληρώνει την κατασκευή κάθε επόμενης μονάδας ετησίως.

Σχετικά με το ερώτημα για τυχόν δυσκολίες με τη χρηματοδότηση του έργου, η Ζοτέεβα ανέφερε ότι «το έργο δεν έχει οικονομικά προβλήματα,  αφού όλα τα κονδύλια έχουν ήδη διατεθεί».

Ο πυρηνικός σταθμός Akkuyu κατασκευάζεται στη νότια ακτή της Τουρκίας στο πλαίσιο ενός ρωσικού έργου, το οποίο περιλαμβάνει την κατασκευή και την λειτουργία τεσσάρων μονάδων παραγωγής ενέργειας με αντιδραστήρες γενιάς VVER-1200 3+.

Η συμφωνία για την κατασκευή του σταθμού υπογράφηκε τον Μάιο του 2010. Μέχρι σήμερα, το εργοτάξιο του πυρηνικού σταθμού Akkuyu είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα πυρηνικής κατασκευής στον κόσμο. Περισσότεροι από 13000  άνθρωποι εργάζονται σε αυτό καθημερινά, εμπλέκονται περισσότερες από 1.000 μονάδες κατασκευαστικού εξοπλισμού και οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 70 γερανών.

Τύποι πυρηνικών αντιδραστήρων

Κύριος σκοπός τους είναι να υποστηρίξουν μια ελεγχόμενη πυρηνική αντίδραση που παράγει ηλεκτρική ενέργεια. Μερικοί αντιδραστήρες παράγουν ισότοπα. Εν ολίγοις, είναι συσκευές στα βάθη των οποίων ορισμένες ουσίες μετατρέπονται σε άλλες με την απελευθέρωση μεγάλης ποσότητας θερμικής ενέργειας.

Πρόκειται για ένα είδος "φούρνου", όπου αντί για παραδοσιακούς τύπους καυσίμων, τα ισότοπα ουρανίου - U-235, U-238 και πλουτώνιο (Pu) - "καίγονται"

Σε αντίθεση με, για παράδειγμα, ένα αυτοκίνητο σχεδιασμένο για διάφορους τύπους βενζίνης, κάθε τύπος ραδιενεργού καυσίμου αντιστοιχεί στον δικό του τύπο αντιδραστήρα.

Υπάρχουν δύο τύποι - με αργά (με U-235) και γρήγορα (με U-238 και Pu) νετρόνια.

Οι περισσότεροι πυρηνικοί σταθμοί έχουν αργούς αντιδραστήρες νετρονίων.

Εκτός από τους πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας, πυρηνικοί αντιδραστήρες βρίσκει κανείς σε ερευνητικά κέντρα, σε πυρηνικά υποβρύχια και σταθμούς αφαλάτωσης θαλασσινού νερού.

Πώς λειτουργεί ο αντιδραστήρας

Όλοι οι αντιδραστήρες έχουν περίπου το ίδιο σχήμα. Η "καρδιά" του είναι μια ενεργή ζώνη. Μπορεί να συγκριθεί περίπου με το τζάκι μιας συνηθισμένης σόμπας. Μόνο αντί για καυσόξυλα υπάρχει πυρηνικό καύσιμο με τη μορφή στοιχείων καυσίμου με συντονιστή - TVELs. Η ενεργή ζώνη βρίσκεται μέσα σε ένα είδος κάψουλας - έναν ανακλαστήρα νετρονίων. Οι ράβδοι καυσίμου «πλένονται» με ψυκτικό νερό. Επειδή η "καρδιά" έχει πολύ υψηλό επίπεδο ραδιενέργειας, περιβάλλεται από αξιόπιστη ακτινοπροστασία.

Οι χειριστές ελέγχουν τη λειτουργία της μονάδας χρησιμοποιώντας δύο κρίσιμα συστήματα - έλεγχο αλυσιδωτής αντίδρασης και σύστημα τηλεχειρισμού. Εάν προκύψει μια ανώμαλη κατάσταση, ενεργοποιείται αμέσως η προστασία έκτακτης ανάγκης.

Η ατομική "φλόγα" είναι αόρατη, καθώς οι διαδικασίες πραγματοποιούνται στο επίπεδο της πυρηνικής σχάσης. Κατά τη διάρκεια μιας αλυσιδωτής αντίδρασης, οι βαριοί πυρήνες αποσυντίθενται σε μικρότερα θραύσματα, τα οποία, όταν διεγείρονται, γίνονται πηγές νετρονίων και άλλων υποατομικών σωματιδίων. Αλλά η διαδικασία δεν τελειώνει εκεί. Τα νετρόνια συνεχίζουν να «διασπώνται», ως αποτέλεσμα της οποίας απελευθερώνεται πολλή ενέργεια, δηλαδή αυτό που συμβαίνει για χάρη των οποίων κατασκευάζονται πυρηνικοί σταθμοί.

Το κύριο καθήκον του προσωπικού είναι να διατηρήσει την αλυσιδωτή αντίδραση με τη βοήθεια ράβδων ελέγχου σε σταθερό, ρυθμιζόμενο επίπεδο. Αυτή είναι η κύρια διαφορά της από την ατομική βόμβα, όπου η διαδικασία της πυρηνικής αποσύνθεσης είναι ανεξέλεγκτη και προχωρά γρήγορα, με τη μορφή μιας ισχυρής έκρηξης.

 Ρωσικοί  Αντιδραστήρες νέας γενιάς

Κατά την τελευταία δεκαετία, η Ρωσία έχει γίνει ένας από τους ηγέτες στην παγκόσμια βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας. Προς το παρόν, η κρατική εταιρεία "Rosatom" κατασκευάζει πυρηνικούς σταθμούς σε 12 χώρες, όπου κατασκευάζονται 34 μονάδες παραγωγής ενέργειας.

Μια τόσο υψηλή ζήτηση αποτελεί απόδειξη του υψηλού επιπέδου της σύγχρονης ρωσικής πυρηνικής τεχνολογίας. 

 Ο αντιδραστήρας VVER-1200 του Ακουγιού

Ο VVER-1200 είναι ένας καινοτόμος αντιδραστήρας 3+ γενιάς ισχύος 1150 MW.

Χάρη στις μοναδικές τεχνικές δυνατότητές του, έχει σχεδόν απόλυτη ασφάλεια λειτουργίας. Ο αντιδραστήρας είναι άφθονα εξοπλισμένος με συστήματα παθητικής ασφάλειας που θα λειτουργούν ακόμη και αν δεν υπάρχει τροφοδοσία ρεύματος σε αυτόματο τρόπο.

Ένα από αυτά είναι ένα παθητικό σύστημα αφαίρεσης θερμότητας, το οποίο ενεργοποιείται αυτόματα όταν ο αντιδραστήρας απενεργοποιείται πλήρως. Σε αυτήν την περίπτωση, παρέχονται υδραυλικές δεξαμενές έκτακτης ανάγκης. Με μια ανώμαλη πτώση πίεσης στο πρωτογενές κύκλωμα, μια μεγάλη ποσότητα νερού που περιέχει βόριο τροφοδοτείται στον αντιδραστήρα, ο οποίος σβήνει την πυρηνική αντίδραση και απορροφά νετρόνια.

Μια άλλη τεχνογνωσία βρίσκεται στο κάτω μέρος του χώρου, η παγίδα τήξης Εάν, ωστόσο, ως αποτέλεσμα του ατυχήματος, ο πυρήνας «ρέει», η «παγίδα» δεν θα επιτρέψει την κατάρρευση του περιορισμού και την αποτροπή της εισόδου ραδιενεργών προϊόντων στο έδαφος.

Επίλογος

Η εξάρτηση της Τουρκίας από τη Ρωσία  σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και όχι μόνο μεγενθύνεται ακόμη περισσότερο, χάρη στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού του Ακουγιού

Εμείς με άρθρο μας  1,5 χρόνο νωρίτερα  είχαμε προβεί στην  εφιαλτική αποκάλυψη, ότι δηλαδή  η Τουρκία βάζει ''πλώρη'' για την απόκτηση πυρηνικών όπλων , επισημαίνοντας ότι η πρώτη μονάδα στο Ακουγιού θα είναι έτοιμη το 2023.

Τώρα ήρθε η ανακοίνωση της  γενικής διευθύντριας της Akkuyu Nuclear JSC Αναστασία Ζοτέεβα, να μας επαληθεύσει χρονικά αναφορικά με την  παράδοση της πρώτης μονάδας στο Ακουγιού

Εμείς με πληθώρα σχετικών άρθρων μας έχουμε επισημάνει αλλά και τονίσει το τουρκικό ενδιαφέρον για απόκτηση πυρηνικών όπλων στο μέλλον και τον τουρκικό εναγκαλισμό του πυρηνικού Πακιστάν, το οποίο έχει την τεχνογνωσία για μετατροπή της πυρηνικής ενέργειας που χρησιμοποιείται για ειρηνικούς σκοπούς, όπως αυτός του Ακουγιού για παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, σε πυρηνικά όπλα

Ο Ερντογάν οραματίζεται αρχικά την "Γαλάζια πατρίδα" και στη συνέχεια την "πυρηνική πατρίδα"

Ρωσικά μάλιστα ΜΜΕ έχουν επικρίνει τον Πούτιν για την βοήθεια που παρέχει στον Ερντογάν για την κατασκευή του Ακουγιού, επισημαίνοντας ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα χρησιμοποιήσει τελικά το πυρηνικό εργοστάσιο για κατασκευή πυρηνικών όπλων

Κίνδυνοι από απόβλητα-Πιθανό ατύχημα για την περιοχή

Με άρθρο μας επισημαίναμε ότι το Ακούγιου είναι μια πυρηνική περιβαντολλογική βόμβα στην πόρτα μας, στο οποίο αναλύαμε στοιχεία του του Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητή σεισμολογίας Άκη Τσελέντη, αναφορικά με τη σεισμικότητα της περιοχής του Ακουγιού, αφού το εργοστάσιο βρίσκεται μόλις 25 χιλιόμετρα από το ρήγμα του Ετσέμις το οποίο μπορεί να δώσει σεισμό έως και 8 Ρίχτερ.

Η κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα στο Ακούγιου συνεπάγεται την κατακόρυφη αύξηση των περιβαλλοντικών κινδύνων, καθώς η περιοχή που έχει επιλεγεί για την εγκατάσταση του εργοστασίου έχει ιστορικό μεγάλων σεισμών και συνακόλουθων καταστροφών.

Τα  διαβήματα που έχει κάνει τη προηγούμενη δεκαετία η Ελλάδα βέβαια εστιάστηκαν κυρίως στην πτυχή των πυρηνικών όπλων και λιγότερο στους κινδύνους που απορρέουν από τη σεισμικότητα της περιοχής του Ακούγιου και από το ενδεχόμενο να προκληθεί μείζονα περιβαλλοντολογική καταστροφή στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ούτως ή άλλως, αν κατασκευαστεί τελικά ο πυρηνικός σταθμός του Ακούγιου, το μεγάλο και άμεσο πρόβλημα θα είναι οι σεισμοί.

Ολα τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία οδηγούν στο ίδιο συμπέρασμα: υπάρχουν τεράστιοι κίνδυνοι και ουδείς θα μπορεί να ελέγξει την κατάσταση αν προκληθεί κάποια σοβαρή βλάβη στον αντιδραστήρα.

Η επιλογή του Ακούγιου έγινε πριν από πολλά χρόνια και με αδιευκρίνιστα κριτήρια, γι’ αυτό άλλωστε υποβλήθηκε σε κριτική ακόμη και από επιστήμονες που συμφωνούσαν με την κατασκευή του αλλά προτιμούσαν άλλες, ασφαλέστερες τοποθεσίες. 

Επίλογος

Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να μην λησμονούν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, περιμένοντας από την Τουρκία σε περίπτωση γενικευμένης σύρραξης Ρωσίας-Ουκρανίας , να πάρει σαφή θέση υπέρ της συμμαχίας

Το μόνο που θα κοιτάξει να κάνει ο Ερντογάν, θα είναι να βγάλει "την ουρά του  απέξω", όπως λέμε στην καθομιλουμένη, προτάσσοντας ως δικαιολογία την εξάρτηση της χώρας του από τη Ρωσία, την οποία όμως ο ίδιος έχτισε αργά και μεθοδικά στρεφόμενος κατά των ΗΠΑ και της ΕΕ

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ