Ελληνοτουρκικά

Κώστας Γρίβας: Αυξάνουν την σημασία της Τουρκίας για την Δύση τα γεγονότα σε Ουκρανία και Καζακστάν

Δεν μπορούμε να βλέπουμε τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις αποκομμένες από τις διεθνείς εξελίξεις και την διογκούμενη κόντρα ΗΠΑ - Ρωσίας τονίζει ο καθηγητής της Σχολής Ευελπίδων Κώστας Γρίβας.

Ο καθηγητής εξηγεί ότι στρατηγική των ΗΠΑ είναι ένας διμέτωπος με Κίνα και Ρωσία και η περιοχή της Κεντρικής Ασίας, με πρώτο παίκτη το Καζακστάν είναι αρκετά ασταθής. Πολύ πιθανόν λοιπόν η Δύση και κυρίως οι Αμερικανοί να θελήσουν να παίξουν το χαρτί της αποσταθεροποίησης της περιοχής, όπως άλλωστε έχουν κάνει και παλιότερα.

Στο πλαίσιο αυτό η Τουρκία ισχυροποιείται και οι ΗΠΑ θα προστρέξουν στην Τουρκία ώστε να παίξει ρόλο στους Τουρκόφωνους πληθυσμούς της περιοχής. Αυτό φυσικά αυξάνει την στρατηγική σημασία για την Δύση και δεν αποκλείεται όπως τονίζει ο καθηγητής, η κίνηση για τον EastMed να είναι ουσιαστικά ένα κλείσιμο του ματιού των ΗΠΑ προς την Τουρκία. Θα φανεί άλλωστε σύντομα από το αν θα έχουμε και νέες κινήσεις των ΗΠΑ.

Ο καθηγητής επίσης τονίζει ότι η Τουρκία παίζει το δικό της παιχνίδι. Προσπαθεί να έχει ανεξάρτητο ρόλο ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και προσπαθεί να εκμεταλλευτεί ένα πολύ ισχυρό κομμάτι στον μηχανισμού του Υπουργείου εξωτερικών των ΗΠΑ με φιλοτουρκική προσέγγιση.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ