Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Είναι ολοφάνερο ότι η Κίνα θέλει να αποτελέσει γεωπολιτικό παράγοντα στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και ειδικότερα στα Βαλκάνια, όπου χρόνια τώρα με υπομονή και σχέδιο προσπαθεί να επενδύσει στο εμπόριο. Η αγορά μέρος των λιμένων στον Πειραιά και την Θες/νίκη, οι προτάσεις της προς Σερβία, ΠΓΔΜ και Ελλάδα για χρηματοδότηση της πλωτότας των ποταμών Μοράβα – Αξιού, ως προσπάθεια ελέγχου της υδάτινης οδού Μεσόγειος – Κ. Ευρώπη, οι επενδύσεις της σε αναβάθμιση των σιδηροδρομικών οδεύσεων σε Σκόπια και Σερβία είναι ενδεικτικά της Κινεζικής στρατηγικής. Σε συνέχεια όλων αυτών έχουμε πλέον και το έντονο ενδιαφέρον της να αποκτήσει τον έλεγχο στα κοιτάσματα πετρελαίου, που θα την καθιερώσει ως Στρατηγικό επενδυτή στην περιοχή και φυσικά γεωπολιτικό εταίρο των ΗΠΑ και της ΕΕ.
Έτσι, κινεζική πετρελαϊκή εξαγοράζει την Bankers Petroleum και τα κοιτάσματα πετρελαίου της στην Αλβανία. Η "Bankers Petroleum", μια καναδική εταιρεία εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου στην Αλβανία, πωλήθηκε στην κινεζική εταιρεία "Petroleum Geo-Jade Corporation", μία από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες και φυσικού αερίου στην Κίνα. Η "Bankers" ανακοίνωσε την είδηση αυτή μέσα από την ιστοσελίδα της, όπου αναφέρει ότι επιτεύχθηκε συμφωνία έναντι της τιμής των 575 εκατομμυρίων καναδέζικων δολαρίων. Η "Geo-Jade" που θα ελέγχει τα κοιτάσματα πετρελαίου στην Αλβανία, είναι μία από τις μεγαλύτερες κινεζικές εταιρείες στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης. Το κεφάλαιο της υπολογίζεται σε 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Η εν λόγω εταιρεία έχει κάνει πολλές επενδύσεις στην Κεντρική Ασία, στην Κίνα και στη Βόρεια Αμερική. Εν τω μεταξύ η "Bankers Petroleum" δραστηριοποιείται στην Αλβανία για αρκετά χρόνια. Κατείχε πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου στην περιοχή Πατός- Μαρίνζα, στην Κουτσόβα και σε ορισμένες άλλες περιοχές. Τελευταία η εταιρεία είχε τεταμένες σχέσεις με την κυβέρνηση του Έντι Ράμα. Η "Bankers" έχει κατηγορηθεί αρκετές φορές για φοροδιαφυγή από τις αρχές και μάλιστα η υπόθεση έφθασε και στο διεθνές δικαστήριο διαιτησίας. Στο τέλος όμως οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία διακανονισμού.
Θεωρούμε ότι η Κίνα σταθερά επιδιώκει να αποκτήσει Στρατηγικά συμφέροντα στα Βαλκάνια, επενδύοντας σημαντικά ποσά σε έργα υποδομής, που θα της δώσουν τη δυνατότητα να αποτελέσει ένα νέο ισχυρό στρατηγικό πόλο. Πλέον οι ΗΠΑ και η Γερμανία αποκτούν αντίπαλο και σίγουρα θα αναμένουμε αντιδράσεις, όσο κυρίως τα Δυτικά Βαλκάνια έχουν προοπτική ένταξης σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.
Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο