Κόσμος

Επιστήμονες μετέτρεψαν πλαστικό σε χρήσιμες χημικές ουσίες!

Οι επιστήμονες βρήκαν έναν τρόπο να μετατρέψουν το πλαστικό σε χρήσιμες χημικές ουσίες!

Αναλυτικότερα, επιστήμονες δήλωσαν χθες ότι έχουν καταλήξει σε μια φιλική προς το περιβάλλον μέθοδο που χρησιμοποιεί τεχνητό φως του ήλιου για να μετατρέψει τα πλαστικά σε χημικά που παράγουν ηλεκτρισμό, καθώς οι χώρες σε όλο τον κόσμο μάχονται για τη μείωση των αποβλήτων.

Τεράστιες ποσότητες πλαστικού έχουν συσσωρευτεί στη γη και έχουν πεταχτεί στη θάλασσα σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ πολλά έθνη αντιμετωπίζουν κριτική για την αποτυχία αντιμετώπισης του προβλήματος.

Οι ερευνητές στη Σιγκαπούρη, λοιπόν, αναφέρουν ότι έχουν μετατρέψει το πλαστικό σε «μυρμηκικό οξύ», το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για να παράγει ηλεκτρική ενέργεια, χρησιμοποιώντας έναν καταλύτη ο οποίος δεν βλάπτει το περιβάλλον ούτε κοστίζει πολλά χρήματα.

Στα εργαστηριακά πειράματα, ερευνητές από το τεχνολογικό πανεπιστήμιο της Nanyang μετέτρεψαν πλαστικό σε χημικές ουσίες για να σχηματίσουν μια λύση, η οποία θα μπορούσε στη συνέχεια να αναλυθεί από τεχνητό ηλιακό φως.

Το πλαστικό αναλύθηκε σε έξι ημέρες και οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η διαδικασία μπορεί να διεξαχθεί μελλοντικά υπό πραγματικό ηλιακό φως.

"Είμαστε σε θέση να μετατρέψουμε τα πλαστικά, τα οποία φυσικά ρυπαίνουν τους ωκεανούς, σε χρήσιμα χημικά προϊόντα", δήλωσε ο Soo Han Sen, ο οποίος ήταν επικεφαλής του διετούς ερευνητικού προγράμματος και προέρχεται από τη Σχολή Φυσικών και Μαθηματικών Επιστημών του NTU.

«Ελπίζουμε να το μετατρέψουμε σε μια πλήρως ανανεώσιμη διαδικασία που είναι ουδέτερη από άνθρακα».

Άλλες μέθοδοι ανακύκλωσης πλαστικών συνήθως απαιτούν την τήξη τους χρησιμοποιώντας ορυκτά καύσιμα, τα οποία παράγουν αέρια θερμοκηπίου που προκαλούν ζημίες στο κλίμα.

Μέχρι στιγμής όμως μόνο μικροσκοπικές ποσότητες πλαστικού έχουν μετατραπεί σε μυρμηκικό οξύ και ο Soo παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προκλήσεις για την αναπαραγωγή της διαδικασίας σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ