Διατροφή

Στραγγιστό γιαούρτι: Τα έξι οφέλη που παρέχει στην υγεία

Οι πωλήσεις στις μεγάλες αλυσίδες τροφίμων, όπως το Waitrose, αυξήθηκαν πέρυσι κατά 57% και τα βρετανικά ψυγεία ξεχειλίζουν από μεγάλα δοχεία με πλούσιο σε λιπαρά, κρεμώδες γιαούρτι.

Αυτά αναφέρει η βρετανική εφημερίδα The Telegraph σε άρθρο, στο οποίο εξηγεί ότι η δημοτικότητά του έχει εκτοξευθεί χάρη στους καταναλωτές που αναζητούν μη επεξεργασμένα τρόφιμα, πλούσια σε πρωτεΐνη.

Το στραγγιστό γιαούρτι δεν είναι μία μόδα της εποχής. Παρέχει πολλά και σημαντικά οφέλη στην υγεία, λέει στην εφημερίδα η ελληνικής καταγωγής διαιτολόγος Kristen Stavridis. Να ποια είναι:

Είναι πλούσια πηγή πρωτεΐνης για γερούς μυς και κύτταρα

Λόγω του τρόπου παρασκευής του, περιέχει έως και 10 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια τροφίμου. Η περιεκτικότητα αυτή είναι σχεδόν διπλάσια απ’ ό,τι στα λίγα λιπαρών γιαούρτια. Το ίδιο και από αυτήν στα «ελληνικού στυλ» γιαούρτια (αυτά επιτρέπεται να περιέχουν πρόσθετα που δεν υπάρχουν στα στραγγιστά γιαούρτια).

Μελέτες έχουν δείξει πως η ακολούθηση μίας διατροφής πλούσιας σε πρωτεΐνη συμβάλλει στην αύξηση και την διατήρηση της μυϊκής μάζας. Αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό καθώς μεγαλώνουμε, τονίζει η Dr. Stavridis. Οι πρωτεΐνες είναι επίσης απαραίτητες για την ανανέωση των δερματικών κυττάρων, καθώς και για την ανάπτυξη και επιδιόρθωση όλων των κυττάρων του σώματος.

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι η πρωτεΐνη στο στραγγιστό γιαούρτι είναι πλήρης. Αυτό σημαίνει ότι περιέχει και τα εννέα βασικά (απαραίτητα) αμινοξέα. Τα αμινοξέα αποτελούν τους δομικούς λίθους των πρωτεϊνών (οι πρωτεΐνες ουσιαστικά είναι αλυσίδες αμινοξέων).

Ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται 20 διαφορετικά αμινοξέα για να λειτουργεί ομαλά. Τα εννέα από αυτά είναι τα απαραίτητα, τα οποία δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του. Έτσι, πρέπει να τα καταναλώνουμε μέσω της διατροφής μας. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται η ιστιδίνη, η λευκίνη, η λυσίνη, η φαινυλαλανίνη κ.λπ.

Τονώνει την υγεία του εντέρου

Το στραγγιστό γιαούρτι εκ φύσεως περιέχει ζωντανά (ή ενεργά) βακτήρια, που υποστηρίζουν το μικροβίωμα του εντέρου. Το μικροβίωμα είναι οι αποικίες των ωφέλιμων μικροοργανισμών που ζουν στην πεπτική οδό. Είναι μοναδικό σε κάθε άνθρωπο. Όσο μεγαλύτερη ποικιλία έχουν οι μικροοργανισμοί αυτοί, τόσο καλύτερη είναι η υγεία.

Τα φυσικά προβιοτικά του στραγγιστού γιαουρτιού δημιουργούν μεγαλύτερη ποικιλία ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο. Έτσι βελτιώνουν την πέψη και ενισχύουν το ανοσοποιητικό.

Πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ έδειξε ότι η συστηματική κατανάλωση σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου του παχέος εντέρου. Η μελέτη βασίσθηκε σε στοιχεία από 132.000 άτομα. Το όφελος παρατηρήθηκε με δύο ή περισσότερες μερίδες στραγγιστού γιαουρτιού την εβδομάδα.

Προστατεύει την καρδιαγγειακή υγεία

Το στραγγιστό γιαούρτι περιέχει μικρές ποσότητες καλίου και μαγνησίου. Είναι δύο ιχνοστοιχεία που συμβάλλουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι τα προβιοτικά του γιαουρτιού μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση της υψηλής χοληστερόλης. Ειδικότερα, μπορεί να ελαττώσουν σημαντικά τόσο την ολική, όσο και την κακή (LDL) χοληστερόλη.

Άλλες μελέτες έδειξαν ότι δύο ή περισσότερες μερίδες γιαούρτι την εβδομάδα μπορεί να μειώσουν κατά 11% τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια. Κάθε πρόσθετη μερίδα την ημέρα, δε, μειώνει τον κίνδυνο κατά επιπλέον 7% (έως και τις 3,5 μερίδες την εβδομάδα).

Το λίγων λιπαρών στραγγιστό γιαούρτι, δε, είναι σχεδόν πλήρως απαλλαγμένο από τα κορεσμένα λιπαρά. Έτσι, δεν αυξάνει τη χοληστερόλη, λέει η Dr. Stavridis.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προκαλεί κορεσμό της πείνας και ενθαρρύνει την απώλεια βάρους

Οι πρωτεΐνες είναι το συστατικό της διατροφής που προκαλεί κορεσμό της πείνας για περισσότερη ώρα. Με αυτό τον τρόπο συμβάλλουν στην απόκτηση και διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους.

Επιπλέον, τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες όπως το στραγγιστό γιαούρτι μπορεί να επιβραδύνουν την πέψη και να μειώσουν τα επίπεδα της γκρελίνης στον οργανισμό. Η ορμόνη αυτή διεγείρει την όρεξη. Η μείωσή της μας προφυλάσσει από την υπερφαγία.

Το γιαούρτι μπορεί να συμβάλλει και με άλλους τρόπους στην ρύθμιση του σωματικού βάρους. Μία μερίδα των 100 γραμμαρίων στραγγιστού γιαουρτιού με λίγα λιπαρά, παρέχει περίπου 50 θερμίδες. Αντίστοιχα, αν έχει περιεκτικότητα 10% σε λιπαρά, παρέχει περίπου 130 θερμίδες. Επομένως, ένα κεσεδάκι ως σνακ μας χορταίνει με μόλις 100 έως 260 θερμίδες.

Είναι πλούσιο σε ασβέστιο και διατηρεί υγιή τα οστά

Τα οστά χρειάζονται το ασβέστιο για να διατηρούν την οστική πυκνότητά τους και το στραγγιστό γιαούρτι είναι πλούσια πηγή του.

Ανά κεσεδάκι των 200 γραμμαρίων παρέχει περίπου 240 mg από αυτό το πολύτιμο ιχνοστοιχείο. Επομένως ένα κεσεδάκι παρέχει εύκολα το σχεδόν ένα τέταρτο της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης ασβεστίου για τους ενήλικες.

Επιπλέον, υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι η κατανάλωση γιαουρτιού από τους ηλικιωμένους σχετίζεται με βελτιωμένη οστική πυκνότητα.

Είναι πλούσιο σε συστατικά που ωφελούν τον εγκέφαλο

Τα φυσικά προβιοτικά στο στραγγιστό γιαούρτι μπορούν να τονώσουν και την υγεία του εγκεφάλου. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που επίσης την ωφελούν. Αυτές είναι:

Η θειαμίνη (βιταμίνη Β1)
Η ριβοφλαβίνη (Β2)
Η κοβαλαμίνη (Β12)

Μελέτη έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση γιαουρτιού με προβιοτικά σχετίζεται με βελτιωμένες επιδόσεις στα τεστ νοητικών δεξιοτήτων. Άλλη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που τρώνε καθημερινά γιαούρτι με προβιοτικά για οκτώ εβδομάδες παρουσιάζουν αλλαγές στην λειτουργία του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη και την ψυχική διάθεση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ