Οι άνθρωποι που κατανάλωναν υγιεινές φυτικές τροφές είχαν 14% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης νόσου του Crohn και 8% χαμηλότερο κίνδυνο ελκώδους κολίτιδας, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Από την άλλη πλευρά, μια ανθυγιεινή διατροφή που περιείχε περισσότερα ζωικά λίπη και φυτικά έλαια συσχετίστηκε με 15% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης νόσου του Crohn, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.
«Η έρευνά μας δείχνει ότι μια υγιεινή διατροφή με βάση φυτικές τροφές μπορεί να προστατεύει από τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, με τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της να παίζουν καθοριστικό ρόλο», ανέφερε σε δελτίο Τύπου ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Zhe Shen της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Zhejiang στην Κίνα.
Για τη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερα από 143.000 άτομα που συμμετείχαν στη βρετανική βιοτράπεζα, ένα ερευνητικό πρόγραμμα μεγάλης κλίμακας για την υγεία των κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου. Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι ασθενείς συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια διατροφής.
Κατά τη διάρκεια κατά μέσο όρο 14,5 ετών παρακολούθησης, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι εμφάνισαν φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Οι ερευνητές βαθμολόγησαν τη διατροφή των συμμετεχόντων με βάση την πρόσληψη υγιεινών φυτικών τροφών, ανθυγιεινών φυτικών τροφών και ζωικών προϊόντων.
Η ανάλυση έδειξε ότι η υψηλότερη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών εξηγούσε μέρος του χαμηλότερου κινδύνου για νόσο του Crohn, δήλωσαν οι ερευνητές.
Οι εξετάσεις αίματος των συμμετεχόντων δείχνουν ότι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των φυτικών τροφών μπορεί να εξηγούν αυτή την προστασία, ανέφεραν οι ερευνητές.
«Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν την ευεργετική συσχέτιση μεταξύ της υγιεινής φυτικής διατροφής και του μειωμένου κινδύνου ελκώδους κολίτιδας και νόσου του Crohn», κατέληξαν οι ερευνητές. «Παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για την ανάπτυξη διατροφικών κατευθυντήριων γραμμών με στόχο την πρόληψη της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου».
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Molecular Nutrition & Food Research.