Κρέας καρχαρία από απειλούμενα είδη, ορισμένα εκ των οποίων έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα βαρέων μετάλλων, πωλείται online και στην αμερικανική αγορά, συχνά χωρίς να το γνωρίζουν οι καταναλωτές, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
Οι ερευνητές βασίζουν τα συμπεράσματά τους στις αναλύσεις που πραγματοποίησαν σε 29 προϊόντα καρχαρία. Τα 19 ήταν φιλέτα που αγόρασαν από φυσικά καταστήματα. Τα υπόλοιπα 10 ήταν προϊόντα που πωλούνταν online ως τζέρκι (jerky), δηλαδή ως κρέας καρχαρία τεμαχισμένο σε λωρίδες και αποξηραμένο.
Οι επιστήμονες δημοσίευσαν τα αποτελέσματα των αναλύσεων στην επιστημονική επιθεώρηση Frontiers in Marine Science. Όπως αναφέρουν, το 31% των προϊόντων που εξέτασαν προέρχονταν από απειλούμενα ή εξαιρετικά απειλούμενα είδη, όπως:
- Ο μεγάλος σφυροκέφαλος (λέγεται και μεγαλοζύγαινα)
- Η κτενοζύγαινα (είναι είδος σφυροκέφαλου καρχαρία)
- Ο ρυγχοκαρχαρίας (ή μάκο), συμπεριλαμβανομένου του μακρυπτέρυγου
Πολλά άλλα προϊόντα προέρχονταν από ευάλωτα ή σχεδόν απειλούμενα είδη, όπως ο κοντόφτερος καρχαρίνος ή ο κίτρινος καρχαρίας.
Δεν το αναγράφουν
Η νέα έρευνα έδειξε επίσης ότι σχεδόν όλα τα προϊόντα που εξετάσθηκαν (τα 27 από τα 29), δεν ανέφεραν από ποιον ακριβώς καρχαρία προέρχονταν. Όσον αφορά τα δύο που ανέφεραν το είδος, το ένα είχε λανθασμένη αναφορά. Με άλλα λόγια, μόνο το 1 από τα 29 προϊόντα είχε ορθή σήμανση.
Το κρέας καρχαρία από φυσικά καταστήματα αγοράσθηκε σε Βόρεια Καρολίνα, Φλόριντα, Τζώρτζια και στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, την Ουάσινγκτον.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το πρόβλημα δεν έγκειται μόνον στο ότι τίθεται σε μεγαλύτερο κίνδυνο η ζωή απειλουμένων ειδών. Μπορεί να υπάρχουν και σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία.
Και αυτό διότι ορισμένα είδη, όπως ο ρυγχοκαρχαρίας που αλιεύεται σε τροπικά νερά, έχει βρεθεί ότι περιέχει υψηλά επίπεδα τοξικών ουσιών, όπως:
- Ο υδράργυρος
- Ο μεθυλυδράργυρος
- Το αρσενικό
Οι ουσίες αυτές σχετίζονται με σοβαρά νευρολογικά και αναπτυξιακά προβλήματα, λένε οι επιστήμονες.
«Όταν οι καταναλωτές προμηθεύονται κρέας καρχαρία με λανθασμένη ετικέτα, είναι αδύνατον να γνωρίζουν τι καταναλώνουν και τι κίνδυνοι μπορεί να υπάρχουν για την υγεία τους», εξηγούν.