Υγεία

Στεροειδή: Μελέτη επιβεβαιώνει τον κίνδυνο εθισμού και σοβαρών παρενεργειών

Μια πρόσφατη καναδική μελέτη, ωστόσο, μόλις τόνισε τους κινδύνους του εθισμού και τις σοβαρές παρενέργειες.

Σχεδόν ένας στους τέσσερις χρήστες στεροειδών είναι εθισμένος Αϋπνίες, ακμή, υπερχοληστερολαιμία… Πολλές παρενέργειες.

Τα αναβολικά στεροειδή συχνά εκτρέπονται από την κύρια χρήση τους.

Συνήθως συνταγογραφούνται για τη διαχείριση της καθυστερημένης εφηβείας , ορισμένων τύπων ανικανότητας ή για τον περιορισμό της απώλειας βάρους σε άτομα που είναι κλινήρης λόγω σοβαρής παθολογίας.

Αλλά για πολλά χρόνια, χρησιμοποιούνται επίσης από αθλητές για να αυξήσουν τη μυϊκή τους μάζα.

Μια επικίνδυνη πρακτική, όπως υποδεικνύεται από μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Performance Enhancement & Health.

Σχεδόν ένας στους τέσσερις χρήστες στεροειδών είναι εθισμένος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένας στους έξι ανθρώπους αναφέρει ότι χρησιμοποιούσε στεροειδή παρά τα «επαναλαμβανόμενα σωματικά ή ψυχολογικά προβλήματα που προκάλεσαν

«Βλέπουμε όλο και περισσότερους νεαρούς ενήλικες και εφήβους να επιδίδονται σε επικίνδυνες συμπεριφορές, όπως η χρήση στεροειδών, για να πετύχουν αυτό που πολλοί θεωρούν ότι είναι το ιδανικό ανδρικό σώμα », λέει ο κύριος συγγραφέας αυτής της έρευνας, Kyle T. Ganson, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Και να υπενθυμίσουμε: «Οι περισσότερες προηγούμενες έρευνες σχετικά με τη χρήση στεροειδών επικεντρώθηκαν σε μικρά δείγματα και μοναδικούς πληθυσμούς, όπως οι bodybuilders ή οι επισκέπτες του γυμναστηρίου».

Ως εκ τούτου, αυτός και η ομάδα του διεξήγαγαν την πρώτη μεγάλης κλίμακας επιδημιολογική μελέτη: παρακολούθησαν περισσότερους από 2.700 Καναδούς εφήβους και νεαρούς ενήλικες.

Συνολικά το 1,6% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι έκαναν χρήση στεροειδών στη διάρκεια της ζωής τους , εκ των οποίων το 82% ήταν άνδρες.

Περισσότεροι από ένας στους τέσσερις ανθρώπους είπαν ότι ένιωσαν την επιθυμία να το καταναλώσουν ξανά.

Και περισσότεροι από ένας στους πέντε ανθρώπους είπαν ότι ξεπέρασαν τις αρχικά προγραμματισμένες δόσεις.

Συνολικά, σχεδόν ένας στους τέσσερις χρήστες στεροειδών στη μελέτη μας είχε μέτρια έως σοβαρή εξάρτηση από στεροειδή, προσθέτει ο Kyle T. Ganson.

Αϋπνίες, ακμή, υπερχοληστερολαιμία… Πολλές παρενέργειες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένα από τα πιο κραυγαλέα στοιχεία εθισμού ήταν το γεγονός ότι ένας στους έξι ανθρώπους είπε ότι χρησιμοποιούσε στεροειδή παρά τα «επαναλαμβανόμενα σωματικά ή ψυχολογικά προβλήματα που προκάλεσαν».

Μεταξύ των κυριότερων παρενεργειών είναι:

  • αλλαγές διάθεσης
  • διαταραχές ύπνου (συμπεριλαμβανομένης της αϋπνίας).
  • αύξηση της αρτηριακής πίεσης
  • δερματολογικές διαταραχές όπως η ακμή.
  • και μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης.

Από την άλλη πλευρά, οι χρήστες στεροειδών φαίνεται πιο πιθανό να χρησιμοποιούν μαριχουάνα ή άλλες παράνομες ουσίες , όπως κοκαΐνη , διεγερτικά, MDMA και ψιλοκυβίνη.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτή η πρώτη μελέτη θα ληφθεί υπόψη από τις δημόσιες αρχές για να τονιστεί η πρόληψη.

«Οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να γνωρίζουν τη χρήση στεροειδών και τα αποτελέσματα αυτής της χρήσης, ιδιαίτερα σε αγόρια και νεαρούς άνδρες, για να μειώσουν το στίγμα και να εξασφαλίσουν την κατάλληλη παρέμβαση και παρακολούθηση», καταλήγουν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ