Κόσμος

Ζελένσκι: Συνομιλία 90 λεπτών με Γουίτκοφ και Κούσνερ

Google Logo Προσθέστε το pentapostagma.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Τις προτάσεις της Ουκρανίας για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία έχει ήδη παραδώσει στην αμερικανική πλευρά ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος πραγματοποίησε τηλεφωνική συνομιλία διάρκειας μιάμισης ώρας με τους απεσταλμένους του Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ.

Η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος βρισκόταν στη Μαδρίτη, λίγες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη τριμερή συνάντηση αντιπροσωπειών Ουκρανίας, Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών στο Αμπού Ντάμπι, στις 10 και 11 Νοεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με την ουκρανική προεδρία, στην ατζέντα βρέθηκαν η προετοιμασία των διαπραγματεύσεων, οι μεταπολεμικές εγγυήσεις ασφαλείας και οι ανάγκες της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας.

Οι προτάσεις του Κιέβου και το ραντεβού στο Αμπού Ντάμπι

Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε τη συζήτηση με τους δύο Αμερικανούς απεσταλμένους ιδιαίτερα αναλυτική, επιβεβαιώνοντας ότι οι διπλωματικές επαφές επικεντρώνονται στην προετοιμασία της επόμενης συνάντησης με τη ρωσική πλευρά.

«Οι προτάσεις μας είναι σαφείς και τις έχουμε παραδώσει στην αμερικανική πλευρά», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει στα απαραίτητα βήματα για τον τερματισμό του πολέμου.

Ο ίδιος ζήτησε επιτάχυνση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, χωρίς να παρουσιάσει δημόσια το πλήρες περιεχόμενο των ουκρανικών προτάσεων.

Η συνάντηση στο Αμπού Ντάμπι έχει προγραμματιστεί για τις 10 και 11 Νοεμβρίου, με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με τις προηγούμενες ανακοινώσεις του Γουίτκοφ, τα ζητήματα που αναμένεται να εξεταστούν περιλαμβάνουν τον τερματισμό των εχθροπραξιών, την αποκλιμάκωση, τις διευθετήσεις ασφαλείας και ανθρωπιστικά θέματα.

Η πραγματοποίηση των συνομιλιών δεν προδικάζει συμφωνία, καθώς παραμένουν ουσιαστικές διαφωνίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για τους όρους οποιασδήποτε διευθέτησης.

Patriot και εγγυήσεις ασφαλείας στο επίκεντρο

Πέρα από το διπλωματικό σκέλος, ο Ουκρανός πρόεδρος έθεσε στους Γουίτκοφ και Κούσνερ το ζήτημα της ενίσχυσης της αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας του.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην ανάγκη προμήθειας πρόσθετων πυραύλων αναχαίτισης για τα συστήματα Patriot, καθώς συνεχίζονται τα ρωσικά πλήγματα και πλησιάζει η χειμερινή περίοδος.

Συζητήθηκε επίσης η διμερής συνεργασία Ουκρανίας και ΗΠΑ στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Drone Deals.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράλληλα, την Τετάρτη πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ουκρανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας, του ΝΑΤΟ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και της επιχειρηματικής κοινότητας.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η μεταπολεμική ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, ενώ για την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί νέα συζήτηση στις Βρυξέλλες, αυτή τη φορά με επίκεντρο τις εγγυήσεις ασφαλείας.

Οι επαφές αυτές αποτελούν μέρος της προετοιμασίας ενόψει των διαπραγματεύσεων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει ανακοινωθεί κοινά αποδεκτό σχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ