Υγεία

Ποιοι «κοιμούνται» μαζί σας στο κρεβάτι χωρίς να το ξέρετε – Τι να κάνετε

Οι ζεστές καλοκαιρινές νύχτες προκαλούν εφίδρωση και δημιουργούν το ιδανικό περιβάλλον για να πολλαπλασιαστούν ταχύτατα οι μικροοργανισμοί και τα ακάρεα στο στρώμα του κρεβατιού.

Ένα μέσο στρώμα κρεβατιού περιέχει πάνω από 10.000 ακάρεα οικιακής σκόνης, ενώ τα μαξιλάρια διπλασιάζουν το βάρος τους μέσα σε τρία χρόνια λόγω των ακάρεων που αναπτύσσονται στο εσωτερικό τους, σύμφωνα με τη Βρετανική Αλλεργιολογική Εταιρεία.

Ο μέσος ενήλικας μπορεί να αποβάλλει ακόμη και μισό λίτρο ιδρώτα στη διάρκεια μιας ζεστής καλοκαιρινής βραδιάς σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπορούμε όλοι να μαντέψουμε πού καταλήγει ο ιδρώτας αυτός. Στο στρώμα και το μαξιλάρι μας όπως εξηγεί η βρετανίδα ειδικός Δρ Aggie Mackenzie πιο γνωστή από την παρουσίαση της εκπομπής Αστραφτερά σπίτια στο βρετανικό Channel 4.

Επομένως είναι σημαντικό να διατηρήσουμε το κρεβάτι καθαρό και να μην επιτρέψουμε να διαμορφωθούν οι συνθήκες ζέστης και υγρασίας για την ανάπτυξη μυκήτων και μικροβίων που μπορούν ακόμη και να επιβαρύνουν την αναπνευστική λειτουργία σε όσους έχουν αλλεργική προδιάθεση.

Αρκεί να ακολουθήσουμε ορισμένες βασικές συμβουλές για την υγιεινή του κρεβατιού οι οποίες καθίστανται ακόμη πιο σημαντικές το καλοκαίρι:

  • Δεν στρώνουμε το κρεβάτι αμέσως το πρωί, αφήνουμε στον ήλιο σεντόνια και μαξιλάρια
  • Ανοίγουμε τα παράθυρα οπωσδήποτε για να αεριστεί το δωμάτιο
  • Πλένουμε τα σεντόνια μια φορά την εβδομάδα – το καλοκαίρι ίσως είναι καλύτερα να τα αλλάζουμε δυο φορές την εβδομάδα λόγω μεγάλης εφίδρωσης
  • Πλένουμε τα μαξιλάρια δυο φορές το χρόνο
  • Βάζουμε κάλυμα στο στρώμα και το καθαρίζουμε συστηματικά με ηλεκτρική σκούπα
  • Δεν τρώμε και δεν καπνίζουμε στο κρεβάτι
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Απαράβατος” όρος: Οι ΗΠΑ απαγορεύουν στην Τουρκία να χρησιμοποιήσει εγχώρια πυρομαχικά στην πιθανή απόκτηση μαχητικών F-16 Block 70

Αντιλαμβανόμαστε σε πόσο δεινή θέση βρίσκεται η Τουρκική πολεμική αεροπορία αφού ακόμη και μετά την τυχόν αναβάθμιση...
Ένοπλες Συρράξεις 0

"Έκρηξη" σε ΕΕ-Βαλκάνια: Σε θέση μάχης στην οριογραμμή ο σερβικός στρατός-Κείτονται στους δρόμους στρατιώτες της ΝΑΤΟϊκής KFOR (Βίντεο-Εικόνες)

Άγρια παρέμβαση Λαβρόφ κατά Δύσης-Τουλάχιστον 25 μέλη της νατοϊκής δύναμης KFOR και 52 Σέρβοι έχουν τραυματιστεί-Σε...