Υγεία

Σκόνη γύρη ρύπανση και ακάρεα δυναμιτίζουν τις αλλεργίες

Άνοιξη και αλλεργίες είναι συνοδοιπόροι, ειδικά όταν η άνοιξη εισβάλλει ξαφνικά στη ζωή μας μετά από έναν βαρύ χειμώνα με βροχές και χιόνια, οπότε η γη είναι νοτισμένη και φουντώνουν τα αγριόχορτα και μαζί τους οι αλλεργίες. Οι αλλεργίες είναι το καθημερινό βάσανο εκατομμυρίων ανθρώπων και ειδικά φέτος με την έλευση της αφρικανικής σκόνης η ατμόσφαιρα είναι συχνά θολή αποπνικτική και ενοχλητική για όσους ταλαιπωρούνται από αλλεργική ρινίτιδα και επιπεφυκίτιδα.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής αλλεργιολογίας και παιδιατρικής αλλεργιολογίας Νίκος Παπαδόπουλος, οι αναπνευστικές αλλεργίες εκδηλώνονται με δάκρυα, τσούξιμο στα μάτια, φτάρνισμα, μπουκωμένη μύτη, ζαλάδα και θολό κεφάλι που οφείλονται στο μπούκωμα και τα συμπτώματα μοιάζουν με το κλασικό συνάχι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στις αναπνευστικές αλλεργίες ανήκει και το βρογχικό άσθμα και περίπου ένα στα 10 παιδιά έχουν άσθμα ενώ η συχνότητα εμφάνισης του μειώνεται ελαφρά με την ηλικία και ποσοστό 5%-10% των ασθματικών ασθενών έχουν μέτριο προς σοβαρό άσθμα που σημαίνει ότι κάνουν θεραπεία με βιολογικούς παράγοντες τα πιο μοντέρνα φάρμακα για να το έχουν υπό έλεγχο.

Το άσθμα πυροδοτεί κρίσεις που στέλνουν τον ασθενή στο νοσοκομείο και υποβαθμίζουν συνολικά την υγεία. Τα άτομα που νοσούν με άσθμα και οι άνθρωποι που έχουν χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) έχοντας υπάρξει για χρόνια καπνιστές δυσκολεύονται να αναπνεύσουν όταν ο αέρας γεμίζει αλλεργιογόνα, που μαζί με την αφρικανική σκόνη συνθέτουν ένα «τοξικό» μίγμα ενώ υπάρχει και το φωτοχημικό νέφος για να επιδεινώσει το πρόβλημα.

Συνήθεις ύποπτοι κατ’ οίκον

Οι αλλεργίες ξεκινούν μέσα από το ίδιο μας στο σπίτι όπου εκεί κύριοι ένοχοι είναι τα ακάρεα της σκόνης και άλλα αλλεργιογόνα από τον καπνό του τσιγάρου ή πτητικές ουσίες που χρησιμοποιούμε σαν καθαριστικά και γι’ αυτό θα πρέπει το σπίτι μας να αερίζεται πολύ συστηματικά, κυρίως πολύ νωρίς το πρωί ή πολύ αργά το βράδυ ώστε να μην εισβάλλουν μέσα οι ατμοσφαιρικοί ρύποι καθώς οι έρευνες δείχνουν ότι αν εισβάλει η ρύπανση μέσα στο σπίτι μας τότε εγκλωβίζεται για πολλές ώρες και τα επίπεδα της μπορεί να φτάσουν πολύ ψηλότερα από αυτά του κόκκινου συναγερμού.

Η πρόληψη και η αντιμετώπιση των αλλεργιών ξεκινάει πάντα από το ίδιο μας στο σπίτι με το συχνό καθαρισμό και αερισμό. Αποφεύγουμε τις μοκέτες, μαζεύουμε τα χαλιά και ξεπλένουμε τις βεράντες που αυτή την εποχή είναι κίτρινες όπως και όλα τα έπιπλα έξω στη βεράντα ή στον κήπο και το καπό του αυτοκινήτου (από τη γύρη). Οι άνθρωποι που έχουν αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να αποφεύγουν να κυκλοφορούν τις ώρες που η ατμόσφαιρα γίνεται αποπνικτική και καλό θα είναι -μια και ο κορονοϊός μας άφησε αυτή τη συνήθεια- να χρησιμοποιούν τη μάσκα υψηλής προστασίας για να μην εισπνέουν ατμοσφαιρικούς ρύπους και αλλεργιογόνα.

Σαν τα μάτια σας…

Οι οφθαλμίατροι συμβουλεύουν τα άτομα που ταλαιπωρούνται συχνά από αλλεργική επιπεφυκίτιδα να μην κάνουν κατάχρηση από κολλύρια με κορτιζόνη στη σύνθεσή τους γιατί έτσι μπορεί να αυξηθεί η ενδοφθάλμια πίεση και να οδηγήσει ακόμα και σε πρώιμο γλαύκωμα αφού η αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης γίνεται ύπουλα δεν δίνει συμπτώματα αλλά καταστρέφει προοδευτικά το οπτικό νεύρο.

Έκζεμα & και άλλες δερματικές αλλεργίες

Οι δερματικές αλλεργίες μπορεί να οφείλονται σε επαφή με φυτά που έχουν τέτοιες αλλεργιογόνες ουσίες στα φύλλα τους - όλοι άλλωστε ξέρουμε τι παθαίνουμε εάν σκοντάψουμε πάνω σε μία τσουκνίδα! Η πιο συχνή εξ’επαφής αλλεργία, το έκζεμα έχει γίνει μία μόνιμη κατάσταση ειδικά στο δέρμα των χεριών μας λόγω των πολύ συχνής χρήσης αντισηπτικού για την προστασία από τον κορονοϊό. Είναι μια συνήθεια που μας άφησε σαν «προίκα» η πανδημία και θα πρέπει να κρατήσουμε ένα μέτρο στη χρήση αντισηπτικών για να μην διαταραχθεί πολύ το υδρολιπιδικό φιλμ του δέρματος.

Σύμφωνα με το liberal, με τις πρώτες λιακάδες της άνοιξης κάνουν την εμφάνισή τους και οι φωτοαλλεργίες σαν αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης διαφόρων συστατικών των καλλυντικών μας, σε συνδυασμό με την ηλιακή ακτινοβολία, τα αρώματα και τον ιδρώτα. Στην κατηγορία αυτή ξεχωρίζουν τα αντιρυτιδικά προϊόντα με βιταμίνη Α και α-υδροξυ-οξέα φρούτων (AHA), τα οποία δεν τα πηγαίνουν καθόλου καλά με την UV ακτινοβολία, ενώ μπορεί να ενοχοποιηθούν και κάποια χημικά φίλτρα των αντηλιακών, γι αυτό είναι πιο ασφαλή (και υπο-αλλεργικά) τα αντηλιακά με φυσικά φίλτρα.

Τροφικές αλλεργίες και τσιμπήματα εντόμων

Οι τροφικές αλλεργίες δεν περιμένουν την άνοιξη να εμφανιστούν αλλά μπορεί να εμφανιστούν ανά πάσα στιγμή ξαφνικά χωρίς προηγούμενο ιστορικό. Συνήθεις ύποπτοι είναι διάφορα τρόφιμα όπως το αυγό, το ψάρι, τα φιστίκια, τα καρύδια, ενώ υπάρχει και η φαρμακευτική αλλεργία σε διάφορα φάρμακα, που αποτελεί μια ακόμα απειλή υγείας μετά την κατάχρηση φαρμάκων και την αλληλεπίδραση των συστατικών τους. Τέλος υπάρχει και η αλλεργική αντίδραση μετά από τσίμπημα εντόμου, με τα έντομα να ζουζουνίζουν πιο συχνά γύρω μας όταν η φύση ανθίζει.

Σε περίπτωση σοβαρής αλλεργίας μπορεί κάποιος να υποστεί αναφυλακτικό σοκ, που αντιμετωπίζεται με ενέσεις αδρεναλίνης. Η διάγνωση των αλλεργιών γίνεται με ειδικά τεστ ενώ για την αντιμετώπισή τους χορηγούνται αντιαλλεργικά εμβόλια που είναι στην ουσία ανοσοθεραπείες οι οποίες μαθαίνουν τον οργανισμό να δέχεται το αλλεργικό ερέθισμα και να μην αντιδρά. Τα αντιαλλεργικά εμβόλια τα συνταγογραφούν στον ΕΟΠΠΥ πρωτίστως οι αλλεργιολόγοι αλλά και οι πνευμονολόγοι, οι παιδίατροι και οι ωτορινολαρυγγολόγοι.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές