Υγεία
Ενημερώθηκε στις:

Κορονοϊός: Δραματική η κατάσταση στα νοσοκομεία – «Ασφυξία» στις ΜΕΘ και λίστα αναμονής

Η νέα «έκρηξη» κρουσμάτων από τον κορονοϊό έχει δημιουργήσει μία δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία και ειδικότερα σε αυτά της Αττικής.

Η επιστράτευση γιατρών ήταν μονόδρομος καθώς η κατάσταση στην περιφέρεια της πρωτεύουσας θυμίζει… πόλεμο και γίνεται «μάχη» για μία θέση ΜΕΘ. Η  πίεση στα νοσοκομεία λόγω του κορονοϊού, όχι μόνο δεν υποχωρεί, αλλά διαρκώς αυξάνεται.

Δεκάδες ασθενείς με κορονοϊό βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία του ΕΣΥ στην Αττική χωρίς την απαραίτητη φροντίδα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, καθώς δεν υπάρχει κενό κρεβάτι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το προσωπικό των νοσοκομείων αναγκάζεται να παρέχει μηχανική υποστήριξη της αναπνοής των σοβαρών περιστατικών κορονοϊού σε απλούς θαλάμους, αναμένοντας να αδειάσει κάποια κλίνη.

Τα 3.586 νέα κρούσματα από ρεκόρ 64.421 ελέγχων και οι 699 διασωληνωμένοι που ανακοίνωσε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο από την αρχή της πανδημίας. Το τρίτο επιδημικό κύμα «φουσκώνει» ανεξέλεγκτα. 

Η χώρα βρίσκεται υπό τη δαμόκλειο σπάθη του τρίτου κύματος της πανδημίας, με τους επιστήμονες να προβλέπουν ότι το επόμενο δεκαπενθήμερο, όχι μόνο δεν θα υπάρξει ύφεση, αλλά πιθανότατα θα καταγραφεί μεγαλύτερος αριθμός διασωληνωμένων – υπάρχουν προβλέψεις ακόμη και για 1.000.

Παράλληλα, ο δείκτης θετικότητας είναι σκαρφαλωμένος στο 5,7% δείχνοντας ότι θα αργήσει να υπάρξει η όποια ανάπαυλα στη μεγάλη αυτή μάχη. Με αυτά τα δεδομένα, τα όποια σχέδια για άνοιγμα του λιανεμπορίου φυσικά πάνε πίσω.

Λίστα αναμονής για ένα κρεβάτι


Μόνο στην Αττική, οι διασωληνωμένοι με κορονοϊό ξεπέρασαν τους 400. Ένας στους 4 νοσηλεύεται εκτός ΜΕΘ.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) που κατέθεσε αναφορά στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τους διασωληνωμένους ασθενείς εκτός εντατικής, ορισμένοι εξ’ αυτών περιμένουν για μέρες στη λίστα αναμονής για ένα κρεβάτι ΜΕΘ.

Με βάση τον έκτακτο σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, σήμερα Τετάρτη, στις εφημερίες του ΕΣΥ για τα Non Covid περιστατικά μπαίνει το 251 ΓΝΑ, καθώς και ο Ερυθρός Σταυρός ως νοσοκομείο αποκλειστικής νοσηλείας Covid περιστατικών.


Θλιβερά ρεκόρ κρουσμάτων και διασωληνωμένων


Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τρίτη 3.586 νέα κρούσματα, 699 διασωληνωμένους και 51 θανάτους. Ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων καταγράφηκε και στην Αττική (1.779).

Το Λεκανοπέδιο καταγράφει τριπλάσια νούμερα νέων διαγνώσεων σε όλες της περιφερειακές της ενότητες πλην των Νήσων. Από τα σημερινά 1.779 κρούσματα 470 εντοπίζονται στο κέντρο, 320 στον Πειραιά, 282 στα Δυτικά Προάστια, 244 στην Ανατολική Αττική και 121 στη Δυτική, 180 στα Βόρεια και 144 στα Νότια Προάστια και 18 στις Νήσους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η πανδημία φουντώνει και στη Μακεδονία με ένα μεγάλο τριψήφιο για τη Θεσσαλονίκη (398) και έπειτα 37 για την Ημαθία, 31 για το Κιλκίς, 53 για την Πέλλα, 23 για την Πιερία, 48 για τη Χαλκιδική και 36 για τις Σέρρες από την Κεντρική και για τη Δυτική 15 στα Γρεβενά, 28 στην Καστοριά και 82 στην Κοζάνη, με τις δύο τελευταίες περιφέρειες να ανάγονται σε οδηγούς της πανδημίας στην περιφέρεια.


Σταθεροποιητικές ή πτωτικές τάσεις έδειξαν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα για το διάστημα 15 έως 21 Μαρτίου 2021, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Να σημειωθεί ότι την περασμένη Παρασκευή, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, είχε επισημάνει την πίεση που ασκείται στα νοσοκομεία της Αττικής και της Αχαΐας, με αυξητικές τάσεις στη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη.

Lockdown: Άνοιγμα… τον Μάιο

Μετά και το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων και διασωληνωμένων, μπήκε οριστική ταφόπλακα στο σενάριο που ήθελε τα καταστήματα να σηκώνουν ρολά στις 29 Μαρτίου, ενώ δεν είναι λίγοι που διατηρούν αμφιβολίες ακόμα και για την πιθανότητα να ανοίξουν στις 5 Απριλίου.

Όσο η πανδημία “καλπάζει” κάθε σχεδιασμός “παγώνει”, και πλέον όλοι συνομολογούν ότι το τελικό ορόσημο για άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων είναι η 3η Μαΐου. 

Το αργότερο έως τότε εκτιμούν ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα θα έχουν επιτρέψει σταδιακά το άνοιγμα, καταρχήν του λιανεμπορίου, μετά των σχολείων και τέλος της εστίασης και άλλων παράπλευρων κλάδων.

Αυτή την Παρασκευή, στην καθιερωμένη σύσκεψη τους οι Επιστήμονες θα εκτιμήσουν εκ νέου την κατάσταση και θα κάνουν μια πρώτη εκτίμηση αν μπορούν να υπάρξουν οι συνθήκες ώστε το λιανεμπόριο να ανοίξει στις 5 Απριλίου.

Στο τραπέζι θα συζητηθεί και το θέμα της άρσης των διαδημοτικών μετακινήσεων (και) με το αυτοκίνητο (κωδικός 6 στο SMS).

 

Τι θα γίνει με τον τουρισμό

“Το αργότερο την επομένη του Πάσχα θα πρέπει η χώρα να “κινείται” για να ανοίξει και ο τουρισμός στις 14 Μαίου” δηλώνει πηγή του Μαξίμου, τονίζοντας με έμφαση πως το στοίχημα του τουρισμού, δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κυβέρνηση για το λόγο αυτό προετοιμάζει μέτρα στήριξης για κλάδους του τουρισμού που έχουν πληγεί καίρια, με έμφαση στη θέσπιση κινήτρων, προκειμένου οι ξενοδόχοι να μπορέσουν να προχωρήσουν σε προσλήψεις προσωπικού.

Ταυτόχρονα, ο στόχος παραμένει ο εμβολιασμός όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών στο επόμενο διάστημα. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ