Οικονομία

Άρχισαν ξανά τα όργανα - Λευκός Οίκος και Γκίλφοϊλ πρεσάρουν άγρια την κυβέρνηση να δώσει χρήματα του ελληνικού λαού στην Ουκρανία

Ξεκίνησαν ξανά τα όργανα σε ότι αφορά το ταμείο PURL για την Ουκρανία στο οποίο συμμετέχουν μεγάλες χώρες της Ευρώπης, με στόχο όμως τώρα την Ελλάδα, την οποία οι Αμερικανοί βλέπουν ότι αποπληρώνει νωρίτερα τα δάνεια της, και είπαν να την πιέσουν για να δοθεί χρήμα σε έναν χαμένο στην κυριολεξία πόλεμο στην Ουκρανία, μόνο και μόνο για να χρηματοδοτηθεί η αμερικανική πολεμική βιομηχανία.       

Οι πιέσεις σχετικά με την συμμετοχή της Ελλάδας στο ταμείο PURL όχι μόνο επανέρχεται δυναμικά τις τελευταίες ημέρες, αλλά γίνεται βραχνάς για την κυβέρνηση, αφού ΗΠΑ και Αμερικανίδα πρέσβης μας πιέζουν να δώσουμε ζεστό χρήμα του ελληνικού λαού, που μαζεύεται με κόπο και αίμα, για να αγοραστούν αμερικανικά οπλικά συστήματα για την Ουκρανία.

Λίγο πριν από τη χθεσινή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου μετείχε και ο Γιώργος Γεραπετρίτης, στελέχη της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα μετέφεραν νέο αίτημα από την Ουάσιγκτον.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση να ανακοινώσει άμεσα τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα PURL, ακόμη και από τον ίδιο τον υπουργό Εξωτερικών κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, καθώς και να υπογράψει τη Γενική Συμφωνία Πλαισίου (GFA) που θα επιβεβαιώσει τη δέσμευση της χώρας.

Οι Αμερικανοί ουσιαστικά μας εκβιάζουν με μια πρωτόγνωρη πίεση να μην βρεθούμε στη μειοψηφία των χωρών που δεν θα συνεισφέρουν στο ταμείο.

Η χρηματοδότηση του προγράμματος PURL αποτελεί κύρια προτεραιότητα για την αμερικανική διπλωματία, με την Ελλάδα να βρίσκεται στο επίκεντρο των αμερικανικών πιέσεων.

Το ίδιο θέμα είχαμε και από την νέα πρέσβειρα, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, η οποία έθεσε το θέμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και στους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας.

Η πιο πρόσφατη παρέμβαση έγινε από κατώτερα στελέχη, γεγονός που επιβεβαιώνει την επίμονη διπλωματική πίεση.

Οι πιέσεις πάντως αναμένεται να ενταθούν, καθώς η στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία εμφανίζει σημάδια κόπωσης. Σύμφωνα με συμμάχους σε ΕΕ και ΗΠΑ, η παροχή οπλικών συστημάτων πρέπει να συνεχιστεί ανεξάρτητα από την πορεία των συνομιλιών για μια πιθανή ειρηνευτική διαδικασία.

Δηλαδή η κυβέρνηση Τραμπ με έναν αποικιακό τρόπο συμπεριφοράς, απαιτεί από την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης να " ξηλωθούν" εν μέσω οικονομικής κρίσης στην Γηραιά ήπειρο, για έναν χαμένο πόλεμο που ούτε οι Αμερικανοί στηρίζουν, μόνο και μόνο για να πάρει χρήμα η αμυντική βιομηχανία της χώρας τους.  

Στο ίδιο μοτίβο ευρίσκεται και ο γγ. του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, που ανακοίνωσε ότι το PURL έχει τη στήριξη των δύο τρίτων των κρατών-μελών και δεσμεύσεις ύψους 4 δισ. ευρώ,  ποσό που θεωρείται εξαιρετικά χαμηλό σε σύγκριση με τα περίπου 300 δισ. δολάρια οπλικών συστημάτων που έχουν δοθεί στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου.

Τι έχει παραχωρήσει η Ελλάδα στην Ουκρανία

Η Ελλάδα έχει παράσχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, αποστέλλοντας πυρομαχικά και στρατιωτικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων βλημάτων πυροβολικού των \(203\) χιλιοστών και πυροβόλων όπως τα M110A2.

Οι παραδόσεις αυτές γίνονταν είτε απευθείας είτε μέσω διαμεσολαβητών όπως η Τσεχία και αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης στην Ευρωπαϊκή Βουλή για την καταγραφή του κόστους-οφέλους, όπως αναφέρθηκε τον Αύγουστο του 2024.

Από τον Φεβρουάριο του 2022, που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Ελλάδα έχει στείλει τέσσερα μεγάλα πακέτα αμυντικής βοήθειας προς την Ουκρανία και τουλάχιστον 5 μικρότερα. Σε αυτά περιλαμβάνονται τεθωρακισμένα, αντιαρματικά, μπαζούκας, τυφέκια, σφαίρες και βλήματα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οικονομία 0

Είναι ολετήρες των λαών της Ευρώπης-Τι απίστευτο ζήτησε η ΕΚΤ από την Μελόνι για τον χρυσό της χώρας- Ο ελληνικός χρυσός που βρίσκεται;

Ποιοι κρύβονται πίσω από τις Βρυξέλλες και σχεδιάζουν να απομυζήσουν τα ασημικά των κρατών μελών όντας έχοντας αποτύχει...