Ειδικότερα, σύμφωνα με το Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ στις 19 Απριλίου 2022 οι μέγιστες τιμές διατηρήθηκαν στην Ελλάδα στα 3,50-3,65 ευρώ/κιλό και στην Ιταλία στα 4,40 ευρώ/κιλό, ενώ αντίθετα στην Τυνησία εκτινάχθηκαν από 3,38 στα 3,63 ευρώ/κιλό.
Εξαίρεση παρουσιάστηκε στην Ισπανία όπου οι μέγιστες τιμές έπεσαν (μάλλον προσωρινά) από 4,60 έφτασαν στα 3,49 ευρώ/κιλό ενώ, αντίθετα, οι ελάχιστες αυξήθηκαν από 3,22 σε 3,39 ευρώ/κιλό.
Οι διακοπές του Πάσχα για Καθολικούς και Ορθοδόξους φαίνεται ότι οδήγησαν σε ανάλογες διακοπές και τις αγοραπωλησίες ελαιολάδου στις Ευρωπαϊκές Μεσογειακές χώρες, αφήνοντας τις πιθανές εξελίξεις για μετά τις διακοπές. Πάντως -όπως εκτιμά ο ΣΕΔΗΚ- ο ορίζοντας των εξελίξεων παρουσιάζεται αρκετά θολός αφού η ενεργειακή κρίση φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά και την προσφορά αλλά και την ζήτηση.
Παγκόσμιο εμπόριο ελαιολάδου 2021/22
Τους πρώτους τρεις μήνες της καλλιεργητικής περιόδου 2021/22 (Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2021), οι εξαγορές εντός της ΕΕ μειώθηκαν κατά 8% και οι εξωκοινοτικές εισαγωγές μειώθηκαν κατά 12% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους.
Ο παρακάτω πίνακας, που δημοσίευσε το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας, αποτυπώνει το εμπόριο ελαιολάδου και πυρηνελαίου σε οκτώ χώρες τους πρώτους τρεις μήνες της καλλιεργητικής περιόδου 2021/22 (Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2021).
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 9% στην Αυστραλία, 27% στη Βραζιλία, 40% στον Καναδά, 22% στη Ρωσία και 13% στις ΗΠΑ σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους. Επίσης, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 3% στην Ιαπωνία και 8% στην Κίνα.