δολάριο με μάσκα
Οικονομία

Η πανδημία τσακίζει τις οικονομίες και οι δισεκατομμυριούχοι βλέπουν κέρδη!

Από την έναρξη της πανδημίας, ο συνολικός πλούτος τους αυξήθηκε κατά 25% και ξεπέρασε τα 10 τρισ. δολάρια.

Το συγκεκριμένο ορόσημο καταρρίφθηκε μάλιστα την ίδια περίοδο που ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, ο Τζεφ Μπέζος. για πρώτη φορά έσπασε το "φράγμα” των 200 δισ. δολαρίων. Η καθαρή περιουσία του Μπέζος ξεπέρασε το όριο των 200 δισ. δολαρίων τον Αύγουστο, ακριβώς την εποχή που η UBS και η PwC συγκέντρωναν τα στοιχεία για τη σύσταση της ετήσιας έκθεσής τους για τους δισεκατομμυριούχους του κόσμου.

Η εν λόγω έκθεση, που δημοσιεύθηκε σήμερα (7 Οκτωβρίου), καταδεικνύει ότι η συνδυαστική περιουσία των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη περίοδο μέσα στην τελευταία δεκαετία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου, οι δισεκατομμυριούχοι είδαν τις "τσέπες” τους να "φουσκώνουν” κατά 27%, και από τα 8 τρισ. δολάρια στις αρχές Απριλίου να κατέχουν πλέον περισσότερα από 10 τρισ. δολάρια. Εξέλιξη που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα κρατικά πακέτα δημοσιονομικής τόνωσης.

"Ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων συσχετίζεται ευρύτερα με τις χρηματιστηριακές αγορές”, αναφέρει η έκθεση "Riding the Storm” που εκπόνησαν από κοινού η UBS και η PwC. "Από τα τέλη Μαρτίου, τα τεράστια πακέτα δημοσιονομικής και ποσοτικής χαλάρωσης τροφοδότησαν την ανάκαμψη των χρηματοοικονομικών αγορών”, προσθέτει η έκθεση.

Πάνω από το ήμισυ των μετοχών που κατέχουν τα αμερικανικά νοικοκυριά βρίσκεται στα χέρια του πλουσιότερου 1% των Αμερικανών, σύμφωνα με έρευνα της Goldman Sachs που κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο. Καθώς δε οι αγορές από τον Μάρτιο συνεχώς ενισχύονται, οι πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη καταγράφουν μεγαλύτερα κέρδη.

Το πακέτο CARES Act της αμερικανικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού απλώς συνέβαλε στην αύξηση αυτών των κερδών. Ένα κενό στη νομοθεσία που θεσπίστηκε τον Μάρτιο επέτρεψε σε εκατομμυριούχους να επωφεληθούν λαμβάνοντας περίπου 1,7 εκατ. δολάρια έκαστος από την κυβέρνηση. Επιπλέον, 133 μεγάλες εταιρείες έχουν λάβει από τότε μέχρι σήμερα κεφάλαια 5 δισ. δολαρίων από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα κρατικά πακέτα δημοσιονομικής τόνωσης ύψους άνω των 16 δισ. στερλινών (20,6 δισ. δολαρίων) κατευθύνθηκαν απευθείας σε εταιρείες που ανήκουν σε δισεκατομμυριούχους, όπως αποκάλυψαν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τον Ιούνιο.

"Η τρέχουσα πανδημία μεγέθυνε κάθε πτυχή ανισότητας στην κοινωνία μας”, επεσήμανε μία εκπρόσωπος των δισεκατομμυριούχων, η Μελίνα Γκέιτς, κατά την παρουσίαση, τον προηγούμενο μήνα, της Έκθεσης Στόχων που εκπονεί το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς.

Η εν λόγω έκθεση καταγράφει την πρόοδο που συντελείται όσον αφορά τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τον Στόχο νούμερο 10, που επιδιώκει τη "μείωση των ανισοτήτων”, καταγράφεται περαιτέρω υποχώρηση καθώς οι πλούσιοι γίνονται ολοένα πλουσιότεροι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δωρεές ρεκόρ από τους δισεκατομμυριούχους, αλλά όχι για πολύ

Μπορεί η πανδημία του κορονοϊού να συνέβαλε στην αύξηση των περιουσιών των πλουσίων του πλανήτη, την ίδια στιγμή όμως οδήγησε και στην αύξηση των δωρεών που κάνουν οι δισεκατομμυριούχοι. Η έρευνα των UBS και PwC καταδεικνύει ότι οι δωρεές τους σήμερα είναι μεγαλύτερες από ποτέ άλλοτε.

Η έκθεση επισημαίνει, μάλιστα, "ότι ενδεχομένως να πρόκειται μόνο για ένα κλάσμα του συνολικού ποσού (σ.μ. των δωρεών), δεδομένης της τάσης για διακριτικότητα”.

Εξάλλου, περισσότερες από τρεις στις τέσσερις πλούσιες οικογένειες προτιμούν οι δωρεές τους να μην αποκαλύπτονται, σύμφωνα με ξεχωριστή μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας την Τρίτη (6 Οκτωβρίου).

"Η έμφασή τους στη διακριτικότητα σημαίνει ότι το μέγεθος της κοινωνικής συνεισφοράς τους δεν αναγνωρίζεται πάντοτε”, σημειώνει ο Γκάι Χάντσον, εταίρος και επικεφαλής μάρκετινγκ της Stonehage Fleming, η οποία εκπόνησε τη μελέτη "Four Pillars of Capital" (σ.μ. Οι τέσσερις πυλώνες του Κεφαλαίου).

Ωστόσο, η μελέτη της Stonehage Fleming αποκαλύπτει ότι αυτή η τάση δεν αναμένεται να συνεχιστεί. Συγκεκριμένα, στην ερώτηση "Εκτιμάτε ότι θα δωρήσετε περισσότερα φέτος, εξαιτίας του κορονοϊού, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια;”, περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες στη μελέτη απάντησαν αρνητικά. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η έκθεση των UBS και PwC διαπιστώνει επίσης ότι η αυξημένη τάση για φιλανθρωπία πιθανότατα είναι πρόσκαιρη. Όταν ρώτησαν τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη για το ποια είναι τα σχέδιά τους κατά τους επόμενους 12 μήνες, η φιλανθρωπία δεν ήταν ψηλά στην ατζέντα των περισσοτέρων.

Αντίθετα, η δημοφιλέστερη απάντησή τους ήταν ο "σχεδιασμός της διαδοχής τους”. Η φιλανθρωπία ήταν η έκτη προτεραιότητά τους, ενώ μόλις το 25% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι σχεδιάζουν να "αυξήσουν τις δωρεές” τους το επόμενο 12μηνο.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ακόμη και το εντυπωσιακό ποσό των 7,2 δισ. δολαρίων που διατέθηκε μέσω δωρεών κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, είναι "ψίχουλα” μπροστά στο συνολικό όφελος που είχαν, αντιπροσωπεύοντας μόλις το 0,3% κερδών που κατέγραψαν την ίδια περίοδο.

Στοιχεία σαν κι αυτό, όπως είναι λογικό, αναμένεται να αυξήσουν τις εκκλήσεις προς τους δισεκατομμυριούχους να αξιοποιήσουν καλύτερα τα χρήματά τους, ή τις πιέσεις προς τις κυβερνήσεις να εξετάσουν τη θέσπιση ενός φόρου του πλούτου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ