Burevestnik
Ρωσία

«Ιπτάμενο Τσερνόμπιλ»: Ο νέος ρωσικός πυρηνικός πύραυλος κρουζ τρομάζει την Δύση-Φτάνει όλον τον κόσμο με την εμβέλειά του (Εικόνες)

Όπως σας ενημερώσαμε πρόσφατα, ο ρωσικός στρατός ετοιμάζει μία νέα δοκιμή του πυρηνικού πυραύλου κρουζ Burevestnik, ενός όπλου ιδιαίτερα εντυπωσιακού και αρκετά καταστροφικού.

Δυτικές εικασίες, οι οποίες βασίζονται σε δορυφορικές εικόνες από την Ρωσία, εκτιμούν πως η Μόσχα θα εκτοξεύει το εν λόγω όπλο έναντι στόχου στην Θάλασσα Μπάρεντς ή σε περιοχή Νήσων της Νέας Σιβηρίας.

Αν και δεν γνωρίζουμε πότε θα πραγματοποιηθεί η εν λόγω δοκιμή, σίγουρα θα σας ενημερώσουμε πρώτοι για το συμβάν. Όμως μέχρι τότε για να δούμε τις αναφερόμενες δυνατότητες και χαρακτηριστικά αυτού του ολοκαίνουργιου ρωσικού σχεδιασμού;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιος Είναι ο Πύραυλος Skyfall και τι Μπορεί να Κάνει;

Πρώτα από όλα να αναφέρουμε πως ο πύραυλος 9M730 Burevestnik (σημαίνει Thunderbird, δηλαδή «το Πουλί του Κεραυνού») είναι ένας νέος ρωσικός πύραυλος με πυρηνικό σύστημα προώθησης, ο οποίος βρίσκεται σήμερα υπό ανάπτυξη. Το πρόγραμμα σχεδιασμού και ανάπτυξης του εν λόγω όπλου είναι άκρος απόρρητο με αποτέλεσμα να γνωρίζουμε πολύ λίγα για τον πύραυλο.

Το ρωσικό υπουργείο άμυνας αποκάλυψε έναν αριθμό εικόνων αυτού του όπλου, ωστόσο αυτοί οι σχεδιασμοί δεν είναι σίγουρο πως αναπαριστούν τον τελικό σχηματισμό του Burevestnik. Έτσι, μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστη η πραγματική εξωτερική εμφάνιση του πυραύλου. 

Η πρώτη ανακοίνωση του Burevestnik έγινε το 2018, όταν η Μόσχα αποκάλυψε την δημιουργία ενός νέου πυραύλου με πυρηνική μονάδα ισχύος. Τότε η Δύση αποκάλεσε το όπλο SSC-X-9 Skyfall, ενώ η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών ανέφερε πως έλαβαν χώρα κάποιες δοκιμαστικές πτήσεις μεταξύ 2017 και 2019. Τόνισαν ωστόσο πως όλες αυτές οι πτήσεις θεωρήθηκαν αποτυχημένες. Το 2019 οι Αμερικανοί κατάσκοποι δήλωσαν πως σε μία προσπάθεια να ανακτήσουν τα συντρίμμια ενός δοκιμαστικού μοντέλου που είχε πέσει στην Λευκή Θάλασσα, 7 Ρώσοι ειδικοί σκοτώθηκαν και ραδιενέργεια διέρρευσε στο περιβάλλον μετά την έκρηξη του πυραύλου που είχε συντριβή στο σημείο. 

Όπως και να έχει πηγές από την Μόσχα αναφέρουν πως αυτός ο τύπος συστήματος μπορεί να γίνει πλήρως επιχειρησιακός περίπου το 2025.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όσον αφορά την δομή του, πιστεύεται πως ο πύραυλος Burevestnik διαθέτει έναν κινητήρα προώθησης που τον ανυψώνει στον αέρα και ωθεί τον πύραυλο για να αποκτήσει ταχύτητα στον αέρα. Μετά ξεκινά η λειτουργία ενός μικροσκοπικού πυρηνικού αντιδραστήρα, χάρις στον οποίο ρωσικές πηγές αναφέρουν πως ο πύραυλος επιδεικνύει απεριόριστο βεληνεκές. Ο ίδιος πυρηνικός αντιδραστήρας θα μπορούσε να επιτρέπει στον πύραυλο να πραγματοποιεί ελιγμούς, αποφεύγοντας όποιον πιθανό κίνδυνο ανιχνευτεί στην πορεία του όπλου.

Έτσι, ειδικοί από την Δύση εκτιμούν πως ο Burevestnik είναι ένας υποηχητικός πύραυλος χαμηλής παρατηρησιμότητας, δηλαδή stealth, ο οποίος είναι σίγουρα ξεκάθαρος να μεταφέρει πυρηνικές κεφαλές μικρής ισχύος αλλά και συμβατικά όπλα. Κατά πάσα πιθανότητα θα μπορεί να εκτοξεύεται από επίγεια οχήματα εκτόξευσης.

GALLERY

Burevestnik
Burevestnik
Burevestnik
Burevestnik
Burevestnik
Burevestnik
Burevestnik
Burevestnik
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία 0

Επεισόδιο στην Τουρκία με την Δέσποινα Βανδή: Aκύρωσε συναυλία όταν οι Τούρκοι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ - Η απάντησή της

Μόλις η Δέσποινα Βανδή κατάλαβε πως στον χώρο ήταν αναρτημένο ένα πόστερ με την εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ ακύρωσε την...