σιτηρά και Ούγγρος υπουργός γεωργίας
Κόσμος

Νέο Σκάνδαλο με τα Ουκρανικά Σιτηρά! Ούγγρος υπουργός γεωργίας: «Η Ε.Ε. προστατεύει επενδυτές από ΗΠΑ και Σ. Αραβία, όχι τους Ουκρανούς αγρότες!»

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν προστατεύουν τα συμφέροντα της ηπείρου, δήλωσε ο υπουργός γεωργίας της Ουγγαρίας, Ίστβαν Νάγκι, σε δήλωσή του σε δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό την Κυριακή. Ο ίδιος επέκρινε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κομισιόν να μην παρατείνει την απαγόρευση στα ουκρανικά σιτηρά, κατηγορώντας έτσι την Ευρωπαϊκή Ένωση πως προστατεύει «εταιρείες και επενδυτές από τις ΗΠΑ, την Σαουδική Αραβία και την Ολλανδία».

Νέο Σκάνδαλο;

«Μαρτυρούμε την προσπάθεια ενός μεγάλου πολυεθνικού κεφαλαίου να αποκτήσει νέες αγορές» δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός στον σταθμό, σύμφωνα με την MTI.

Σχολιάζοντας την απόφαση της ουγγρικής κυβέρνησης να διατηρήσει και να παρατείνει την απαγόρευση αγοράς ουκρανικών προϊόντων σιτηρών, ο Νάγκι δήλωσε στην συνέντευξη πως η Ευρωπαϊκή Ένωση προστατεύει τους «αποκαλούμενους Ουκρανούς αγρότες», οι οποίοι «στην πραγματικότητα είναι εταιρείες και επενδυτές από τις ΗΠΑ, την Σαουδική Αραβία και τις Κάτω Χώρες».

Η Ουγγαρία προτείνει η Ε.Ε. να δημιουργήσει ένα ειδικό ταμείο για να υποστηρίξει επίγειες μεταφορές ουκρανικών σιτηρών, έτσι ώστε να μπορούν τα προϊόντα να μεταφερθούν στην Αφρική και στην Αραβική Χερσόνησο από την Κροατία και άλλα βόρεια ελεύθερα λιμάνια, σημείωσε. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση απέρριψε αυτήν την πρόταση.

Η απαγόρευση της Ε.Ε. έληξε στις 15 Σεπτεμβρίου με την Ευρωπαϊκή Κομισιόν να αποφασίζει να μην την παρατείνει, λέγοντας πως τα μέτρα που πάρθηκαν τον φετινό Μάιο εξουδετέρωσαν προβλήματα στις αγορές της Βουλγαρίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας. 

Αντίθετα με αυτές τις δηλώσεις, ο Ούγγρος υπουργός δήλωσε πως οι ευρωπαϊκές αγορές ακόμη πάσχουν από «κορεσμό». Παράλληλα, η απόφαση για άρση της απαγόρευσης ήρθε μετά από συζητήσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και όχι μετά από συζητήσεις μεταξύ των υπουργών των χωρών της Ευρώπης που θα επηρεαστούν από την απόφαση, όπως της Ουγγαρίας, τόνισε ο Νάγκι.

Η απόφαση της Ουγγαρίας να επεκτείνει την απαγόρευση στην ελαιοκάμβρη, στους σπόρους ηλιοτρόπιων, στο αλεύρι, στο μαγειρικό λάδι, στο μέλι, στα αυγά και σε συγκεκριμένα κρέατα ήταν «μία πολύ γενναία και δύσκολη απόφαση» δεδομένου πως τέτοιες αποφάσεις δεν βρίσκονται εντός της δικαιοδοσίας των κρατών μελών της Ευρώπης, πρόσθεσε. Η Σλοβακία και η Πολωνία συμφώνησαν με την απόφαση της Ουγγαρίας και η Ρουμανία αναμένεται να ακολουθήσει επίσης την ουγγρική πρωτοβουλία. Ωστόσο η Βουλγαρία αρνήθηκε την απόφαση αυτή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

αεροπορική βάση Chkalovsky
Ένοπλες Συρράξεις 0

Φρίκη στο Κρεμλίνο μετά την επιδρομή Ουκρανών σαμποτέρ σε μία από τις σημαντικότερες αεροπορικές βάσεις της Μόσχας-Χτυπήθηκε το αεροπλάνο του Πούτιν; (Εικόνες)

Πρόκειται για την βάση Chkalovsky, η οποία φυλάσσεται εντυπωσιακά καλά, ωστόσο και πάλι η ομάδα δολιοφθοράς της...