Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Τι ετοιμάζει η Ρωσία; Δοκιμάζει τον πυρηνοκίνητο βαλλιστικό πύραυλο Burevestnik με απίστευτες τροχιές κατά του ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε από Ρωσικά ΜΜΕ στις 15 Σεπτεμβρίου 2023, η Ρωσία φέρεται να προετοιμάζεται για μια νέα δοκιμή του πυρηνικού πυραύλου κρουζ 9M370 Burevestnik, γνωστού με την ονομασία του ΝΑΤΟ ως SSC-X-9 Skyfall.

Αυξημένη δραστηριότητα έχει παρατηρηθεί στα νησιά της Νέας Σιβηρίας, ιδιαίτερα στο χώρο δοκιμών Pankovo, που πιστεύεται ότι συνδέεται με τις δοκιμές Burevestnik. Αυτές οι πληροφορίες βασίζονται σε δορυφορικές εικόνες που ενημερώνονται συχνά, δεδομένα παρακολούθησης πλοίων και Ειδοποιήσεις προς Αεροπόρους (NOTAM) και προειδοποιήσεις πλοήγησης (PRIP) που εκδίδονται από τον Αύγουστο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φοβούνται επίσης ότι μπορεί ένας πύραυλος που εκτοξεύεται από την τοποθεσία Πάνκοβο να κατευθυνθεί προς τη Θάλασσα Μπάρεντς ή σε έναν στόχο βόρεια των Νήσων της Νέας Σιβηρίας.

Ο ακριβής χρόνος αυτής της επικείμενης δοκιμής, αν όντως είναι επικείμενος, παραμένει αβέβαιος. Το πρώτο NOTAM εκδόθηκε στις 31 Αυγούστου και η παράτασή του έως τις 24 Σεπτεμβρίου υποδηλώνει ότι η εκτόξευση μπορεί να γίνει στο εγγύς μέλλον. 

Οι νορβηγικές αρχές παρακολουθούν στενά την κατάσταση, ιδίως όσον αφορά τις πιθανές ραδιενεργές εκπομπές. Ο ναύαρχος Nils Andreas Stensønes, επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Νορβηγίας, εξέφρασε αυτές τις ανησυχίες στον Barents Observer, δηλώνοντας ότι «οι υπηρεσίες πληροφοριών παρακολουθούν στενά τα ρωσικά προγράμματα όπλων και τις δοκιμές, συμπεριλαμβανομένου αυτού», χωρίς να παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες.

Αυτή η εξέλιξη είναι μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος όπλων που παρουσίασε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τον Μάρτιο του 2018, το οποίο περιλαμβάνει τον υπερηχητικό πύραυλο Kinjal, το πυρηνικό σύστημα τορπιλών Poseidon και τον πύραυλο 9M730 Burevestnik. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το έργο Burevestnik μοιράζεται ομοιότητες με μια ιδέα που εξερευνήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από σχεδόν έξι δεκαετίες στο πλαίσιο του προγράμματος "Pluton". Ωστόσο, η αμερικανική πρωτοβουλία τελικά εγκαταλείφθηκε λόγω σημαντικών οικονομικών επενδύσεων και τρομερών τεχνικών προκλήσεων.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημόσια έκθεση με τίτλο Εστίαση 2023 που δημοσιεύθηκε από τη νορβηγική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών στις 27 Ιανουαρίου 2023, η Ρωσία δεσμεύεται να συνεχίσει την ανάπτυξη του πυρηνικού συστήματος τορπιλών Poseidon, ενός από τα έξι όπλα που εισήγαγε ο Πούτιν, μαζί με το 9M730 Burevestnik. Η έκθεση προβλέπει «περαιτέρω δοκιμές στα Νησιά της Νέας Σιβηρίας» και εκτιμά ότι θα χρειαστούν πολλά ακόμη χρόνια ανάπτυξης προτού αυτά τα συστήματα τεθούν σε πλήρη λειτουργία.

Το ερώτημα τώρα είναι εάν οι αναμενόμενες δοκιμές, όπως προτείνει η νορβηγική νοημοσύνη, είναι πράγματι επικείμενες. Πρόσφατες αποστολές πληροφοριών που πραγματοποιήθηκαν στη Βόρεια Ευρώπη υπό την επίβλεψη του ΝΑΤΟ έχουν σημειώσει κλιμάκωση τις τελευταίες ημέρες, συμβάλλοντας σε ανησυχίες. Συγκεκριμένα, έχει επεκταθεί οι πτήσεις επιτήρησης στον εναέριο χώρο της Φινλανδίας, φέρνοντάς τις πιο κοντά στην περιοχή του Μούρμανσκ της Ρωσίας, υποδηλώνοντας αυξημένες εντάσεις.

Η ανάπτυξη του 9M730 Burevestnik έχει αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις και αποτυχίες από την έναρξή του, εμποδίζοντας την πρόοδό του προς την πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα, παρόμοια με άλλα ρωσικά στρατιωτικά προγράμματα όπως τοΤ-14 Άρματα δεξαμενή ή το Kurganets-25IFV. Σύμφωνα με πηγές πληροφοριών, ο πυρηνοκίνητος πύραυλος Burevestnik υποβλήθηκε σε τουλάχιστον τέσσερις δοκιμές μεταξύ Νοεμβρίου 2017 και Φεβρουαρίου 2018, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες κατέληξαν σε αποτυχία.

Υπήρξαν επαληθευμένες αναφορές που υποδηλώνουν ότι ένα πρωτότυπο του πυραύλου χάθηκε στη Θάλασσα Μπάρεντς, μια περιοχή ιστορικά συνδεδεμένη με πυρηνικές δοκιμές, ειδικά τη δεκαετία του 1950. Οι εικασίες γύρω από αυτό το περιστατικό εντάθηκαν λόγω της παρουσίας του γερανοφόρου πλοίου KIL-143 σε έναν στολίσκο που αναπτύχθηκε στην περιοχή τον Αύγουστο του 2018.

Ένα χρόνο αργότερα, μια απροσδόκητη αύξηση στα επίπεδα ραδιενέργειας σημειώθηκε στο Severodvinsk μετά από μια έκρηξη στη βάση Nyonoksa στην περιφέρεια Arkhangelsk. Αυτό το περιστατικό αναζωογόνησε τις υποψίες γύρω από το 9M730 Burevestnik. Παρόλο που αναφέρθηκαν προετοιμασίες για μια νέα δοκιμή του πυραύλου στα Νησιά της Νέας Σιβηρίας τον Αύγουστο του 2021, παραμένει αβέβαιο εάν αυτή η δοκιμή πραγματοποιήθηκε τελικά.

Ο πύραυλος Burevestnik, γνωστός και ως SSC-X-9 Skyfall στις αναφορές του ΝΑΤΟ, αποκαλύφθηκε δημόσια από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν το 2018. Χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό μυστικότητας και υπάρχουν περιορισμένες διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με την ανάπτυξη και τις δυνατότητές του σε σύγκριση σε άλλα ρωσικά στρατιωτικά έργα. Το εκτιμώμενο κόστος μονάδας είναι περίπου 5.200.000 $.

Ο πύραυλος διαθέτει ειδική σχεδίαση που στοχεύει στην ελαχιστοποίηση της αποκάλυψης του ίχνους στα εχθρικά ραντάρ και είναι παρόμοιος με τον πύραυλο κρουζ Kh-101. Σε αντίθεση με το Kh-101, το οποίο έχει τα πτερύγια στο πίσω μέρος, τα πτερύγια του Burevestnik βρίσκονται στο πάνω μέρος του βλήματος και αυτά τα πτερύγια είναι σημαντικά μεγαλύτερα από αυτά του Kh-101.

Ο πύραυλος Burevestnik έχει μήκος 12 μέτρα.

Αυτό που κάνει το Burevestnik να ξεχωρίζει από τους συμβατικούς πυραύλους είναι η χρήση μικρού πυρηνικού αντιδραστήρα επί του πυραύλου ως σύστημα πρόωσης.

Η εκτόξευση του πυραύλου Burevestnik από συμβατικά αεροσκάφη, όπως τα βομβαρδιστικά Tu-95MS και Tu-160, μπορεί να μην είναι εφικτή λόγω του μεγέθους του.

Το πυρηνικό σύστημα πρόωσης του πυραύλου του παρέχει τη δυνατότητα να ακολουθεί μη συμβατικές τροχιές πτήσης, γεγονός που καθιστά δύσκολο για τους αντιπάλους να προβλέψουν, να παρακολουθήσουν και να αναχαιτίσουν. Έχει σχεδιαστεί με προηγμένη τεχνολογία stealth, μειώνοντας σημαντικά τη διατομή του ραντάρ, ειδικά όταν πετάει σε χαμηλά ύψη.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F-16
Ένοπλες Συρράξεις 0

Μόλις Τώρα: Πρώτη εμφάνιση ουκρανικών μαχητικών F-16 πάνω από την Οδησσό λένε Ρώσοι -Εξαϋλώθηκε ουκρανική στρατηγική γέφυρα (Βίντεο)

Πάνω από την Οδησσό λέγεται πως εθεάθησαν τα πρώτα ουκρανικά μαχητικά F-16, τα οποία ειπώθηκε μάλιστα πως επιχειρούν...