Ρωσία

Στόλτενμπεργκ: Η εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων σε αεροπλάνα F-16 δεν σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ συμμετέχει στη σύγκρουση

Η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων να μπορούν να πετούν μαχητικά αεροσκάφη F-16 αμερικανικής κατασκευής δεν καθιστά το ΝΑΤΟ μέρος της σύγκρουσης στην Ουκρανία, δήλωσε την Τρίτη ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

"Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Βοηθάμε την Ουκρανία να εφαρμόσει αυτό το δικαίωμα. "Αυτό δεν κάνει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και του ΝΑΤΟ μέρος της σύγκρουσης " , δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, σύμφωνα με την Agerpres.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ εκτίμησε ότι η ανακοίνωση που είχαν προηγουμένως γίνει από πολλές χώρες σχετικά με την προθυμία τους να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς πιλότους στο F-16 δείχνει την επιθυμία να υποστηρίξουν την Ουκρανία ενόψει μιας μακροχρόνιας ρωσικής εισβολής.

«Αυτό καταδεικνύει την προθυμία μας να υποστηρίξουμε την Ουκρανία και να προετοιμαστούμε για μακροπρόθεσμο ορίζοντα», είπε ο Στόλτενμπεργκ κατά την άφιξή του στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία συμμετέχει ως προσκεκλημένος.

Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, απείλησε την Τρίτη ότι «όσο πιο καταστροφικά θα είναι τα όπλα που παραδίδονται στην Ουκρανία, τόσο πιο πιθανό γίνεται το σενάριο αυτού που ονομάζεται πυρηνική αποκάλυψη».

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε τη σημασία της «στενής συνεργασίας» μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι «μόνο τους τελευταίους μήνες» ήταν δυνατή η παράδοση στο Κίεβο άρματα μάχης και πυραύλων κρουζ μεγάλου βεληνεκούς που «κάνουν η διαφορά στο πεδίο της μάχης».

Ο Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε το γεγονός ότι ορισμένες δυτικές χώρες θα αρχίσουν να εκπαιδεύουν Ουκρανούς πιλότους να χειρίζονται μαχητικά αεροσκάφη F-16, καθώς αυτό «μας δίνει την ευκαιρία, τη δυνατότητα να λαμβάνουμε αποφάσεις και σχετικά με τις παραδόσεις των F-16 στην Ουκρανία ».

Αρκετά κράτη μέλη του ΝΑΤΟ έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς πιλότους ώστε να μπορούν να χειρίζονται τα F-16, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας και της Πολωνίας. Εκτός από τις παραδόσεις όπλων, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ είπε ότι για να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία, τα συμμαχικά έθνη πρέπει επίσης να αυξήσουν την παραγωγή όπλων και πυρομαχικών, ένα θέμα που είπε ότι θα αποτελέσει μέρος των συζητήσεων των μελλοντικών υπουργών.

«Πρέπει να αποφύγουμε τη δημιουργία νέων φραγμών μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ, πρέπει να ενισχύσουμε τη διατλαντική βιομηχανική βάση για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να αποκαταστήσουμε τα δικά μας αποθέματα, να εγγυηθούμε τη δική μας αποτροπή και άμυνα, αλλά και να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία», είπε ο Στόλτενμπεργκ. .

Είπε ότι έχει προσκαλέσει εκπροσώπους της αμυντικής βιομηχανίας από συμμαχικές χώρες σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί κατά την επόμενη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, που έχει προγραμματιστεί για τις 15-16 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Θα συγκεντρώσει υπουργούς αμυντικής βιομηχανίας και άμυνας από συμμαχικές χώρες.

Ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι κάλεσε εκπροσώπους της Ουκρανίας στην εν λόγω συνάντηση, καθώς και τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, και τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την εσωτερική αγορά, Τιερί Μπρετόν. Στόχος είναι να εξασφαλιστεί μια «όσο το δυνατόν πληρέστερη συνεργασία με την αμυντική βιομηχανία», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ