O Πάπας Λέων και η εκλογή από τον Κονκλάβιο αποτέλεσαν μεγάλη έκπληξη με τον διάδοχο του Πάπα Φραγκίσκου να διαφοροποιείται από τον προκάτοχο του όσον αφορά στα άμφια.
Και αυτό διότι ο Πάπας Λέων στην πρώτη του εμφάνιση μετά τον λευκό καπνό και την ψηφοφορία του Κονκλάβιου επέλεξε να επαναφέρει τη μοτσέτα (σε κόκκινο χρώμα).
Ο Πάπας Φραγκίσκος κατά την εκλογή του είχε ντυθεί πολύ λιτά με το λευκό να κυριαρχεί. Δεν είχε αλλάξει τα παπούτσια ή τον σταυρό του, συνεχίζοντας να χρησιμοποιεί αυτά που είχε και πριν από την εκλογή του.
Η λευκή ενδυμασία του Πάπα, γνωστή ως «κασόκιο» (cassock), συμβολίζει την αγνότητα και την αφοσίωση. Συνοδεύεται από το «ζουκέτο» (zucchetto), ένα λευκό σκουφάκι που φορούν μόνο οι Πάπες, και τη «μοτσέτα» (mozzetta), ένα κοντό κάπα που υποδηλώνει την εξουσία του.
Η «στολή» (stole), μια φαρδιά ταινία υφάσματος που φοριέται στους ώμους, και το «παλλίον» (pallium), μια λευκή ταινία από μαλλί αρνιού με έξι σταυρούς, προστίθενται για να υπογραμμίσουν την ποιμαντική ευθύνη και την ενότητα με τους αρχιεπισκόπους. Η «μήτρα» (mitre), το τελετουργικό κάλυμμα κεφαλής, και ο «επιστήθιος σταυρός» (pectoral cross) συμπληρώνουν την ενδυμασία.
Τα χρώματα από τα άμφια έχουν, πάντως, τους δικούς τους συμβολισμούς. Το πράσινο συμβολίζει την ελπίδα και χρησιμοποιείται σε περιόδους χωρίς ιδιαίτερες εορτές, το κόκκινο αντιπροσωπεύει το αίμα των μαρτύρων και τη θυσία του Χριστού, το λευκό την αγνότητα και τη χαρά, το μωβ την μετάνοια και την προετοιμασία, το μαύρο το πένθος, το ροζ τη χαρά μέσα στην περίοδο της μετάνοιας, και το χρυσό την ιδιαίτερη λαμπρότητα των μεγάλων εορτών.
Ο Πάπας Λέων ο 14ος επέλεξε να επαναφέρει τη μοτσέτα (σε κόκκινο χρώμα) ως νέος Πάπας σε σύγκριση με τα απλά λευκά ράσα που επέλεξε ο Φραγκίσκος για τη δική του παπική ενδυμασία την ημέρα της εκλογής του.
Να σημειωθεί ότι η πρώτη αμφίεση ενός Πάπα λειτουργεί σαν «δήλωση προθέσεων» του. Δηλαδή αποκαλύπτει την πνευματική του ταυτότητα, τις θεολογικές του προτεραιότητες και το ύφος ποιμαντορίας που θα ακολουθήσει.
Από τα πιο δημοφιλή το όνομα Λέων
Το όνομα Λέων που επέλεξε να τον ακολουθεί είναι πλέον το τέταρτο πιο συνηθισμένο που διαλέγουν οι πάπες, μαζί με τον Κλήμη. Μόνο τα ονόματα Ιωάννης, Γρηγόριος και Βενέδικτος είναι πιο δημοφιλή.
Ο τελευταίος Πάπας Λέων ήταν ο Λέων ΧΙΙΙ, ο οποίος γεννήθηκε στη γαλλοκρατούμενη Ρώμη το 1810. Διετέλεσε Πάπας από το 1878 έως τον θάνατό του το 1903, δηλαδή για 25 χρόνια στην τέταρτη μεγαλύτερη θητεία στην ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας.
Ο Λέων ΙΓ’ έμεινε στην ιστορία ως πάπας της καθολικής κοινωνικής διδασκαλίας. Έγραψε μια περίφημη ανοιχτή επιστολή προς όλους τους Καθολικούς το 1891, με τίτλο «Rerum Novarum» («Της επαναστατικής αλλαγής»). Το φυλλάδιο αντανακλούσε την καταστροφή που προκάλεσε η Βιομηχανική Επανάσταση στη ζωή των εργαζομένων.
Ο εκπρόσωπος του Βατικανού Ματέο Μπρούνι μετά την εκλογή του νέου Πάπα δήλωσε ότι η επιλογή του ονόματος «αποτελεί σαφή αναφορά στο σύγχρονο κοινωνικό δόγμα της Εκκλησίας, το οποίο ξεκίνησε με το Rerum Novarum».
Ο Μπρούνι επισήμανε ακόμα ότι το όνομα Λέων ήταν μια σκόπιμη αναφορά «στους άνδρες, τις γυναίκες, την εργασία τους και τους εργαζόμενους στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης», δείχνοντας να συνδέει τον ρυθμό της τεχνολογικής αλλαγής της σημερινής εποχής με εκείνον του 19ου αιώνα.
Ο πρώτος Πάπας Λέων, ο οποίος υπηρέτησε τον πέμπτο αιώνα, είναι γνωστός ως «Μέγας Λέων» και μνημονεύεται επειδή έπεισε τον Αττίλα τον Ούννο να σταματήσει την εισβολή του και να γλιτώσει τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία από την καταστροφή. Φυσικά το όνομα Λέων υποδηλώνει δύναμη και θάρρος.