Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Σκιώδης διπλωματία! Γιατί ο Πούτιν χρειάζεται τον Ραΐσι και η ιδιόμορφη σχέση Ρωσίας-Ιράν

Στις 19 Ιουλίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε συνομιλίες στην Τεχεράνη με τον Ιρανό Πρόεδρο Ιμπραήμ Ραΐσι και τον ανώτατο ηγέτη της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η επίσκεψη ήταν το τρίτο ταξίδι του Πούτιν στο εξωτερικό από την έναρξη του πολέμου με την Ουκρανία. Πριν από αυτό, ο Πρόεδρος της Ρωσίας συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής της Κασπίας στο Τουρκμενιστάν και επισκέφθηκε το Τατζικιστάν για συνομιλίες με τον Ιμομάλι Ραχμόν (Emomali Rahmon).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενώ τα προηγούμενα ταξίδια του Πούτιν ήταν αναμενόμενα, η ανάγκη για επίσκεψη στην Τεχεράνη δεν φαινόταν τόσο προφανής. O διδάκτωρ πολιτικών επιστημών, Αλεξάντερ Σουμίλιν (Alexander Shumilin) εξηγεί πώς ήταν η συνάντηση των ηγετών της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας και αν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε κάτι.

«Σύμβολο διχόνοιας και αντιφάσεων»

«Αυτή η συνάντηση έχει συμβολικό νόημα. Ένα είδος συμβολικής συνάντησης των ηγετών των αυταρχικών κρατών που βρίσκονται σε αντίθεση μεταξύ τους και διεκδικούν επιρροή στη Μέση Ανατολή και την περιοχή της Μεσογείου», εξηγεί ο Σουμίλιν.

Ο Πούτιν, ο Ραΐσι και ο Ερντογάν μπορούν επίσης να ενωθούν με κοινές στάσεις εναντίον της Δύσης. Ταυτόχρονα, η Τουρκία δρα σε αυτό το πνεύμα «ελάχιστα και περιστασιακά», ενώ το Ιράν και η Ρωσία αντιτίθενται πλήρως στην ενωμένη «συλλογική Δύση» και υπόκεινται σε κυρώσεις, πιστεύει ο ειδικός.

Ο επίσημος λόγος της συνάντησης ήταν η επίλυση των προβλημάτων της Συρίας στη «μορφή της Αστάνα», αλλά ακόμη και σε αυτό το θέμα, τα κράτη μοιράζονται πολλά, σημειώνει ο Σουμίλιν. Αποκαλεί τις συνομιλίες «σύμβολο διχόνοιας και αντίφασης». 

«Υπάρχει ένα πλήρες αδιέξοδο στη Συρία»

«Ο Ερντογάν [στη συνάντηση στην Τεχεράνη] προσπάθησε να λάβει τη συγκατάθεση για να εφαρμόσει τη γραμμή του για τη διατήρηση τμημάτων του εδάφους της Συρίας, το οποίο τώρα ελέγχει. Διατηρώντας αυτόν τον έλεγχο, πραγματοποιώντας εκείνα τα μέτρα που θεωρεί απαραίτητα στο πλαίσιο του λεγόμενου αντιτρομοκρατικού αγώνα», λέει ο Σουμίλιν.

Την ίδια στιγμή, ο ειδικός πιστεύει ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για διευθέτηση της σύγκρουσης στη Συρία. Σημειώνει ότι η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ αποφεύγει κάθε βήμα για διάλογο με την αντιπολίτευση, αλλά οι ίδιοι οι αντίπαλοι δεν είναι πλέον τόσο ισχυροί όσο παλιά. Ο Σύριος πρόεδρος εναποθέτει τις ελπίδες του στους στενότερους εταίρους του - τη Ρωσία και το Ιράν, ενώ στις διαπραγματεύσεις συμμετέχει η Τουρκία, η οποία έχει πολύ δύσκολες σχέσεις με τη Δαμασκό. Αν μετά την τριμερή συνάντηση κατέστη δυνατό να αναπτυχθούν κάποιες κοινές επιλογές για την εξέλιξη των γεγονότων, τότε αυτές οι αποφάσεις είναι πολύ επιφανειακές, σημειώνει ο ειδικός.

«Καθένας από τους συμμετέχοντες θέλει να δηλώσει την παρουσία του σε αυτή τη χώρα και να εκτονώσει την ένταση όσο το δυνατόν περισσότερο σε σχέση με άλλους συμμετέχοντες στη συνάντηση στην Τεχεράνη. Και αυτό σημαίνει ότι δεν σχεδιάζεται πολιτική διαδικασία. Το αδιέξοδο παραμένει», είπε ο Σουμίλιν.

https://youtu.be/MHlK9KxcXrU

Φιλία, πετρέλαιο και πυρηνική συμφωνία

Ο Ραΐσι, με τη σειρά του, εκτός από τη διατήρηση του τομέα του ελέγχου του στη Συρία, ενδιαφερόταν για θέματα σχετικά με τη σύναψη μιας πυρηνικής συμφωνίας.Τον Μάρτιο, η Ρωσία σταμάτησε τη διαδικασία όταν ζήτησε εγγυήσεις ότι η μελλοντική συνεργασία με το Ιράν δεν θα υπόκειται σε κυρώσεις.

«Η τρέχουσα ηγεσία του Ιράν τείνει να συνάψει αυτή τη συμφωνία το συντομότερο δυνατό και να αποσύρει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο από τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας σε αυτή την ευνοϊκή κατάσταση, να εκμεταλλευτεί τις μάλλον υψηλές τιμές εκεί», είπε ο Σουμίλιν.

Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων για αυτό το θέμα είναι ακόμη άγνωστα, αλλά ο εμπειρογνώμονας δεν αρνείται ότι στο εγγύς μέλλον θα δούμε κάποια βήματα προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των συμμετεχόντων στο JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action).

Δεν είναι επίσης σαφές εάν η Ρωσία και το Ιράν κατάφεραν να συμφωνήσουν για συνεργασία στο θέμα του πετρελαίου. Οι χώρες ανταγωνίζονται, αλλά προσπαθούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και από κοινού να επικεντρωθούν στα πρότυπα του ΟΠΕΚ. Σύμφωνα με τον ειδικό, τα χαρακτηριστικά της αλληλεπίδρασής τους καθορίζονται πλέον από έναν εξωτερικό παράγοντα.

«Αν πάρουμε την ευρωπαϊκή αγορά, τότε σε περίπτωση πυρηνικής συμφωνίας, οι Ευρωπαίοι θα χρησιμοποιήσουν πρόθυμα το ιρανικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, αλλά όχι τα ρωσικά, τα οποία είναι εν μέρει υπό κυρώσεις», είπε ο Σουμίλιν.

Σημειώνει ότι σε αυτή την κατάσταση, η Ρωσία και το Ιράν είναι περισσότερο ανταγωνιστές παρά εταίροι. Η κατάσταση είναι περίπου η ίδια στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπου η Τεχεράνη έχει ήδη συνηθίσει να εργάζεται σε χαμηλότερες τιμές και η Μόσχα εξακολουθεί να είναι νεοφερμένη. Επομένως, ο Πούτιν και ο Ραΐσι δεν έχουν φιλία για τους ενεργειακούς φορείς.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...