Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Yπερτερεί το F-35 ή το F-16 και γιατί βουρλίζονται οι Τούρκοι που στο Αιγαίο θα κυριαρχούν τα Ελληνικά φτερά;

"Η Ελλάδα δεν εγκαταλείπει την πρόκληση! Ποιος θα κερδίσει την αερομαχία, F-16 ή F-35;", είναι ο τίτλος άρθρου  τουρκικού ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία  είναι τα ακόλουθα:

"Η Ελλάδα συνεχίζει τα προκλητικά της βήματα κατά της Τουρκίας. Ένα ενδιαφέρον σενάριο υλοποιήθηκε στην άσκηση που διοργάνωσε η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία στον ουρανό της Κρήτης. Δοκιμάστηκε ένα σενάριο «αερομαχίας» μεταξύ δύο ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 και ενός μαχητικού αεροσκάφους νέας γενιάς F-35.

Δοκιμάστηκε το σενάριο της «dogfight», που σημαίνει ότι τα τζετ των δύο χωρών ελίσσονται το ένα γύρω από το άλλο με περιστροφές για παρενόχληση.

Πριν από το σενάριο, ο Αντιστράτηγος Θεμιστοκλής Μπουρόλιας και οι βοηθοί του ενημερώθηκαν από ειδικούς πιλότους και τεχνικούς του αμερικανικού αεροσκάφους F-35 για τις δυνατότητες και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του F-35 μέσω οπτικού υλικού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Yeni Şafak, διεξήχθη ένα πείραμα για το ποιο θα ήταν το περίεργο αποτέλεσμα εάν τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη F-16 και ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη F-35 εμπλεκόταν σε αερομαχία (dogfight)   πάνω από το  Αιγαίο Πέλαγος. Τον τελευταίο μήνα η Αθήνα πραγματοποίησε άλλες δύο ασκήσεις στα τουρκικά σύνορα στη Δυτική Θράκη. Ενώ χτίζονταν χαλύβδινες γέφυρες πάνω από τον ποταμό Meriç, διάφορα σενάρια και πολεμικές τακτικές δοκιμάστηκαν στο πεδίο.

Κίνηση αντιβαλλιστικών Ραντάρ 

Αναφέρεται ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει σχέδιο τοποθέτησης ραντάρ AESA που εντοπίζουν βαλλιστικούς πυραύλους στο νησί της Κρήτης στη Μεσόγειο. Κατασκευασμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, το ραντάρ αεράμυνας Kronos Grand Mobile High Power (GM HP) επιλέχθηκε από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία ως ολοκληρωμένο σύστημα αεράμυνας και αντιπυραυλικής άμυνας για χρήση στο NAMFI (NATO Missile Firing Facility) που εδρεύει στην Κρήτη. Το ραντάρ αναμένεται να παραδοθεί στην Αθήνα έως το 2024 και να αναπτυχθεί στην Κρήτη."

Θανάσιμος αγώνας-Ποιός κερδίζει F-35 ή F-16 Viper  σε Dogfight; είναι ο τίτλος άρθρου έγκριτου ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

" Η ιδέα μιας αερομαχίας με μαχητικό αεροπλάνο μπορεί να μην είναι ακριβώς μια ιδέα του 21ου αιώνα. Ωστόσο, η νέα ταινία Top Gun: Maverick δείχνει ότι θα μπορούσε να συμβεί υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Αν, ας πούμε, ένα F-16 και ένα F-35 πήγαιναν στον πόλεμο σε έναν τέτοιο αγώνα, ποιος θα κέρδιζε;

Το 2015, εμφανίστηκε μια έκθεση σχετικά με μια σειρά δοκιμών αερομαχίας μεταξύ του νεότερου αμερικανικού μαχητικού stealth, του F-35, και της πλατφόρμας 4ης γενιάς του έθνους, του F-16 Fighting Falcon, και τα αποτελέσματα ήταν καταδικαστικά.

Το F-35, σύμφωνα με την έκθεση, δεν ταίριαζε με τον προκάτοχό του, χάνοντας σκραπ μετά από σκραπ μεταξύ των δύο τζετ. Αλλά, όπως καταλάβαμε έκτοτε  από αυτήν την αναφορά έλειπε κάποιο σημαντικό κεφάλαιο… και το F-35 δεν είναι σχεδόν το χαζό που φαίνεται να είναι.

Σήμερα, οι πιλότοι μαχητικών συχνά απορρίπτουν τη σημασία πραγμάτων όπως το Air Combat Maneuvering (ο τεχνικός όρος για dogfights) όταν τους ζητείται, επισημαίνοντας την εμβέλεια των σύγχρονων αισθητήρων και τα εξαιρετικά αποτελεσματικά όπλα αέρος-αέρος μεγάλης εμβέλειας ως λόγους που δεν θα δείτε θεατρικές παραστάσεις όπως το Maverick. σε ένα πραγματικό πιλοτήριο σύντομα.

Αλλά μην κάνετε λάθος, τα σύγχρονα μαχητικά πρέπει να μπορούν να κερδίζουν μάχες στον αέρα… και η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι πιλότοι που κατευθύνονται σε έναν τέτοιο αγώνα θα διάλεγαν το F-35 κάθε φορά από το ευκίνητο, αλλά πολύ μεγαλύτερο, F-16.

Το F-35 είναι πιο αργό και λιγότερο ευέλικτο από πολλά μαχητικά 4ης γενιάς

Πλατφόρμες όπως το F-35 στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στην επικρατούσα φιλοσοφία ότι οι αερομαχίες ανήκουν στο παρελθόν, δίνοντας μεγάλη αξία στη συγχώνευση δεδομένων και τη χαμηλή παρατηρησιμότητα σε σχέση με την απόδοση του hot-rod.

Στην πραγματικότητα, τα F-35B και C, που είναι εξειδικευμένα για υπηρεσία σε αμφίβια επιθετικά πλοία και αεροπλανοφόρα, περιορίζονται σε σύντομες υπερηχητικές ταχύτητες μόλις 60 δευτερολέπτων ή λιγότερο, προκειμένου να προστατεύσουν τη λεπτή επικάλυψη που απορροφά τα ραντάρ πάνω από τα σκελετά των αεροσκαφών.

Εν τω μεταξύ, τα ταχύπλοα του Ψυχρού Πολέμου, όπως το F-16, μπορούν να έρπουν προς τα 2 Mach όταν πετούν χωρίς πυρομαχικά, και το θρυλικό F-15 υπεροχής στον αέρα μπορεί να τα πάει καλύτερα από 2,5 Mach όταν χρειάζεται να σπεύσει.

Αυτή η αλλαγή προσέγγισης οδήγησε πολλούς να αναρωτηθούν πόσο αποτελεσματικά θα ήταν τα νεότερα μαχητικά της Αμερικής σε μια σύγκρουση σχεδόν ομοτίμων εναντίον πολύ ικανών, αλλά παλαιότερων μαχητικών.

Το Su-57 5ης γενιάς της Ρωσίας μπορεί να μην είναι τόσο εντυπωσιακό, αλλά τα μαχητικά 4ης γενιάς της χώρας, όπως το εξαιρετικά ικανό Su-35, είναι κάτι που πρέπει να δεις. Τα ακροβατικά τους με διάνυσμα ώθησης κάνουν ένα πολύ πιο δυναμικό σόου από αυτό του F-35 , αλλά τι σημαίνει πραγματικά αυτό για την αεροπορική μάχη;

Οι λεπτομέρειες της περιβόητης έκθεσης F-35 vs F-16 του 2015

Το 2015, ο David Axe δημοσίευσε τις λεπτομέρειες μιας αναφοράς που έλαβε και περιγράφει πώς το F-35 κλωτσούσε την ουρά του ξανά και ξανά από το F-16. Οι ασκήσεις φέρεται να πραγματοποιήθηκαν στις 14 Ιανουαρίου 2015, πάνω από το Sea Test Range, το οποίο είναι τμήμα του Ειρηνικού Ωκεανού κοντά στην αεροπορική βάση Edwards της Καλιφόρνια.

Ο αγώνας έγινε μεταξύ ενός σύγχρονου F-16D Block 40 και ενός F-35A της Πολεμικής Αεροπορίας. Το F-35A απαιτεί έναν διάδρομο πλήρους μήκους για απογειώσεις και προσγειώσεις (σε αντίθεση με το STOVL και τα αδέρφια του με δυνατότητα αερομεταφορέα). Το F-35A είναι επίσης το μόνο από τις τρεις επαναλήψεις Joint Strike Fighter που φέρει επί του σκάφους ένα τετράκαννο Gatling όπλο GAU-22/A 25 χιλιοστών, καθιστώντας το καταλληλότερο για τις κοντινές αερομαχίες που προορίζονταν να επαναλάβουν αυτές οι ασκήσεις.

«Η αξιολόγηση επικεντρώθηκε στη συνολική αποτελεσματικότητα του αεροσκάφους στην εκτέλεση διαφόρων καθορισμένων ελιγμών σε ένα δυναμικό περιβάλλον», έγραψε στην έκθεση ένας πιλότος δοκιμής F-35 που δεν κατονομάζεται.

"Αυτό αποτελούνταν από παραδοσιακούς ελιγμούς βασικών μαχητών σε επιθετικές, αμυντικές και ουδέτερες ρυθμίσεις σε υψόμετρα που κυμαίνονται από 10.000 έως 30.000 πόδια."

Το F-35 δεν έφερε εξωτερικά πυρομαχικά ή δεξαμενές καυσίμων, για να διατηρήσει το προφίλ του stealth, ενώ το F-16 μετέφερε εξωτερικές δεξαμενές.

Στην αναφορά του Axe, το προσδιορίζει αυτό ως πλεονέκτημα που πήρε το F-35 στη δοκιμή, αν και η αλήθεια είναι ότι είναι ένα πλεονέκτημα που η πλατφόρμα θα είχε σχεδόν σίγουρα μαζί της σε κάθε μάχη με αεροσκάφος 4ης γενιάς, όπως όλα τα μαχητικά εκείνη την εποχή φέρουν τα όπλα τους εξωτερικά.

Μόλις ξεκίνησε η μάχη, το F-35 φάνηκε να δυσκολεύεται αμέσως, αποδεικνύοντας ανίκανο να ευθυγραμμίσει το Viper στο στόχαστρο του για πλασματικά όπλα λόγω της «υποτονικής» του απόδοσης.

«Ακόμη και με την περιορισμένη διαμόρφωση στόχου F-16, το F-35A παρέμεινε σε ευδιάκριτο ενεργειακό μειονέκτημα για κάθε εμπλοκή», ανέφερε ο μη κατονομαζόμενος πιλότος δοκιμής μετά την άσκηση.

Σε επιθετικούς και αμυντικούς ελιγμούς, το F-35 βρισκόταν σταθερά σε αδυναμία λόγω σε μεγάλο βαθμό της έλλειψης δυνατότητας του να "βάλει τη μύτη του" στραμμένη στον αντίπαλό του.

«Αντί να πιάνει τον ληστή απροστάτευτο τραβώντας γρήγορα προς τα πίσω για να πετύχει το στόχο ο ρυθμός της μύτης ήταν αργός, επιτρέποντάς του να χρονομετρήσει εύκολα το τζίνκ του πριν από την άφεση του όπλου», έγραψε ο πιλότος του JSF, λέγοντας ουσιαστικά ότι χάρη στην αργή μύτη του F-35, ο ρυθμός επέτρεψε στο F-16 να παραμείνει άπιαστο.

Το ίδιο πρόβλημα με τον ρυθμό μύτης επανήλθε στο F-35 όταν άλλαξαν οι ρόλοι, επιτρέποντας στο F-16 να αποκτήσει γρήγορα μια λύση βολής ενώ το Joint Strike Fighter πάλευε να ξεφύγει από το κανόνι του Viper.

Ο μόνος τρόπος με τον οποίο το F-35 θα μπορούσε να κερδίσει ένα διπλό με το Viper, πρότεινε η έκθεση, ήταν να βάλει τον εαυτό του σε έναν ακραίο ελιγμό που του έδωσε την ευκαιρία να στρέψει τη μύτη του στον αντίπαλο για να εκτοξεύσει έναν πυραύλο, αλλά με αυτόν τον τρόπο, έκλεψε την ταχύτητα του F-35, αφήνοντάς το ευάλωτο σε επακόλουθες επιθέσεις.

«Η τεχνική απαιτούσε δέσμευση για απώλεια ενέργειας και ήταν μια προσωρινή ευκαιρία πριν χρειαστεί να ανακτήσει ενέργεια… και τελικά να καταλήξει ξανά αμυνόμενο», έγραψε ο πιλότος.

Η έκθεση, και το συνοδευτικό πλαίσιο από το Axe, φαίνεται να υποδηλώνουν ότι το F-35 είναι σοβαρά κατώτερο από τα παλαιότερα τζετ. Αλλά μόνο αργότερα εμφανίστηκαν οι πραγματικές λεπτομέρειες σχετικά με αυτή τη σειρά ασκήσεων και άλλαξε δραματικά τον τρόπο με τον οποίο έπρεπε να χαρακτηριστούν αυτοί οι αγώνες.

Οι άνθρωποι που μισούν το F-35 έφαγαν την αναφορά… αλλά υπήρχαν ήδη στοιχεία ότι η δοκιμή δεν ήταν το μόνο που έπρεπε να γίνει.

Η έκθεση φάνηκε να επιβεβαιώνει αυτό που πολλοί ήδη πίστευαν για το νέο Joint Strike Fighter της Lockheed Martin, παίζοντας με την ολοένα και πιο δημοφιλή αφήγηση ότι το πρόγραμμα F-35 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (συν) οδήγησε σε ένα μη εντυπωσιακό αεροσκάφος που δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες.

Η αλήθεια είναι ότι η αναφορά ήταν πράγματι πραγματική και το F-35 πραγματικά απέτυχε να προσφέρει έναν άξιο αντίπαλο σε αυτές τις πολύ συγκεκριμένες δοκιμές…

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η αναφορά και η επακόλουθη κάλυψη από τον Τύπο δεν παραπλάνησαν σοβαρά το κοινό σχετικά με τις πραγματικές δυνατότητες του F-35, πόσο μάλλον πώς θα τα πήγαινε πραγματικά σε έναν αγώνα με το σχεδόν 50 ετών F-16.

Το πρώτο σημάδι ότι κάτι δεν πήγαινε καλά ήρθε περίπου στα μισά του αρχικού άρθρου, όπου ο Axe εξηγεί πώς το F-35 μπόρεσε να χρησιμοποιήσει αυτόν τον συγκεκριμένο ελιγμό για να προσανατολίσει τη μύτη του ως το F-16 για να το εμπλέξει με πυραύλους και να σημειώσει τη μοναδική του νίκη.

Φαίνεται ότι ο πιλότος εργαζόταν σκληρά για να πείσει το αεροσκάφος να βρει τον στόχο του… αλλά το F-35 δεν χρειάζεται να προσανατολίσει τη μύτη του σε έναν στόχο για να κλειδώσει πάνω του με βλήματα.

Στην πραγματικότητα, το F-35 μπορεί να πυροβολήσει περίφημα "off-boresight", που σημαίνει ότι μπορεί να στοχεύσει και να πυροβολήσει εχθρικά αεροσκάφη ακόμα και όταν πετούν πίσω από αυτό.

Τι δίνει λοιπόν; Γιατί ένα αεροσκάφος με τόσο προηγμένες δυνατότητες σύντηξης αισθητήρων που μπορεί κυριολεκτικά να αφήσει τον πιλότο να το κοιτάξει όταν στοχεύει αντιπάλους σχεδόν οπουδήποτε δυσκολεύονται να στρέψει τη μύτη του σε ένα F-16;

Η καταδικαστική αναπαράσταση της έκθεσης για το F-35 δεν βασίστηκε καθόλου στις πραγματικές δυνατότητες του τζετ, όπως θα αποδεικνυόταν.

Το αεροσκάφος F-35 που χρησιμοποιήθηκε στην άσκηση, AF-2, ήταν από τα πρώτα F-35 που παραδόθηκαν στην Πολεμική Αεροπορία  και έφερε περιορισμούς λογισμικού που προορίζονταν ειδικά για να εμποδίσουν τον πιλότο να σπρώξει το τζετ οπουδήποτε κοντά στα δομικά του όρια.

Το F-16D ενάντια στο οποίο πετούσε, φυσικά, δεν είχε τέτοιους περιορισμούς. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.

Σε ένα επόμενο κομμάτι που έγραψε ο Kris Osborn για το National Interest, οι λόγοι για την κακή απόδοση του F-35 στις  dogfights άρχισαν να διαμορφώνονται.

«Το εμπλεκόμενο F-35 ήταν το AF-2, το οποίο είναι ένα F-35 που σχεδιάστηκε για δοκιμές επιστημών πτήσης ή πτητικές ιδιότητες του αεροσκάφους. Δεν είναι εξοπλισμένο με έναν αριθμό αντικειμένων που καθιστούν τα σημερινά F-35 μαχητικά 5ης γενιάς παραγωγής», ανέφερε το γραφείο F-35 JPO σε γραπτή δήλωση.

Γιατί λοιπόν το F-35 δεν μπόρεσε να στοχεύσει και να εκτοξεύσει πλασματικούς πυραύλους στον αντίπαλό του F-16 χωρίς να στρέφει τη μύτη του αγώνα απευθείας πάνω του;

Η απάντηση είναι απλή - το F-35 που συμμετείχε σε αυτές τις ασκήσεις δεν διέθετε όλα τα συστήματα που χρειαζόταν για να αξιοποιήσει τις δικές του δυνατότητες.

Το AF-2 «δεν ήταν εξοπλισμένο με τα όπλα ή το λογισμικό που επιτρέπουν στον πιλότο του F-35 να στρίβει, να στοχεύει ένα όπλο με το κράνος και να πυροβολεί εναντίον ενός εχθρού χωρίς να χρειάζεται να στρέφει το αεροπλάνο στον στόχο του».

Το AF-2 F-35 που χρησιμοποιήθηκε σε αυτές τις αερομαχίες δεν είχε επίσης την απορροφητική επίστρωση ραντάρ που είναι απαραίτητη για το προφίλ stealth αυτών των τζετ.

Στην πραγματικότητα, τα τρέχοντα υλικά απορρόφησης ραντάρ (RAM) εκτιμάται ότι απορροφούν πάνω από 70-80% της εισερχόμενης ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας (των κυμάτων ραντάρ), καθιστώντας πολύ πιο δύσκολο για το F-16 να παρακολουθεί το F-35 στο ραντάρ.

Με άλλα λόγια, το F-35 που πολέμησε σε αυτές τις ασκήσεις πετούσε μόνο σε ένα ποσοστό των πλήρων δυνατοτήτων του όσον αφορά τα ακροβατικά, τη στόχευση και την επίγνωση της κατάστασης.

Λοιπόν, ποιος θα κέρδιζε πραγματικά έναν αγώνα μεταξύ των F-16 και F-35 στη μάχη σήμερα;

Εάν ένα F-35 και ένα F-16 βρεθούν σε αντίπαλες πλευρές μιας σύγκρουσης και ξαφνικά σε οπτική εμβέλεια το ένα από το άλλο, to Viper που γυρίζει σφιχτά μπορεί να έχει την ευκαιρία να "σκοράρει φονικά απένατντι στο F-35, αλλά αυτό δεν είναι το το ίδιο με το να λες ότι το F-16 είναι καλύτερο.

Στη μάχη, τα πάντα μπορούν να συμβούν, και πράγματα όπως το λάθος του πιλότου ή κάτι τόσο απλό όπως η θέση στην προσέγγιση μπορεί να δώσει στα λιγότερο προηγμένα αεροσκάφη ένα πλεονέκτημα που μπορούν να πιέσουν…

Αλλά σε πραγματικές συνθήκες μάχης, είναι πολύ πιο πιθανό το F-35 να καταρρίψει οποιοδήποτε F-16 στον αγωνιστικό χώρο πριν καν ο πιλότος της Viper καταλάβει ότι ήταν εκεί.

Είναι δύσκολο να κερδίσεις στην αεροπορική μάχη όταν το αλεξίπτωτό σου είναι ανοιχτό πριν καν καταλάβεις ότι ο αγώνας έχει ξεκινήσει."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Σε μια ελληνοτουρκική σύρραξη θα πρέπει να ξέρουμε ότι τις πρώτες ημέρες οι δύο αεροπορίες θα εστιάσουν στην απόκτηση αεροπορικής υπεροχής.

Για να επιτευχθεί η απόκτηση αεροπορικής υπεροχής από την Ελλάδα στο Αιγαίο και στη Θράκη, η χώρα μας θα εμπλέξει όπως είναι αναμενόμενο τα μαχητικά αεροσκάφη της με σκοπό να καταρρίψει το μείζον των τουρκικών αεροσκαφών από τη μέγιστη δυνατή απόσταση (Πέραν του ορόζοντα), αποφεύγοντας απώλειες φιλίων μαχητικών παράλληλα.

Για το σκοπό αυτό θα χρησιμοποιήσει ως αιχμή του δόρατος τα μαχητικά stealth 5ης γενιάς F-35, καθώς και τα RAFALE4+, επικουρούμενα από τα F-16 Block-70, κάνοντας χρήση πυραύλων αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς.

Τα χαρακτηριστικά stealth του F-35 σε τέτοια περίπτωση θα το καθιστούσαν αόρατο από τα τουρκικά F-16, τα οποία θα πλήττοντο από πολύ μεγάλη απόσταση, χωρίς καν να έχουν δεί στο ραντάρ τους τα F-35...

Επιπλέον το υπερόπλο F-35 χάρη στους αισθητήρες του και τα πολλαπλά μέσα επικοινωνιών, στα πλαίσια διαλειτουργικότητας των οπλικών συστημάτων που είναι βασική παράμετρος για την πλήρη και ορθή εκμεταλλευσιμότητα του συνόλου των φιλίων οπλικών συστημάτων στο σύγχρονο πεδίο μάχης, θα έπαιζε το ρόλο ενός εναέριου κέντρου διοίκησης που θα συντόνιζε τα πυρά άλλων οπλικών συστημάτων μας σε τουρκικούς στόχους.

Συνεπώς για να δούμε σε πολεμικές συνθήκες dogfights στο Αιγαίο, τα παραπάνω θα έχουν προηγηθεί.

Αν τελικά διασωθούν κάποια από τα τουρκικά F-16 και τελειώσουν τα αποθέματα μας σε πυραύλους αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς(πέραν του ορίζοντα),  τότε  ενδεχομένως θα δούμε dogfights  στο Αιγαίο και στη Θράκη, όπου όμως θα εμπλακούν τα ελληνικά ανέπαφα  RAFALE και F-16 με τα τουρκικά F-16, οπότε σημειώσατε καταστροφή και των τελευταίων τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών.

Και λέμε ενδεχομένως αφού γνωρίζουμε ότι όταν μια χώρα, όπως πχ η Τουρκία θα έχει χάσει μεγάλο αριθμό μαχητικών αεροσκαφών της, δεν θα ξεμυτίσει στο Αιγαίο και στη Θράκη, αλλά θα προσπαθεί να διαφυλάξει όπως μπορεί την ενδοχώρα της Τουρκίας.

Αν παρόλα αυτά, πράγμα εξαιρετικά απίθανο, αλλά και κουτό από πλευράς Ελλάδας, βλέπαμε dogfifhts στο Αιγαίο μεταξύ Ελληνικών F-35 με τουρκικά F-16, όσα είχαν απομείνει, τότε ίσως να υπήρχαν κάποιες λίγες τουρκικές επιτυχίες, που δεν θα είχαν καμία απολύτως σημασία για τη νικηφόρα έκβαση υπέρ μας του Ελληνοτουρκικού πολέμου.

Συνεπώς ανάμεσα σε F-35 και F-16 η πλάστιγγα για όλους τους παραπάνω λόγους γέρνει στο πρώτο.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F-16
Ένοπλες Συρράξεις 0

Μόλις Τώρα: Πρώτη εμφάνιση ουκρανικών μαχητικών F-16 πάνω από την Οδησσό λένε Ρώσοι -Εξαϋλώθηκε ουκρανική στρατηγική γέφυρα (Βίντεο)

Πάνω από την Οδησσό λέγεται πως εθεάθησαν τα πρώτα ουκρανικά μαχητικά F-16, τα οποία ειπώθηκε μάλιστα πως επιχειρούν...