Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Τηλεοπτικό διάγγελμα του Πούτιν: «Δεχόμαστε την διπλωματική «οδό» αλλά μέχρι εκεί- Αδιαπραγμάτευτα τα ρωσικά εθνικά συμφέροντα και η ασφάλεια της χώρας»

Διφορούμενη η πρώτη δήλωση του Βλαντιμίρ Πούτιν για την κρίση στην Ουκρανία μετά τις κυρώσεις που επέβαλαν στη Ρωσία τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και οι ΗΠΑ. Ενώ όλοι περιμένουν το πότε θα μπουν τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος τείνει, αλλά υπό όρους, φιλίας στη Δύση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε διατεθειμένος να βρει «διπλωματικές λύσεις» με τους Δυτικούς για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία. Αλλά ξεκαθάρισε ότι τα συμφέροντα και η ασφάλεια της χώρας του είναι «αδιαπραγμάτευτα».

«Η χώρα μας είναι πάντα ανοικτή στον άμεσο και ειλικρινή διάλογο για την εξεύρεση διπλωματικών λύσεων στα πιο περίπλοκα προβλήματα. Ωστόσο τα συμφέροντά μας και η ασφάλεια των πολιτών μας είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτα», τόνισε ο Πούτιν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα με την ευκαιρία της ημέρας του Υπερασπιστή της Πατρίδας.

https://twitter.com/AFP/status/1496367827829559300?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1496367827829559300%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.skai.gr%2Fnews%2Fworld%2Fpoutin-oukraniko-i-mosxa-einai-etoimi-na-anazitisei-diplomatiki-lysi

 

Νεκρός στρατιώτης

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και ακόμη έξι τραυματίστηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες από τους βομβαρδισμούς των φιλορώσων ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία, καθώς παρατηρείται μεγάλος αριθμός παραβιάσεων της εκεχειρίας.

Ο στρατός επεσήμανε στη σελίδα του στο Facebook ότι έχει καταγράψει τις προηγούμενες 24 ώρες 96 περιστατικά βομβαρδισμού από τους αντάρτες, έναντι 84 χθες. Παράλληλα πρόσθεσε ότι οι αυτονιμιστές χρησιμοποιούν βαρύ πυροβολικό, ολμοβόλα και εκτοξευτήρες ρουκετών Grad.

Eνίσχυση των ρωσικών στρατευμάτων προς τα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας

Εν τω μεταξύ, με ομοβροντία κυρώσεων κατά της Ρωσίας αντέδρασε η Δύση μετά την απόφαση του Πούτιν να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες τις δύο «Λαϊκές Δημοκρατίες» στην Ανατολική Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ παρά τις αρχικές προσεχτικές διατυπώσεις, πλέον μιλούν για «έναρξη εισβολής» στην Ουκρανία ενώ για την ώρα φαίνεται να… ενταφιάζονται διπλωματικές πρωτοβουλίες σε επίπεδο κορυφής που θα μπορούσαν να αποκλιμακώσουν την ένταση στην Ουκρανία.

Την ώρα που οι φόβοι για γενικευμένη σύρραξη στην περιοχή της Ουκρανίας αυξάνονται, φαίνεται πως η Ρωσία με μία σειρά από ενέργειες επιχειρεί να δυναμιτίσει το κλίμα στέλνοντας μηνύματα τόσο προς την ηγεσία της Ουκρανίας, όσο και προς τη Δύση, ότι δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει στις αξιώσεις της.

Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζεται η ενίσχυση των ρωσικών στρατευμάτων προς τα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας.

Στο αποκλειστικό βίντεο του in που ακολουθεί διακρίνεται κομβόι στρατιωτικών οχημάτων υποστήριξης που κατευθύνεται προς τα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας.

Ακύρωσε τη συνάντηση με τον Λαβρόφ ο Μπλίνκεν - «Δεν έχει κανένα νόημα σε αυτό το στάδιο»

Εντωμεταξύ, αντιμέτωπη με τον μεγαλύτερο κλυδωνισμό της στον 21ο αιώνα βρίσκεται η διεθνής τάξη πραγμάτων, καθώς η αναγνώριση των «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντόνiετσκ και του Λουγκάνσκ από τη Ρωσία, δεν απειλεί μόνο το μεταψυχροπολεμικό status quo στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά κυρίως τις λεπτές, γεωπολιτικές ισορροπίες μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, πυροδοτώντας ποικίλους συνειρμούς αναφορικά με την αναβίωση ψυχροπολεμικού κλίματος.

Σε Ουάσιγκτον, Μόσχα, Νέα Υόρκη, Βρυξέλλες, Βερολίνο, Λονδίνο και Παρίσι έχει σημάνει «κόκκινος συναγερμός», ενώ υπό το βάρος των καταιγιστικών εξελίξεων, συνεδρίασε χθες εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμπεραίνοντας πως «η Ρωσία πέταξε τη μάσκα». Στήριξη στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας πρόσφεραν την ίδια ώρα ομόφωνα και οι επτά ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη (G7), ενώ υπ’ ατμόν βρίσκεται το ΝΑΤΟ, αναμένοντας ταυτόχρονα «επίθεση ευρείας κλίμακας από τη Ρωσία στην Ουκρανία».


Επιστροφή με διακριτικά

Μολονότι επίκεντρο της διεθνούς κρίσης, αλλά και της κινητοποίησης της διεθνούς οργάνωσης αποτελεί η Ουκρανία, η βαθιά ανησυχία των δυτικών κρατών, ωστόσο, για τις πραγματικές προθέσεις της Μόσχας -όπως εκφράστηκε χθες δια στόματος του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν- εδράζεται κυρίως στην «αλλαγή βαθμίδας» και όχι τόσο στην πρωτοβουλία του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν να υπογράψει το διάταγμα αναγνώρισης των δύο «Λαϊκών Δημοκρατιών» στην περιοχή του Ντονμπάς.

Συγκεκριμένα, έντονο προβληματισμό στους Δυτικούς προκαλεί η επιλογή της επιστροφής της Μόσχας σε ένα παλιό -και εν πολλοίς γνωστό μέτωπο- αυτό της Ουκρανίας, για δεύτερη φορά μετά το 2014. Αυτή τη φορά, όμως, με τον τακτικό της στρατό παρατεταγμένο στη συνοριακή γραμμή με τη γειτονική της χώρα (τουλάχιστον σε 5 σημεία) και με τα ρωσικά στρατιωτικά διακριτικά σε κοινή θέα, δηλαδή σε πλήρη αντιδιαστολή με την «υπόγεια» και περιορισμένη εισβολή της Μόσχας στην Κριμαία 8 χρόνια πριν, αναβαθμίζοντας κατακόρυφα το επίπεδο της απειλής προς το Κίεβο και τους συμμάχους του.

Μπάιντεν: Αρχή μιας εισβολής

Το διεθνή αναβρασμό με φόντο τις αναθεωρητικές κινήσεις της Ρωσίας, αποτύπωσε γλαφυρά χθες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, επισημαίνοντας ότι οι ουκρανικές περιοχές, τις οποίες η Ρωσία αναγνώρισε ως ανεξάρτητα κράτη αφορούν ακόμη και εδάφη που δεν ελέγχονται επί του παρόντος από τους αυτονομιστές, ώστε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν να «επεξεργάζεται δικαιολογίες για να πάει πολύ πιο μακριά». Υπό αυτό το πρίσμα, ο Αμερικανός Πρόεδρος εκτίμησε πως «αυτό είναι η αρχή μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία» και συμπλήρωσε με νόημα πως «δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η Ρωσία είναι αυτή που επιτίθεται, εμείς, επομένως, έχουμε επίγνωση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε».

«Δεν θέλουμε πόλεμο με τη Ρωσία»

Ανακοινώνοντας, παράλληλα, δέσμη κυρώσεων προς τη ρωσική πλευρά, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε λόγο για «μία κατάφωρη παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας», για αυτό «και απαιτούμε καθολική αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα», σημείωσε. Ο ίδιος εμφανίστηκε βέβαιος για το ενδεχόμενο ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, σχολιάζοντας πως «αν δεν είχε σκοπό να επιτεθεί, δεν θα συγκέντρωνε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες και οπλισμό στα σύνορα με την Ουκρανία, ούτε θα μετέφερε φιάλες με αίμα και θα έστηνε νοσοκομείο στην περιοχή».
 

«Δεν θέλουμε πόλεμο με τη Ρωσία και το ξεκαθαρίζω, ότι οι ενέργειές μας είναι αμυντικές» ξεκαθάρισε την ίδια ώρα ο Τζο Μπάιντεν, διαμηνύοντας προς την Μόσχα ότι «θέλουμε όμως να στείλουμε ένα μήνυμα: ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μαζί με τους συμμάχους μας θα υπερασπιστούν κάθε εκατοστό της επικράτειας του ΝΑΤΟ».



«Δεν έχει νόημα σε αυτό το στάδιο»

Η σφοδρότητα της αμερικανικής αντίδρασης εκδηλώθηκε -λίγες ώρες μετά το διάγγελμα του Προέδρου των ΗΠΑ- και μέσω της ακύρωσης της συνάντησης του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν με το Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, παρά τη δεκτικότητα του ενοίκου του Λευκού Οίκου να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι ανακοίνωσε ότι δεν θα συναντηθεί αύριο Πέμπτη όπως ήταν προγραμματισμένο με τον ρώσο ομόλογό του, μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα ως ανεξαρτήτων κρατών των δύο αποσχισθεισών αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών στην ανατολική Ουκρανία. «Τώρα που βλέπουμε ότι η εισβολή άρχισε και ότι η Ρωσία απέρριψε καθαρά τη διπλωματία, δεν έχει κανένα νόημα μια συνάντηση σε αυτό το στάδιο», δήλωσε ο κ. Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ουκρανό ΥΠΕΞ, τον Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Δεν θα επιτρέψουμε στη Ρωσία να χρησιμοποιεί τη διπλωματία ως προκάλυψη ενώ την ίδια στιγμή ταχύνει το βήμα της στον δρόμο της σύγκρουσης και του πολέμου», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Δήλωσε πάντως διατεθειμένος να συνεχίσει τις διπλωματικές προσπάθειες «αν η Ρωσία είναι έτοιμη να λάβει επαληθεύσιμα μέτρα για να αποδείξει στη διεθνή κοινότητα (...) πως μιλάει σοβαρά όταν αναφέρεται σε αποκλιμάκωση και εξεύρεση διπλωματικής λύσης».

«Αν η Μόσχα αλλάξει συμπεριφορά, είμαι διατεθειμένος να συζητήσω», πρόσθεσε. Όμως η Ρωσία «πρέπει να δείξει ότι μιλάει σοβαρά. Οι τελευταίες 24 ώρες έδειξαν το ακριβώς αντίθετο», επέμεινε. Ο αμερικανός υπουργός διεμήνυσε ότι οι οικονομικές κυρώσεις που ανακοίνωσε νωρίτερα ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν θα είναι οι τελευταίες εάν ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματώσει τις απειλές του εναντίον της Ουκρανίας. «Σε κάθε νέα κλιμάκωση από μέρους της Ρωσίας, θα αντιδρούμε με νέα ταχύτατα και σκληρά μέτρα, σε συντονισμό με τους συμμάχους μας, επιπλέον αυτών που ανακοινώθηκαν», προειδοποίησε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Γιατί έφυγαν 50.000 Ρώσοι από την Τουρκία σε λίγους μήνες; Ο Ερντογάν ξαφνικά μειώνει την αγορά του πάμφθηνου ρωσικού φυσικού αερίου

Υπάρχει εκτίμηση για προσκόλληση στις ΗΠΑ παρά την πρόσφατη άρνηση Μπάιντεν-Όλα αυτά σημαίνουν κίνδυνο στο Αιγαίο για...