Ρωσία

Ο Πούτιν και ο Λουκασένκο ενέκριναν στρατιωτικό δόγμα ενώ η Λευκορωσία εξάγει χάος στην υπόλοιπη Ευρώπη

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Αλεξάντερ Λουκασένκο ενέκριναν το στρατιωτικό δόγμα του κράτους της Ένωσης. Αυτό συνέβη σε συνεδρίαση του Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε σε λειτουργία τηλεδιάσκεψης.

«Το διάταγμα που υπογράφηκε με τη Λευκορωσία είναι ένα βήμα προς τα εμπρός, δεν σχετίζεται με την εσωτερική πολιτική κατάσταση, αποσκοπεί σε οφέλη για τους λαούς και των δύο χωρών», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ελπίζουμε πολύ ότι οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν από τις κυβερνήσεις μας την προηγούμενη χρονική περίοδο και τις οποίες επισημοποιήσαμε σήμερα υπογράφοντας το έγγραφο για το οποίο συναντηθήκαμε σήμερα είναι ένα σοβαρό βήμα προόδου», είπε ο Πούτιν, συνοψίζοντας τα αποτελέσματα η συνεδρίαση του Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου της πολιτείας της Ένωσης.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Κράτους της Ένωσης Ντμίτρι Μεζέντσεφ, η έγκριση αυτού του εγγράφου εξαρτάται από την αλλαγή της στρατιωτικοπολιτικής κατάστασης στην περιοχή, την εμφάνιση νέων προκλήσεων και απειλών για τη Λευκορωσία και τη Ρωσία και την άνευ προηγουμένου εξωτερική πίεση στην περιοχή.

Ο Πούτιν τόνισε ότι το υπογεγραμμένο διάταγμα ολοκλήρωσης «δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τις εσωτερικές πολιτικές ατζέντες στις χώρες μας. Συνδέεται με την ανάγκη να λειτουργήσουμε αποτελεσματικά τις οικονομίες μας και να δημιουργήσουμε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, προκειμένου να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα της εργασίας μας, η οποία τελικά στοχεύει στη βελτίωση της ευημερίας των πολιτών μας».

Ο Ρώσος ηγέτης, ευχαρίστησε τις κυβερνήσεις των δύο χωρών για το δύσκολο και πολυδιανυσματικό έργο που επιτελέστηκε.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί, πως Ρωσία και Λευκορωσία γνωρίζουν πολύ καλά ότι σήμερα, λόγω απωλειών στην οικονομία, την κοινωνική σφαίρα και τις απώλειες που σχετίζονται με τη μόλυνση από κορωνοϊό, ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία για την υπέρβαση αυτών των φαινομένων κρίσης, είναι η συνένωση των προσπαθειών των χωρών που βρίσκονται κοντά η μία στην άλλη, που κινούνται σε τρόπους συνεργασίας των προσπαθειών τους στον τομέα της οικονομίας συνολικά, μεμονωμένων βιομηχανιών και αναζητούν λύσεις, συμπεριλαμβανομένων τρόπων ολοκλήρωσης.

Επίσης, σύμφωνα με τον αρχηγό του κράτους, η Ρωσία θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στον αδελφό Λευκορωσικό λαό. Ο Πούτιν σημείωσε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιπλέον, στη συνάντηση εγκρίθηκε μια νέα αντίληψη της μεταναστευτικής πολιτικής. Το έγγραφο καθορίζει τις κατευθύνσεις των δραστηριοτήτων των υπουργείων εσωτερικών, των φορέων κρατικής ασφάλειας, των συνοριακών υπηρεσιών και των υπηρεσιών εξωτερικών υποθέσεων στον τομέα της μετανάστευσης, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες πραγματικότητες.

Το αρχηγείο του ΝΑΤΟ  όμως ανησυχεί καθώς είπε ότι «παρακολουθούν στενά την κατάσταση στα ανατολικά σύνορα της συμμαχίας». Οι αξιωματούχοι του δυτικού στρατιωτικού μπλοκ δήλωσαν ότι μια από τις πιο «ανησυχητικές» περιοχές είναι τα σύνορα της Πολωνίας με τη Λευκορωσία.

 Και ο λόγος της ανησυχίας του ΝΑΤΟ ως προς αυτό συνδέεται, όπως αποδεικνύεται, «με το υβριδικό όπλο του Αλεξάντερ Λουκασένκο». Το ΝΑΤΟ αποκαλεί «υβριδικό όπλο» του Λευκορώσου προέδρου τους μετανάστες που έχουν συσσωρευτεί κοντά στα σύνορα της Πολωνίας. Οι Βρυξέλλες είναι πεπεισμένες ότι το επίσημο Μινσκ «θερμαίνει σκόπιμα την κατάσταση στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ, χρησιμοποιώντας για αυτό πρόσφυγες από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Αυτή η κατάσταση στα σύνορα ανάγκασε την Υπηρεσία Τύπου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας να δηλώσει : «Παρακολουθούμε ένα κύμα μεταναστών που προσπαθούν να εισέλθουν στο έδαφος των συμμάχων μέσω της Λευκορωσίας. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στην οποία οι σύμμαχοί μας στην Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία πιέζονται άμεσα από το καθεστώς Λουκασένκο. Η χρήση των μεταναστών ως υβριδικής τακτικής, υβριδικού όπλου κατά των χωρών του ΝΑΤΟ είναι απαράδεκτη».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κυβερνήσεις των εν λόγω χωρών του ΝΑΤΟ έχουν ζητήσει επείγουσες διαβουλεύσεις με τον Γενικό Γραμματέα Στόλτενμπεργκ. Από την πλευρά του υποσχέθηκε «να μην σταματήσει να παρέχει βοήθεια στον σύμμαχο». Ταυτόχρονα, ούτε η Πολωνία ούτε τα κράτη της Βαλτικής έχουν καταλάβει τι ακριβώς είναι αυτή η βοήθεια.
 

Νωρίτερα αναφέρθηκε ότι στρατιώτες από άλλες χώρες της συμμαχίας αναπτύχθηκαν στην Πολωνία και τη Λιθουανία, οι οποίοι θα βοηθήσουν τους τοπικούς συνοριοφύλακες στην προστασία των συνόρων. Ωστόσο, στη συνέχεια, αρκετές μονάδες ανακλήθηκαν πίσω, όπως αναφέρθηκε, σε σχέση με την ανάγκη «ολοκλήρωσης του προγράμματος ανάπτυξης στα ανατολικά σύνορα της συμμαχίας». Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, η Βαρσοβία και το Βίλνιους δεν μπόρεσαν να κατανείμουν τις ευθύνες μεταξύ των συνοριοφυλάκων τους και των στρατευμάτων που έφτασαν από τη Γερμανία, την Ολλανδία και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης