Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Τι θα συζητήσουν Πούτιν - Ερντογάν στο Σότσι: πως εξηγείται η «αυθάδης» συμπεριφορά του Ερντογάν

Μετά από περισσότερο από μια δεκαετία μάχης, ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία συνεχίζεται. Με την πορεία των στρατιωτικών αποστολών της Δύσης, άλλες αντιπαλότητες και συγκρούσεις συμφερόντων ανοίγουν στο έδαφος μεταξύ μιας σειράς διαφορετικών παικτών.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πρόκειται να συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν στο Σότσι, την Τετάρτη, για μια αναμέτρηση σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στη χώρα της Μέσης Ανατολής. Τις τελευταίες ημέρες, τόσο η Ρωσία όσο και η Τουρκία, έχουν εντείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εντός και γύρω από την τεταμένη επαρχία Ιντλίμπ, όπου η συριακή κυβέρνηση που υποστηρίζεται από τη Ρωσία συνεχίζει να πολεμά τους αντάρτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία.

Το ποιος είναι ποιος του εμφύλιου πολέμου της Συρίας, που έχει αντιπαραθέσει τις ρωσικές ανησυχίες στο Ιντλίμπ με τις τουρκικές, έρχεται σε ένα κλίμα ολοένα και πιο τεταμένων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Μόλις στις 22 Σεπτεμβρίου, κατά την ομιλία του στην 76η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Ερντογάν επιβεβαίωσε εκ νέου τη θέση της Άγκυρας για την Κριμαία, λέγοντας ότι δεν αναγνωρίζει την κυριαρχία της Μόσχας στη χερσόνησο.

Οι πρόεδροι Βλαντιμίρ Πούτιν της Ρωσίας και  Ερντογάν της Τουρκίας, θα συζητήσουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων στην επικείμενη συνάντησή τους, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στη Συρία, το Αφγανιστάν και τη Λιβύη, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Νομίζω ότι η Συρία θα είναι η πρώτη στην ατζέντα, όπως και το Αφγανιστάν, θα ανταλλάξουν επίσης απόψεις για τη Λιβύη και άλλα παγκόσμια ζητήματα», είπε όταν ρωτήθηκε για την ατζέντα των συνομιλιών.

Ο Πεσκόφ τόνισε ότι «κάθε φορά, οι πρόεδροι έχουν πράγματα να συζητήσουν». Σύμφωνα με τον ίδιο, εκτός από τα περιφερειακά θέματα, η ατζέντα των επικείμενων συνομιλιών θα περιλαμβάνει επίσης οικονομικά θέματα "επειδή υπάρχει πράγματι πολλή κοινή δουλειά, όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις, συμπεριλαμβανομένων κοινών οικονομικών έργων, εμπορικών και οικονομικών δεσμών",  σημείωσε ο εκπρόσωπος. "Αυτό ενδιαφέρει τις εταιρείες των δύο χωρών, γι 'αυτό οι πρόεδροι το συζητούν πάντα", πρόσθεσε.

Ο Πούτιν και ο Ερντογάν, αναμένεται να πραγματοποιήσουν συνομιλίες στο ρωσικό θέρετρο του Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα στις 29 Σεπτεμβρίου. Ο Τούρκος ηγέτης δήλωσε νωρίτερα, ότι σχεδιάζει να συζητήσει το θέμα της Συρίας με τον Πούτιν,προκειμένου να βρεθεί μια σημαντική λύση. Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν για τελευταία φορά τον Μάρτιο του 2020 στη Μόσχα. Αργότερα, μίλησαν στο τηλέφωνο και μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω της πανδημίας του κοροναϊού.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι δύο πλευρές δεν μπορούν να είναι χρήσιμες μεταξύ τους. Ο Ερντογάν δεσμεύτηκε να αγοράσει επιπλέον ρωσικά πυραυλικά συστήματα S-400, παρά την απειλή κυρώσεων από τις ΗΠΑ. Εν τω μεταξύ, η τουρκική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου BOTAS διαπραγματεύεται επί του παρόντος, μια νέα σύμβαση  με τη ρωσική Gazprom, για την εξασφάλιση της παράδοσης φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Turkstream. 

Σε άλλο ένα πεδίο ανταγωνισμού, ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία εξελίσσεται η Ουκρανία παράλληλα με τη σχεδόν ψυχροπολεμική αναμέτρηση μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον, για το αν η Ουκρανία θα κλίνει προς τη Δύση ή προς το Κρεμλίνο. Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία, το Κίεβο εξοπλίζεται με τουρκικά ντόρου και ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πολλαπλασιάζει τις εκκλήσεις να ενταχθεί η χώρα του συντομότερα στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Δημιουργείται δηλαδή γύρω από την Ουκρανία, μια αναμέτρηση δυνάμεων και μια ευρύτερη αντιπαράθεση όπως εκείνες που προηγήθηκαν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, στη Λιβύη και στη Συρία, με την Τουρκία να παίζει πάλι τον ρόλο της στιβαρής περιφερειακής δύναμης απέναντι στη Ρωσία.

Εν τω μεταξύ ο Ρώσος  πολιτικός επιστήμονας Yevgeny Satanovsky, σε συνέντευξή του στον εμπειρογνώμονα Semyon Bagdasarov, μίλησε για τα σχέδια του Τούρκου προέδρου Ερντογάν. Σύμφωνα με τον ειδικό, ο σημερινός Τούρκος ηγέτης συνεχίζει την πολιτική ενός από τους προκατόχους του, του Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος «ονειρευόταν» να χτίσει το Οθωμανικό Λιμάνι. 

Ο Σατανόφσκι υπενθύμισε, ότι ο χάρτης των τουρκικών εδαφών ξεκινά από τις τουρκικές κοινότητες στη Γερμανία και τελειώνει με τη Γιακουτία και τη Βαϊκάλη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Ατατούρκ, ήταν τόσο πρόθυμος για την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, η οποία εμπόδισε την υλοποίηση των μεγαλεπήβολων σχεδίων του.

Τώρα, σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα, ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να χτίσει το Οθωμανικό Λιμάνι  στα ερείπια της ΕΣΣΔ. Αυτό εξηγεί επίσης, μια τέτοια «αυθάδης» συμπεριφορά του Ερντογάν, ο οποίος δεν αναγνωρίζει την Κριμαία και υποστηρίζει τους εχθρούς της Ρωσίας, καθώς και το γεγονός ότι ο Πρόεδρος του Ταταρστάν γίνεται δεκτός στην Άγκυρα, με το ίδιο σχεδόν πρωτόκολλο με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η υποστήριξη του Αζερμπαϊτζάν στη σύγκρουση με την Αρμενία, ταιριάζει αναμφίβολα στα προαναφερθέντα σχέδια. Και ο Ερντογάν, σύμφωνα με τον Σατανόφσκι, προμηθεύει την Ουκρανία με τα «Μπαϊρακτάρ» του για κάποιο λόγο.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ