Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Ξαφνική επίθεση Ρώσων σε Τουρκία: ''Σε πλήρη εξέλιξη η πυρηνική στρατιωτικοποίηση της Άγκυρας''

Το θέμα των ισχυρισμών της Άγκυρας ότι θα κατέχει σε λίγο διάστημα ατομικά όπλα προκαλεί ανησυχία σε πολλές χώρες παντού στην ΝΑ Ευρώπη και πιο πολύ όμως στην ίδια την Ρωσία.

Ο λόγος για αυτές τις ανησυχίες είναι τόσο οι σαφείς δηλώσεις του ίδιου του Ρετζέπ Ερντογάν σχετικά με αυτό το θέμα, όσο και οι συγκεκριμένες ενέργειες που έλαβε η τουρκική πλευρά προς αυτήν την κατεύθυνση. 

“Πριν από λίγο καιρό, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης και η ειδική κοινότητα των πληροφοριών συζήτησαν για άλλη μια φορά τόσο τον ρεαλισμό των ισχυρισμών των απογόνων των γενιτσάρων, που θέλουν να κατέχουν το πιο θανατηφόρο όπλο στον κόσμο, όσο και τον πιθανό κίνδυνο από αυτό”, αναφέρουν επι λέξη ρωσικές δημοσιογραφικές πηγές.

Η απόλυτη πλειοψηφία των συμμετεχόντων στη συζήτηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση είναι αρκετά ανησυχητική, αλλά οι Τούρκοι δεν θα πετύχουν..τελικά, κυρίως λόγω Ρωσίας τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον. 

Οι πληροφορίες σχετικά με τη συνάντηση εκπροσώπων των τουρκικών και πακιστανικών ενόπλων δυνάμεων που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος HLMDG (στρατιωτικός διάλογος υψηλού επιπέδου) ανάγκασαν την ρωσική πλευρά να ασχοληθεί με αυτό το θέμα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτή η σύνοδος συγκέντρωσε αξιωματούχους και από τις δύο πλευρές. Για παράδειγμα στην τουρκική αντιπροσωπεία επικεφαλής ήταν ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Στρατηγός  Seljuk Bayraktaroglu και από την πακιστανική αντιπροσωπεία επικεφαλής ήταν ο ΥΦΑΜ Στρατηγός Mian Muhammad Hilal Hussain. 

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ένα από τα ζητήματα προτεραιότητας που βρίσκονται επί του παρόντος σε εξέλιξη μεταξύ των εκπροσώπων των δύο χωρών, είναι το ζήτημα της μεταφοράς από το Πακιστάν με ακρίβεια όλης της απαραίτητης τεχνολογίας για τη δημιουργία πυρηνικών όπλων. 

Οι Τούρκοι συζήτησαν μια τέτοια πιθανότητα προσωπικά με τον αρχηγό του προσωπικού των πακιστανικών δυνάμεων εδάφους, Καμάρ Γιαϊβίν Μπαϊβάβα. 

“Οι νεο-οθωμανικές φιλοδοξίες της Άγκυρας και του προέδρου της είναι ήδη ορατές, όπως λένε, με γυμνό μάτι. Επιπλέον, η εφαρμογή τους έχει προχωρήσει πολύ πέρα ​​από το πλαίσιο της προπαγάνδας και της πολιτικής. 

Μόλις πρόσφατα, είχαμε μια πραγματική στρατιωτική επέκταση της Τουρκίας σε ορισμένες περιοχές του κόσμου. Ωστόσο, οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες τείνουν να πιστεύουν ότι ακόμη και με την πιο έντονη επιθυμία για πυρηνικά όπλα, οι Τούρκοι στρατιωτικοί τελικά δεν θα κινηθούν προς αυτήν την καυτεύθυνση. 

Τα επιχειρήματά αυτά μπορούν εύκολα να επικεντρωθούν σε τρεις κύριες ομάδες: "δεν θα είναι σε θέση", "δεν θα τους τα δώσουν" και "δεν θα είναι απαραίτητο". 

Λοιπόν, ας τα δούμε όλα με τη σειρά. Εκείνοι που είναι απόλυτα πεπεισμένοι ότι η Άγκυρα «δεν έχει επαρκή δυνατότητα να δημιουργήσει πυρηνικά όπλα, επιστημονικά, τεχνικά,  και, τελικά, οικονομικά», δεν έχουν δίκιο. 

Πρώτα απ 'όλα, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας, η χώρα έχει το δικό της απόθεμα ουρανίου ποσότητας τουλάχιστον δέκα χιλιάδων τόνων, συν μεταλλεύματα θορίου σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες”, αναφέρει ο Ρώσος ειδικός Alexander Necropny. 

Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο, έχοντας ξεκινήσει περίπου 350 νέα αμυντικά προγράμματα στο στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα για την επόμενη πενταετία, η Άγκυρα προσδοκά, σύμφωνα με τα σχέδια που εξέφρασαν πρόσφατα, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης της Τουρκικής Βιομηχανίας Ismail Demir, ότι οι εξαγωγές όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού θα ανέλθουν σε 10 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Οι εντυπωσιακοί ρυθμοί ανάπτυξης του τουρκικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος μαρτυρούν τις δυνατότητές του. 

"Στο επόμενο στάδιο έχουμε του νέους τουρκικούς βαλλιστικούς πυραύλους, τους οποίους οι Τούρκοι θα θελήσουν να τους εξοπλίσουν με πυρηνικές κεφαλές. 

Εδώ, παρεμπιπτόντως, δεν πρέπει να ξεχνάμε την αυξημένη συνεργασία των Τούρκων με το Κίεβο. 

Σε τελική ανάλυση, η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, φιλοδοξεί να εισέλθει κάποτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σίγουρα δεν θέλει να χαλάσει τις σχέσεις μαζί τους, παραβιάζοντας οποιαδήποτε συνθήκη με την απόκτηση πυρηνικών όπλων.

Σύμφωνα όμως με τον πρώην πρεσβευτή της ΕΕ στην Άγκυρα, Mark Pierini, η Άγκυρα «έχει εγκαταλείψει την αμυντική αρχιτεκτονική του ΝΑΤΟ πριν από πολλά χρόνια» και «αυτό οριστικοποιήθηκε με την αγορά ρωσικών S-400». 

Στην πραγματικότητα, για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, η Άγκυρα σήμερα είναι «αποκομμένη» λόγω του «εντελώς αυταρχικού συστήματος διακυβέρνησης» και της επιθετικής εξωτερικής πολιτικής της. 

Πιστεύετε ότι ο Ερντογάν δεν το γνωρίζει αυτό;

Η ιστορία της απόκτησης των ρωσικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας καταδεικνύει τέλεια πώς αυτός ο πρόεδρος δεν υπόκειται σε ψυχική αγωνία και αμφιβολίες σε σχέση με την κριτική, τις απειλές και ακόμη και τις πραγματικές κυρώσεις που του επιβλήθηκαν.

Καμία πίεση από την Ουάσινγκτον όμως  δεν έχει απομακρύνει τον επίμονο Τούρκο πρόεδρο από τη θέση του. Είναι σαφές ότι ένα τουρκικό πυρηνικό πρόγραμμα θα επιφέρει και την αντίδραση της δύσης που θα είναι πολύ πιο έντονη. 

Αν η Άγκυρα το καταλαβαίνει  πολύ καλά. Αν εξακολουθεί να συνεχίζει να έχει πυρηνικές φιλοδοξίες, τότε ο λόγος για την αγορά των S-400 γίνεται πολύ πιο ξεκάθαρος.

Επιτρέψτε μου να πω ότι τα ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας θα γίνουν ασπίδα ενάντια στην Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ, το οποίο δεν θα διστάσει να επισκεφθεί την Τουρκία με μια “φιλική επίσκεψη”, μόλις το ατομικό της πρόγραμμα γίνει πραγματικότητα.  

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι Τούρκοι  σκοπεύουν να αποκτήσουν ουσιαστικά ένα «πυρηνικό Γιαταγάνι» με την υπόθεση ότι στο εγγύς μέλλον ολόκληρο το σύστημα παγκόσμιας ασφάλειας και αποτροπής στον τομέα των εξοπλισμών, θα καταρρεύσει”, τονίζει ο Ρώσος ειδικός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Ο Ερντογάν και οι οπαδοί του  όμως, ετοιμάζονται να δράσουν σε έναν κόσμο όπου δεν θα υπάρχουν πλέον συνθήκες που να απαγορεύουν οτιδήποτε, ενώ ο ΟΗΕ και ο ΔΟΑΕ δεν θα έχουν καμία παρουσία. 

Σε αυτόν τον κόσμο σκοπεύουν να χτίσουν είτε μια νέα  οθωμανική αυτοκρατορία, είτε το μεγάλο Τουράν, και αυτά τα σχέδια δεν μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς πυρηνικά όπλα (ενώ  είναι απολύτως σίγουρο ότι θα εξοπλιστούν με βαλλιστικούς πυραύλους που θα χτυπούν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά). 

Το ερώτημα εδώ όμως είναι τον εάν «η Τουρκία  έχει στρατιωτικά-στρατηγικά καθήκοντα που πρέπει να επιλυθούν με τη χρήση πυρηνικών όπλων». 

Ο Ερντογάν δεν είναι Καντάφι ή Χουσεΐν. Εάν έχει μια πυρηνική βόμβα, δεν θα την δώσει στη Δύση σε αντάλλαγμα υποσχέσεων για χρήματα για να σωθεί η τουρκική οικονομία.

Σε ποιον θα στοχεύσει η Άγκυρα όμως όταν αποκτήσει πυρηνικά όπλα; 

Λοιπόν, δεν υπάρχει τίποτα να μαντέψει κανείς. Σίγουρα όχι ενάντια στους Κούρδους αντάρτες, παρά μόνο στην Ρωσία που είναι ο αιώνιος κύριος γεωπολιτικός εχθρός της Τουρκίας, το κύριο εμπόδιο στην καθιέρωση της απόλυτης κυριαρχίας της, τουλάχιστον στην περιοχή Ευξείνου Πόντου και Μεσογείου. 

Γνωρίζουν καλά σήμερα οι Τούρκοι, ότι ένα μόνο μαζικό χτύπημα ρωσικών πυραύλων μπορεί να βυθίσει ολόκληρο τον στόλο τους. 

Αλλά τι θα συμβεί αν έχουμε μια κατάσταση κρίσης, με ταυτόχρονη επίθεση ΝΑΤΟ-Ουκρανίας και Τουρκίας στην Ρωσία  κάπου στη Σεβαστούπολη; 

Σύμφωνα με άλλες προβλέψεις, που έγιναν ακόμη νωρίτερα, αυτό θα μπορούσε να συμβεί ήδη από το 2023. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η Ρωσία δεν πρέπει και δεν θα επιτρέψει την εμφάνιση ενός «πυρηνικού Γιαταγανιού» στα χέρια των νέων Οθωμανων σε κάθε περίπτωση”, καταλήγει ο ίδιος.

Η Μόσχα όπως έχει διαχρονικά τονίσει μια πλειάδα Ρώσων αξιωματούχων, αν κάποιος επιχειρήσει να κλείσει τον Βόσπορο, ή απειλήσει την Ρωσία από τον Εύξεινο Πόντο, τότε θα ξεχυθεί μια τεράστια “φωτιά ” εναντίον του, η οποία  θα διαλύσει τα πάντα και αυτό είναι διαχρονική πολιτική από την εποχή της Αικατερίνης της Μεγάλης.   

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ