Ρωσία

Παιχνίδια εξουσίας στον Εύξεινο Πόντο: Εικονική προσβολή ρωσικού Su-24 κατά του USS Donald Cook

Ρωσικό βομβαρδιστικό Su-24 έκανε "εικονική προσβολή" και έναν επικίνδυνο ελιγμό δίπλα από το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Donald Cook στον Εύξεινο Πόντο, προκαλώντας τις αντιδράσεις των ΗΠΑ. 

Την 1η Φεβρουαρίου, η διοίκηση του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο ένα ρωσικό μαχητικό πετά πολύ κοντά σε ένα αμερικανικό πλοίο, με σαφή πρόθεση την επίδειξη δύναμης. 

"Ένας τέτοιος ελιγμός προκάλεσε την αναστάτωση μεταξύ του πληρώματος «για λόγους διασφάλισης της ασφάλειας», αναφέρει η αμερικανική διοίκηση. 

Ο επίσημος λογαριασμός στου Twitter του έκτου στόλου των ΗΠΑ, αναφέρει ότι οι Ρώσοι έδειξαν έλλειψη κατανόησης και υλοποίησαν επικίνδυνο ελιγμό κοντά στο αμερικανικό πολεμικό πλοίο.  

Ταυτόχρονα, εκφράστηκε δυσαρέσκεια για την απειλητικά χαμηλή πτήση του ρωσικού μαχητικού, το οποίο για όσους γνωρίζουν πήρε σαφέστατα άδεια για να την υλοποιήσει.

Οι Αμερικανοί αναφέρουν ότι αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Donald Cook όπως και άλλα αμερικανικά πλοία, πλέουν σε διεθνή ύδατα προς το συμφέρον των συμμάχων του ΝΑΤΟ. Ο κύριος στόχος είναι να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή. 

Ρώσοι ειδικοί αναφέρουν όμως, ότι αυτό το συγκεκριμένο ταξίδι του USS Donald Cook δεν είναι απλώς μια αποστολή αναγνώρισης ή μια προσπάθεια διερεύνησης της ρωσικής άμυνας του Εύξεινου Πόντου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Πρόκειται περισσότερο για μια επίδειξη δράσης, σε σχέση με τα ανάληψη της εξουσίας της νέας κυβέρνησης στις Ηνωμένες Πολιτείες», εξηγεί ο Ρώσος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Oleg Zheltonozhko.

«Σε τελική ανάλυση, η όλη αποστολή των αμερικανικών πολεμικών πλοίων υλοποιήθηκε μόλις επιτεύχθηκε συμφωνία σχετικά με την επέκταση της συνθήκης START III (Συνθήκη για τη μείωση και τον περιορισμό των στρατηγικών επιθετικών όπλων)», δηλώνει ο ίδιος. 

Ο Ρώσος ειδικός σημειώνει ότι υπάρχει επίσης και μια επίδειξη προθέσεων από την αμερικανική πλευρά, στην οποία απάντησε η Μόσχα. 

Υπενθυμίζουμε ότι αεροσκάφη Su-24 και Su-30 έχουν έδρα το πολεμικό αεροδρόμιο Μπέλμπεκ στην Κριμαία. 

Το USS Donald Cook ή DDG-75) είναι ένα πολεμικό πλοίο που είναι εξοπλισμένο με τακτικά όπλα, όπως οι 90 πύραυλοι Tomahawk, ενώ διαθέτει αντιαεροπορικούς πυραύλους RIM-66 και SM-2, και πυραύλους επιφανείας-επιφανείας Harpoon. Επιπλέον, διαθέτει όπλα κατά των υποβρυχίων και τορπίλες. 

Διαθέτει επίσης και ένα ελικοδρόμιο για ελικόπτερο πολλαπλών χρήσεων SH-60, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι το αμερικανικό αντιτορπιλικό δεν είναι το μόνο πλοίο με αμερικανική σημαία στον Εύξεινο Πόντο.

Στις 28 Ιανουαρίου 2021, το αντιτορπιλικό USS Porter εισήλθε και αυτό στην περιοχή και αμέσως η ρωσική φρεγάτα "Ναύαρχος Μακάροφ" άρχισε να το παρακολουθεί στενά υλοποιώντας παράλληλα ναυτικές ασκήσεις με άλλα ρωσικά πλοία. 

Η περιοχή του Εύξεινου Πόντου θα μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα μαζί με την κόντρα ΗΠΑ-Ρωσίας και για τα Στενά του Βοσπόρου και την συνθήκη του Μοντρέ, σε σχέση πάντα με την κατάσταση στην Τουρκία.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ